Preview: Barcelona – United

Her er det du MÅ vite før sesongens siste kamp – lørdagens gigantmøte mot Barcelona.

Publisert Sist oppdatert

Lørdag kveld spilles sesongens siste kamp, og for en kamp. Vi møter de spanske seriemesterne fra Barcelona. Et lag som blant annet stiller med verdens tre beste spillere fra i fjor, Lionel Messi, Xavi og Andres Iniesta.

Forrige gang lagene møttes, i Champions League-finalen i 2009, vant Barcelona 2-0 etter scoringer av Samuel Eto’o og Messi. Den gangen var United klart best de første ti minuttene, men etter at spanjolene scoret på sin første sjanse i kampen så klarte United aldri å komme opp på normalt nivå.

Åtte av United-spillerne som startet i 2009, er også forventet å starte lørdagens kamp – Van der Sar, Ferdinand, Vidic, Evra, Park, Carrick, Giggs og Rooney. Ellers ser det ut som om Fabio tar John O’Sheas plass på backen, Antonio Valencia erstatter Anderson, mens Javier Hernandez spiller i stedet for Cristiano Ronaldo.

Barcelona har sju mann igjen fra sin startellever den gangen, Valdes, Puyol, Pique, Xavi, Busquets, Iniesta og Messi, mens Toure, Sylvinho, Eto’o og Henry er borte siden den gangen.

For tre år siden var det imidlertid United som gikk seierende ut av duellene. Det endte 0-0 i Spania, etter at Cristiano Ronaldo misbrukte et straffespark allerede etter to minutter. I returkampen på Old Trafford avgjorde så Paul Scholes med en suser etter bare 14 minutter. Deretter slo United Chelsea i finalen.

Totalt sett har United og Barcelona møttes ti ganger, og det er helt jevnt. United står med tre seirer, Barcelona likeså, mens de fire siste kampene har endt uavgjort.

Det er også tredje gangen lagene møtes i en finale i Europa. Barcelona vant altså sist, mens United stakk av med seieren i cupvinnercupen da lagene møttes der i 1991. Den gangen scoret Mark Hughes begge Uniteds mål i 2-1-seieren, mens Ronald Koeman satte inn katalanernes trøstemål.

Begge lag jager sin fjerde tittel i den gjeveste europacupen.

For oss United-fans kan det være greit å vite at det aldri har skjedd at ett av lagene har vunnet to kamper på rad mot det andre laget.

UNITED

* Edwin van der Sar spiller sin aller siste kamp for United før han legger opp. Han kan ta sin tredje Mesterliga-tittel i karrieren. Dessuten er det usikkert om Paul Scholes kommer til å fortsette i den røde trøya neste sesong. Uansett hva Scholes måtte velge, er det ikke ventet at han starter lørdagens kamp.

* Det er verdt å merke seg at Wayne Rooney har spilt nærmere ti timer med fotball mot spanske lag i karrieren, men uten å score.

* Vinner United vil Sir Alex Ferguson stå med fire titler i Europa. Det er like mange som rekordholder Bob Paisley har.

* United har vunnet tre av de fire finalene de har spilt i.

* United spiller sin tiende kamp på nye Wembley. De står med to seirer, to tap og hele fem uavgjorte kamper. Tre av de fem uavgjorte kampene er vunnet på straffer. To av dem er tapt på samme måte.

* Det er spilt fem europacupfinaler på (gamle) Wembley. To ganger har engelske lag spilt der, og de vant begge. United vant mot Benfica i 1968, mens Liverpool vant mot Club Brugge i 1978.

* United er det 11. laget i historien som spiller en europacupfinale i hjemlandet. Tidligere har sju av de ti “hjemmelagene” vunnet finalene, deriblant United selv mot Benfica i 1968.

* United har møtt spanske klubber 40 ganger gjennom historien. Statistikken viser 11 seirer, 17 uavgjorte kamper og 12 tap. Etter finaletapet for Barcelona i 2009 har United kun spilt to kamper mot spanske lag. Det skjedde i år, mot Valencia, som ble slått 1-0 borte før det ble 1-1 på Old Trafford.

* Manchester United har tapt to av de tre straffekonkurransene de har måttet gjennom i Europa.

