Slik går det i sesongavslutningen

Hvordan presterer United når ligagullet er sikret? United.no har tatt et dykk i historien.

Publisert Sist oppdatert

Mandag sikret Manchester United ligatittelen med 3-0 mot Aston Villa. Med fire kamper igjen å spille, er det mange som stiller spørsmålstegn rundt hvilke spillere som vil få sjansen i sesongsavslutningen. Enkelte mener at spillere som Anderson, Nani og Büttner bør spille for å

vise at de fortjener å forbli på Old Trafford, mens andre ønsker at stortalenter som Nick Powell og Adnan Januzaj bør få spilletid i sesongavslutningen. I tillegg er det ventet at spillere som Cleverley, Welbeck og Chicharito – som ikke har vært bortskjemte med spilletid – også vil få spille en del avslutningsvis i sesongen.

Dessuten går det mot slutten for Paul Scholes, og det er usannsynlig at United-legenden signerer ny kontrakt. Dermed kommer rødtoppen etter alle solemerker til å få noen minutter for å ta farvel med United-fansen.

Et usikkerhetsmoment er motivasjonen til spillerne og manageren. United har en poengrekord å spille for, men bortsett fra det er det kun heder og ære som kan tilegnes. Det er ikke første gangen Manchester United sikrer ligatittelen noen runder før slutt, og derfor har United.no tatt et dykk i arkivet for å finne ut av hvordan United har prestert i lignende situasjoner. Hva slags mannskap har Sir Alex brukt? Og hvordan har resultatene sett ut? Svaret finner du i denne artikkelen.

 

2010/11:

37. serierunde (én kamp): Forrige gang United vant ligaen sikret de gullet i nest siste serierunde. 1-1 borte mot Blackburn var nok til å sikre tittelen, og i siste serierunde beseiret et reservepreget United-lag Blackpool 4-2 etter scoringer av Ji-sung Park, Anderson, Ian Evatt (selvmål) og Michael Owen. Blackpool var ikke klare for nedrykk, men United valgte likevel å stille med et B-preget mannskap. Det ble likevel seier, og dermed unnslapp Sir Alex kritikk for nettopp det.

 

2008/09:

37. serierunde (én kamp): Også i 2008/09-sesongen sikret United ligagullet i nest siste serierunde, da de tok ett poeng i en målløs affære mot Arsenal på Old Trafford. I siste seriekamp vant United knepent 1-0 borte mot Hull etter scoring av Darron Gibson. Også den gangen stilte United med et B-preget mannskap.

 

2007/08:

38. serierunde (ingen kamper): For fem sesonger siden ble Wigan slått 2-0 i siste serierunde, mens Chelsea kun klarte 1-1 mot Bolton. United sikret altså gullet i siste serierunde, og dermed var det ingen kamper etter at ligatriumfen var i boks.

 

2006/07:

36. serierunde (to kamper): Mens Manchester United slo byrival City 1-0 etter en straffescoring av Cristiano Ronaldo, måtte Chelsea nøye seg med 1-1 borte mot Arsenal, og dermed ledet United med syv poeng med to kamper igjen å spille. I de to siste kampene tok United kun ett poeng.

Mens det ble 0-0 mellom Chelsea og United i en kamp som ble preget av at ingen av lagene hadde noe å spille for, og dermed stilte begge lagene med et lag bestående av reserver. I den siste serierunden stilte United med et mye sterkere lag, men tapte likevel 0-1 mot West Ham hjemme på Old Trafford, da daværende West Ham-spiller Carlos Tévez reddet plassen med sin matchvinnerscoring.

 

 

2002/03:

36. serierunde (to kamper): I 2002/03-sesongen var ligatittelen sikret da to kamper gjenstod. Arsenal tapte mot Leeds, og dermed var det fem poeng opp til United med én kamp igjen å spille. United hadde på sin side to kamper igjen, og Charlton og Everton ble slått henholdsvis 4-1 og 2-1. Ligamesterne stilte med solide lag i begge kampene. Mot Charlton på Old Trafford åpnet Beckham scoringsballet for hjemmelaget, før Ruud van Nistelrooy scoret hat-trick. I siste serierunde var det de samme to som stod bak målene da Evertons drøm om UEFA-cupspill ble knust.

 

2000/01:

33. serierunde (fem kamper): Aldri før og aldri siden har United sikret Premier League-gullet så tidlig. Coventry ble slått 4-2 etter scoringer av Yorke (2), Giggs og Scholes. Etter det fulgte noen varierende resultater. Først ble det 1-1 hjemme mot lillebror City etter en straffescoring av Teddy Sheringham, før Phil Neville og David Beckham sikret 2-0-seier borte mot Middlesbrough. I de tre siste kampene ble det tre strake tap. Derby County (0-1), Southampton (1-2) og Tottenham (1-3) ble alle for sterke for ligamesterne. United stilte med veldig blandede lag mot Derby og Southampton, men stilte med et sterkt mannskap mot Tottenham i siste serierunde.

