– Har funnet meg til rette

18 år gamle Saidy Janko om skryt fra Paul Scholes, om sin favorittposisjon – og (tidligere) favorittklubb.

Publisert Sist oppdatert
Navn:_Saidy Janko
Født:22. okt. 1995, i Zürich, Sveits
Høyde:178 cm
Posisjon:Høyreback/-ving
Overgang fra:FC Zürich, 3. sep. 2013
Landskamper:Sveits U19

 

Overgangen din kom først i stand på vinduets siste dag i september. Var du på forhånd klar over hva som var i ferd med å skje?
– Nei, jeg visste ingenting. Etter at jeg hadde vært  her på prøvespill sa klubben til meg at de ville oversende et tilbud til FC Zürich. Selv var jeg aldri direkte involvert, så dermed måtte jeg vente til den siste uken før det hele ble bekreftet.

Når var du her på prøvespill, og hvordan gikk det?
– Det var i sommer, og jeg hadde det vanskelig de første dagene. Alt var nytt og United er en stor klubb, men etter de to første treningsøktene klarte jeg å nå nivået til de andre. Deretter vente jeg meg til det.

Du ble først lagt merke til under fjorårets Blue Star-turnering, da du spilte for FC Zürich …
– Ja, og Zürich gikk til topps. Det var første gang jeg hadde spilt foran et stort publikum. Adnan Januzaj var strålende og ble kåret til turneringens beste spiller.

Blackburn U21 v Manchester United U21 - Barclays U21 Premier League

Var det noen spillere du beundret spesielt?
– Jeg likte bestandig å se Thierry Henry, men også Didier Drogba i Chelsea. Likevel hadde jeg ikke særlig lyst til selv å spille spiss. Jeg visste at jeg ikke var den spillertypen med avslutningsegenskaper som dem.

Har du alltid vært så hurtig og fysisk i spillet ditt?
– Nei. Jeg var en av de minste på laget, og en av de tynneste også. Jeg begynte først å vokse da jeg var 15 eller 16. Plutselig bare skjedde det. Jeg var hurtig som liten, men så mistet jeg noe av farten i 13-årsalderen og i noen år fremover. Jeg var fortsatt liten av vekst, og måtte være smart. Men så snart jeg begynte å vokse ble jeg igjen hurtigere, og snart stemte alt.

Med tanke på din kontinentale bakgrunn, var det enkelt å tilpasse seg UEFA Youth League?
– Det var veldig bra, og internasjonalt tror jeg nok at jeg hadde litt mer erfaring. Vi var uheldige, ettersom vi aldri hadde spilt U19-fotball tidligere. Det ble en blanding av to tropper, og forhåpentligvis vil de yngste av oss gjøre det bedre neste år om vi da får være med igjen.

Var det en god erfaring å få dra til bortekamper i Europa sammen med førstelaget?
– Når du ser dem tenker du bestandig: «En dag har jeg lyst til å sitte sammen med dem fremst ombord i flyet.»

Paul Scholes hjalp til med treningene under turneringen, og han har sagt til oss at han tror du kan bli en fremtidig førstelagsspiller …
– Når en legende som ham sier  noe slikt, da blir man veldig stolt. Ikke sånn å forstå at man føler at man allerede har oppnådd alt, men det er slikt som gir selvtilliten et byks.

Du har først og fremst blitt benyttet som høyreback; men tror du at du kan ha en fremtidig rolle som vingspiller?
– Det spiller ingen rolle for meg hvor jeg spiller, men det er kjekt å kunne spille i forskjellige posisjoner. Jeg tror kanskje at jeg foretrekker høyreback; det er mer plass der. Warren (Joyce) liker imidlertid å plassere meg sentralt eller på vingen.

Antonio Valencia har denne sesongen fylt begge disse rollene på førstelaget. Siden også du besitter hurtighet og kraft – studerer du ham nøye?
– Han er en veldig god spiller, men jeg studerer alle førstelagsspillerne – både på og utenfor banen. Av og til gjør de noe ekstra på treningsstudioet, eller de blir stående igjen etter treningen for å terpe på innlegg. Enten det eller de har ekstraøkter sammen med forsvars- og angrepsspillerne. Det er kjekt å følge med og lære av dem.

Har det faktum at du prater godt engelsk, vært til hjelp i Manchester?
– Andre spillere kunne ikke et ord engelsk da de kom over hit, og har hatt det mye vanskeligere enn meg. Min far pratet bestandig tysk eller engelsk, eller en miks av de to språkene. Det er nok grunnen til at det ikke ble så vanskelig å finne seg til rette for meg. Og så tilbringer jeg tid med de utenlandske spillerne og hjelper også dem til tider.

Fortsatt er det mye å se frem til denne sesongen; inkludert noen U21-kamper på Old Trafford …
– Med tanke på historien og alt som ligger bak, gledet jeg meg veldig til min første kamp på Old Trafford. Likevel dreier det seg ikke bare om arenaen og gressmatten her. Du skjønner; alt er som en drøm. Jeg tror heller ikke at det bare dreier seg om fotballen. Det dreier seg om alt, og det faktum at klubben er som en stor familie.

Hvilke mål har du satt deg for resten av sesongen?
– Jeg ønsker suksess med U21-laget. Det har ikke blitt så mange kamper på det nivået, så det ser jeg frem til.

Kilde: ManUtd.com

Powered by Labrador CMS