* Vinner United vil det være tredje gangen laget vinner turneringen uten å tape én eneste kamp. Det vil i så fall være rekord.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

22. mai

Blackpool

PL

H

4-2

14. mai

Blackburn

PL

B

1-1

8. mai

Chelsea

PL

H

2-1

4. mai

Schalke 04

CL

H

4-1

1. mai

Arsenal

PL

B

0-1

V: 3

U: 1

T: 1

Mål: 11-6

BARCELONA

Mens United sikret seg seriegull nummer 19, vant Barcelona sitt 21. seriegull i Spania. De vant til slutt serien med fire poengs forsprang til rival Real Madrid. Legg imidlertid merke til at avstanden ned til Valencia på bronseplass var hele 25 poeng.

Barcelona kan stille med et helt skadefritt mannskap etter at både Carles Puyol og Eric Abidal har kommet tilbake etter sine problemer. Så spørs det bare hvordan de stiller i finalen. Det er mange som tror at Puyol blir flyttet ut på venstrebacken mot United, mens tidligere United-spiller Gerard Pique får selskap av midtbanespiller Javier Mascherano i midtforsvaret. Sistnevnte har nemlig storspilt som midtstopper mens Puyol og Abidal har vært ute.

* Barcelona spiller sin sjuende finale i den gjeveste europacupen. De står med tre seirer og tre tap.

* Barcelona tapte 1-2 for Arsenal forrige gang de var i London, på Emirates i februar. De slo imidlertid Arsenal nettopp på (gamle) Wembley i gruppespillet i 1999/2000. Da vant de 4-2 i den eneste tidligere kampen de har spilt på arenaen.

*Barcelona står med seks seirer, åtte uavgjorte og 13 tap borte mot engelske lag.

* Gerard Pique har som kjent spilt for United tidligere.

* Lionel Messi har aldri scoret på engelsk jord – selv om han scoret mot United i finalen i Roma i 2009.

* Barcelona har vunnet fem av de seks straffesparkkonkurransene de har måttet gjennom i Europa.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

21. mai

Malaga

LL

B

3-1

15. mai

Deportivo

LL

H

0-0

11. mai

Levante

LL

B

1-1

8. mai

Espanyol

LL

H

2-0

3. mai

Real Madrid

CL

H

1-1

V: 2

U: 3

T: 0

Mål: 7-3

Fullstendig statistikk mot Barcelona

HJEMME

BORTE

TOTALT

Spilt

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

V

U

T

Mål

10

2

2

0

9-5

0

2

2

3-9

3

4

3

14-17

* To av kampene spilt på nøytral bane (finaler)

Oppgjørene mot Barcelona

Sesong

Res.

Målscorere

2008/09

0-2

Eto’o, Messi

2007/08

1-0

Scholes

2007/08

0-0

1998/99

3-3

Rivaldo 2, Anderson / Yorke 2, Cole

1998/99

3-3

Anderson, Giovanni, Luis Enrique / Giggs, Scholes, Beckham

1994/95

0-4

Stoichkov 2, Romaria, Ferrer

1994/95

2-2

Romario, Bakero / Hughes, Sharpe

1990/91

2-1

Koeman / Hughes 2

1983/84

3-0

Robson 2, Stapleton

1983/84

0-2

Selvmål, Rojo

Dommeren:

UEFA har bekreftet at Viktor Kassai har fått det ærefulle oppdraget å dømme lørdagens Champions League-finale.

Den 35 år gamle ungareren fikk sin internasjonale debut allerede i 2001, og har dømt mer enn 60 kamper i UEFAs regi opp gjennom årene. Kassai dømte fjorårets VM-semifinale mellom Spania og Tyskland, og var også pipeblåser i Uniteds bortekamp mot Valencia tidligere denne sesongen.

Kassai får med seg sine landsmenn Gabor Eros og György Ring som assistentdommere. Istvan Vad er fjerdedommer, mens Mihaly Fabian og Tamas Bognar er ekstradommere bak hvert mål.

LIVE-OPPDATERING/SCORINGSVARSEL

Det blir som vanlig liveoppdatering av finalen på united.no, men det blir ingen scoringsvarsling på sms denne gangen.

Powered by Labrador CMS