 

1999/2000:

34. serierunde (fire kamper): Southampton ble slått 3-1 fem runder før slutt, og dermed sikret et rekordsterkt Manchester United-lag ligagullet. I de fire siste kampene hadde United – i likhet med denne sesongen – kun poengrekorden å kjempe for. Likevel vant de røde djevlene alle de fire siste kampene. Yorke (2) og Solskjær sikret 3-2-seier mot Chelsea, før Yorke, Giggs og Cruyff ordnet 3-1-seier mot Watford. Så ble Tottenham slått 3-1 etter scoringer av Solskjær, Beckham og Sheringham, før Teddy Sheringham sikret poengrekorden med sin matchvinnende 1-0-scoring borte mot Aston Villa i siste serierunde.

 

1998/99:

38. serierunde (ingen kamper): I den fantastiske 1999-sesongen måtte United vente helt til siste serierunde før ligatittelen var i boks. Beckham og Yorke spikret gullet med sine scoringer i 2-1-seieren hjemme mot Spurs.

 

1996/97:

37. serierunde (én kamp): 0-0 hjemme mot Newcastle var nok til å sikre ligagullet én runde før slutt. I den siste serierunden stilte United med en meget solid startellever, og Solskjær og innbytter Cruyff sikret 2-0-seier mot West Ham. London-laget kjempet for å holde seg, og United respekterte de andre bunnlagene med å stille med et sterkt mannskap. West Ham var heldige med de andre resultatene, og holdt seg dermed i Premier League tross tap.

 

1995/96:

38. serierunde (ingen kamper): De røde djevlene måtte vente helt til siste runde før de kunne juble for ligagull. 3-0-seier mot Middlesbrough var mer enn nok til å holde Newcastle på avstand, spesielt da Newcastle ikke klarte mer enn uavgjort i siste kamp. United vant dermed med fire poengs margin.

 

1993/94:

41. serierunde (én kamp): Mens Blackburn tapte 2-1 borte for Coventry, scoret Kanchelskis og Hughes målene som sikret seriegullet for de røde fra Manchester da Southampton ble slått 2-0 på Old Trafford. United stilte nokså sterkt også i siste serierunde, selv om unge spillere som Gary Neville (19) og Colin McKee (20) fikk sjansen fra start. Coventry lå trygt plassert midt på tabellen, og hadde ingenting å spille for i kampen som endte 0-0.

 

1992/93:

41. serierunde (én kamp): Blackburn ble slått 3-1 hjemme etter scoringer av Ryan Giggs, Paul Ince og Gary Pallister, og dermed vant United ligaen med én kamp igjen å spille, siden Aston Villa tapte 0-1 hjemme mot Oldham. I siste serierunde møtte ligamesterne Wimbledon, og Paul Ince og Bryan Robson scoret målene i en kamp United vant 2-1.

 

Konklusjon

De siste sesongene ser man at United har brukt reservepregede lag mot både Blackpool og Hull, men lagene har likevel vært såpass sterke at United har gått seirende av banen i begge kampene. Ser man enda lenger tilbake i tid, har United stort sett vunnet selv om ligatittelen alt har vært sikret. To ganger tidligere har de røde djevlene vunnet ligatittelen like tidlig som denne sesongen – i 1999/2000 og 2000/2001.

Likhetene med 1999/2000-sesongen er meget slående. United sikret ligagullet fire kamper før slutt, og hadde ikke annet enn poengrekorden i Premier League å spille for. United stilte da med sterke lag i de siste fire kampene, og vant alle fire kampene. Året etter gikk det ikke like bra, og United tok kun fire poeng på de siste fem kampene. Da stilte de med reservepregede lag i 36. og 37. serierunde, før de stilte sterkt mot Tottenham i siste kamp – til ingen nytte.

Tendensen er altså at United stiller sterkt og gjør det godt når motstanden har noe å spille for. Både Arsenal og Chelsea kjemper for Champions League-spill neste sesong, og dermed er sannsynligheten stor for at United gjør sitt aller ytterste for å vinne disse to kampene. Mot Swansea og West Bromwich – som ikke har å spille for – er det derimot mer usikkert, om man skal lese av statistikken. Om United fortsatt har en poengrekord å spille for når to kamper gjenstår, er det en overveiende sannsynlighet for at Sir Alex plukker ut sine beste elleve for å ta rekorden. Om spillere som Nick Powell og Adnan Januzaj skal tenke egoistisk, burde de derfor muligens håpe at United går på poengtap mot enten Arsenal eller Chelsea.

Powered by Labrador CMS