Annonse:

Charlie MITTEN

Venstreving
Fullt navn: Charles Mitten
Født: 17. jan. 1921, i Rangoon, Burma
Nasjonalitet: England
Høyde: 173 cm
Lærling: Aug. 1936
Proff: Jan. 1938
Debut: Div. 1, 31. aug. 1946, Grimsby Town (h) 2-1 | Debutmål: 1
Siste kamp: Div. 1, 29. apr. 1950; Fulham (h) 3-0
FAC-vinner: 1948
Til: Santa Fé (Bogotá, Colombia), 24. juni 1950
Før United: Dunblane Rovers, Strathallan Hawthorn
Øvrige etter United: Fulham, Mansfield (spillende manager)
Krigsfotball: Tranmere, Cardiff, Southampton, Chelsea, Wolverhampton
Død: 2. januar 2002, nær 81 år gammel

«The Bogotá Bandit»

Charlie Mitten var et selvskrevet innslag på laget som vant FA-cupen i 1948, og ville sannsynligvis ha vært like selvskrevet medaljevinner da United vant ligaen fire år senere. Da var han imidlertid for lengst ute av klubben, erklært persona non grata på Old Trafford. I 1950 trosset han nemlig manager Matt Busby og dro til Colombia for å spille for Bogotá-klubben Independiente Santa Fé.

Mitten ble født i Rangoon, Burma, i januar 1921. Der var faren utstasjonert som stabssersjant i et skotsk regiment, og der tilbrakte unge Charlie de første fem årene av sitt liv. I 1926 flyttet imidlertid familien tilbake til Storbritannia, hvor den først slo seg ned i Glasgow og senere i Perthshire-landsbyen Dunblane.
Det var på sistnevnte sted, i den lokale gutteklubben Dunblane Rovers, at Charlie Mittens fotballtalent først kom til syne.

Til MUJACs

Senere, som 15-åring, utmerket han seg i en annen lokal klubb, Strathallan Hawthorn, og det var her storklubbene fikk øynene opp for den tekniske unggutten med det harde skuddet. Unge Mitten ble tilbudt prøvespill både i Rangers og Hearts, men avslo. Den selvbevisste unggutten visste nemlig hva han ville. Han dro isteden til Manchester United, hvor han i de nærmeste årene ble del av klubbens nye ungdomssatsing, MUJACs (Manchester United Junior Athletics Club).

Gjestespiller

Da 2. verdenskrig brøt ut, høsten 1939, var Charlie Mitten blitt 18 år gammel. Den regulære ligafotballen ble innstilt etter tre ligarunder, men uten at fotballen sluttet å rulle av den grunn. Det ble opprettet uoffisielle, regionale, såkalte «Wartime Leagues», med Manchester United plassert i Western Division.

Men med mange spillere ute i krigstjeneste ville det vært umulig for deltakerklubbene å stille lag om det ikke var for ordningen med såkalte «gjestespillere». Mitten, som selv var blitt innkalt til tjeneste i Royal Air Force, var en av mange som i denne perioden var innom som «gjest» i en rekke forskjellige klubber. Alt ettersom hvor han var utstasjonert, holdt han formen og ferdighetene ved like i Tranmere Rovers den ene lørdagen, i Cardiff en annen, og siden i Southampton, Chelsea og Wolverhampton.

«The Famous Five»

Ved krigens slutt returnerte Mitten til Old Trafford, nå som seniorspiller under klubbens nye manager Matt Busby.

Riktignok begynte ikke ligafotballen å rulle igjen før høsten 1946, men da var til gjengjeld den etter hvert 25 år gamle venstrevingen klar som et egg. Han innledet sesongen — og det som skulle bli en fire år lang karriere på førstelaget, med å score seiersmålet da Grimsby Town ble slått 2-1 i ligaåpningen. Han tegnet seg også på scoringslisten da Liverpool ble banket 5-0 på Old Trafford — uten at det hjalp på stort annen enn selvfølelsen. Ved sesongslutt tronet nemlig scouserne øverst på tabellen, mens United måtte nøye seg med andreplassen, ett poeng bak.

