taktiskanalyseeide200423

«Her er vi vant til å se Martínez»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Med hele fem spillere fra den vanlige førsteelleveren ute – i Shaw, Varane, Martínez, Rashford og Fernandes – så var jeg spent på hvordan denne kampen skulle bli.

Det ble fort klart at dette skulle bli en vanskelig kveld med den klønete starten de forærte Sevilla.

Sevilla i angrep1

United gikk tidlig frem på midtbanen til Sevilla med Eriksen og Casemiro. Det åpnet rom mellom forsvar og midtbane hos United.

2

Her er vi vant til å se Martínez som støter opp i mellomrommet. Når Lindelöf spiller, så ser vi at han ligger langt unna, og tør ikke gå frem. Der fikk Sevilla mye rom å boltre seg i.

3

Da blir United halsende etter, og må dekke rom med nesa mot eget mål, i stedet for å kunne dekke rom bak seg, og støte frem i press. Casemiro og Eriksen burde tenke mer sone, og heller gå i press når ballen går til sentral midtbane, enn å gå frem så tidlig som de gjorde her.

United lite kreative

4

Sevilla stilte opp i 4-4-1-1. De var flinke til å dekke rom sentralt, og når United spilte uten Fernandes, så var det merkbart lite kreativitet sentralt i banen.

5

Samtidig skal vi gi ros til Sevilla også. De var tydelige i forsvarsspillet sitt: De presset med en spiss langt frem, som ledet spillet til en side, og den andre spissen dekket rom mellom midtbane og stopperne. Slik som her, så endte det ofte med en dårlig løsning, der Maguire spiller langt.

6

Dette ønsket Sevilla med presset, og de kunne duellere med tre spillere mot to i sonen der pasningen kommer.

7

Glimtvis fikk vi se det vi er vant til å se fra United: Dalot er kommet inn i banen, og sammen med Casemiro så lokker de opp midtbanen til Sevilla med kort pasning seg imellom.

8

Dermed blir det rom til å spille gjennom presset.

9

Da kan vi se at det var store rom når United var tålmodige og dyktige nok til å dra frem midtbanen til Sevilla.

10

Kontringer er noe vi har sett at United har utviklet mye gjennom sesongen og blitt særdeles gode på. Her er United i gang med en langpasning til Sancho.

11

Sevilla har gjort hjemmeleksen sin, og er tilbake med mange spillere veldig raskt. De var flinke til å drepe kontringene til United, og særlig uten Rashford så mangler det noe.

Hente opp ledelse

12

Med én spiss greide aldri United å true Sevilla noe særlig. Rashford trakk seg inn med Weghorst og dannet spisspar, og det var på tide å gi Sevilla noen andre utfordringer enn de hadde fått hittil i kampen. Samtidig splittet Eriksen og Casemiro/Fred opp i mellomrom.

13

Fra denne posisjonen så kan United være farlig, men det ble ikke nok hyppighet på disse situasjonene til at det skulle bli farlig nok ofte nok til å kunne hente inn to mål.

Dessverre skulle det klønes til igjen, og derfor ble det aldri noe ordentlig sluttspurt av United.

Konklusjon

De Gea trodde dette var klovnenes aften. En spiller som har vært utrolig viktig for United denne sesongen, ødelegger Uniteds kveld. På 1-0 så bør han slå langt, ikke spille til Maguire som setter De Gea og Maguire i undertall to mot tre rett foran eget mål. Og 3-0 er selvsagt veldig svakt, når han ikke får klarert ballen vekk.

Uansett så fikk ikke United til så veldig mye, og Sevilla stoppet et tamt United-lag. De var tannløse, og da følger ofte mange feil. Vi så blant annet dette på dødball:

14

Flere dødballer endte med mål eller farligheter, og det burde ikke gå slik når vi ser her at United har overtall i sonen der ballen lander. Ganske klart overtall også. Likevel ender dette med (flere) redninger på strek.

Ten Hag har en jobb å gjøre, men hvor mye er det mulig å påvirke laget nå? Det er kort tid mellom kamper, spillere har vært skadet og suspendert, og det har vært et tett kampprogram over lang tid. Jeg tror laget vil fortsette å variere i noen kamper til, før de stabiliserer seg mot slutten av sesongen, hvor de kommer til å dra med seg en positiv slutt inn i neste sesong.

Nå er iallefall noen spillere på vei tilbake. Det alene vil løfte nivået.

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

Powered by Labrador CMS