Den påfølgende sesongen tok Mitten & co. enda et utviklingssteg. Riktignok ble det enda en andreplass i ligaen, denne gang bak Arsenal, men 4-2-seieren over Blackpool på Wembley innebar klubbens første FA-cuptriumf siden 1909. Og Charlie Mitten var et prominent innslag i den berømte angrepsrekken som ellers besto av Jimmy Delaney, Johnny Morris, Stan Pearson og Jack Rowley. Kvintetten gikk rett og slett under betegnelsen «The Famous Five».

Trosser Busby

WANTED!
WANTED!

I 1948/49-sesongen ble det sannelig andreplass atter en gang, klubbens tredje på like mange sesonger. Og da laget skled ned til en fjerdeplass i 1949/50, kunne det virke som om ligatroféet ville forbli utenfor Manchester Uniteds rekkevidde. Samtidig skulle sesongen vise seg å bli Charlie Mittens siste i den røde trøyen.

Under klubbens langtur til USA sommeren 1950, ble han kontaktet av en colombiansk forretningsmann. Han tilbød den 29 år gamle vingen sjansen til å spille for Bogotá-klubben Independiente Santa Fé.

Angivelig ble Mitten fristet med £5.000 bare for å skrive under, og i tillegg forespeilet en ukelønn på £40. Dette var nærmest for fantasisummer å regne for engelske fotballspillere som måtte leve med en maksimumslønn på £12 i uken (+ £20 i bonus for finaleseier i FA-cupen).

– ¡Adiós!

Til tross for advarsler fra klubbhold, og da i særdeleshet fra Matt Busby som truet med at han aldri mer ville få spille for United, pakket Charlie Mitten kofferten og byttet Manchester ut med eksotiske Bogotá.

Han ble værende i Sør-Amerika i ett år, et år han benyttet til å bli en stor suksess og tjene gode penger.
Etter eventyret i Bogotá vendte Mitten nesen hjem igjen over Atlanterhavet. På turen hadde han et visst håp om å bli tatt til nåde i sin gamle klubb, men han skulle snart innse at Matt Busby sto urokkelig på sitt standpunkt fra året før.
Med Busby-tommelen fast pekende mot jorden, dro Mitten isteden videre til London og fire sesonger i Fulham. Deretter avsluttet han spillerkarrieren med to år som spillende manager i lille Mansfield Town.

Manager, markedsfører og veddeløpsfunksjonær

I juni 1958 ble Charlie Mitten utpekt som ny manager i Newcastle, hvor han i to sesonger på rad ledet klubben til plasseringer midt på 1. divisjonstabellen. I den tredje gikk det derimot ikke like bra. Newcastle rykket ned, men Mitten fikk likevel sitte – om enn på nåde. Da nedturen fortsatte utover den påfølgende høsten og laget styrte mot nok et nedrykk, var derimot tiden ute for den gamle United-vingen.

Etter årene på St. James’ Park var Charlie Mitten i en kort periode innom Moss Lane som manager i Altrincham FC.
Senere drev han med hundeveddeløp, etterhvert som assisterende løpsleder på sagnomsuste White City Stadium, like oppe i gaten fra Old Trafford. Parallelt med denne interessen, reiste han også i mange år, frem til slutten av 1980-tallet, rundt i verden som offisiell markedsfører for UEFA.

Charlie Mitten, alias «The Bogotá Bandit», døde 2. januar 2002, to uker unna sin 81-årsdag.

P.S:

  • Charlie Mitten var Uniteds ukronede straffekonge. 8. mars 1950 scoret han fire ganger da Aston Villa ble beseiret 7-0 på Old Trafford. Tre av målene ble satt inn fra straffemerket.
Sesong Totalt Liga FA LC EC Andre
1946/47 20-0-8 20-0-8 0-0-0 0-0-0
1947/48 44-0-11 38-0-8 6-0-3 0-0-0
1948/49 51-0-23 42-0-18 8-0-5 1-0-0
1949/50 47-0-19 42-0-16 5-0-3 0-0-0
Totalt: 162-0-61 142-0-50 19-0-11 1-0-0
Tilbake til spilleroversikten
Annonse: