Manchester United v Burnley - Carabao Cup Fourth Round

«Vi kan si mye om Wan-Bissaka, men dette var det verdensklasse over»

Publisert Sist oppdatert

Av: Øyvind Eide

Å møte lag fra lavere divisjoner bringer med seg ett sett med utfordringer man vanligvis ikke møter på. Hvordan United stiller opp laget var en ting som jeg var spent på. Men mer interessant var det egentlig hvor motiverte de var. Vi har sett tidligere at spillerne ikke alltid greier å være veldig tilstede i møte med svakere motstand.

Rent taktisk så var det særlig to momenter som viste seg gjeldende.

Fernandes

ta 1

Her ser vi hvordan Burnley IKKE greier å plukke opp Fernandes på overganger. Burnley ønsket å presse høyt, og da var United flinke på akkurat dette: de spilte over eller gjennom presset.

ta 3

Fernandes hopper over ballen og lar den gå til Martial. Burnley sendte en spiller i press og Fernandes når ballen ble spilt. Og når Fernandes da hopper over ballen, så er enda en motspiller utspilt.

ta 4

Fra denne posisjonen kunne Martial sette opp Garnacho, som forøvrig hadde en god første omgang. Han manglet riktignok sluttproduktet, men den spilleren har et stort potensialet som han også fikk vist frem i denne kampen.

ta 5

En ny situasjon der vi ser hvordan Burnley prøver å markere Fernandes. Legg merke til hvordan han buer løpet sitt bort fra motspiller, og inn i åpent rom. Da blir det mye vanskeligere å plukke markering, når motspiller beveger seg på denne måten.

ta 6

Casemiro finner Fernandes i dette rommet. Casemiro vikarierte veldig bra på stopperplass forøvrig. Han fikk ligge helt bakerst å bryte angrepene. Han kledde den rollen godt også. Fernandes får her masse rom å bevege seg i med ball. Spesielt i første omgang var dette veldig synlig.

ta 7

På scoringen så vi hva Fernandes gjorde de gangene Burnley la seg ultra lavt. Her er hele laget samlet rundt egen 16-meter. Legg også merke til hvor smalt Wan-Bissaka står. Det er fryktelig lite rom å spille på her, både fordi det er lite bakrom, men også fordi Wan-Bissaka er så smal.

Fernandes har droppet ned i banen for å være spillbar. Og Burnley velger å ikke legge så hardt press. Da får han tid til å prikke den ballen i det lille rommet som finnes.

ta 8

Vi kan si mye om Wan-Bissaka, men dette var det verdensklasse over. For hans del så gjelder det å gjenskape prestasjoner. Han har et bra toppnivå, men er for ustabil.

Eriksen reagerer raskere enn Burnleys forsvarere og får en enkel jobb foran mål.

ta 9

I andre omgang så vi at Burnely justerte seg litt inn mot Fernandes. Det gjorde at Fernandes ble litt mer borte i deler av kampen. Slik som her, da Fernandes får markering helt ut i banen. I disse fasene savner jeg at United varier mer. Wan-Bissaka blir litt låst til valget sitt om å finne Fernandes. Legg merke til at når Burnley markerer på denne måten, så avgir de rom midt i banen. McTominay hadde mer plass i andre omgang på grunn av dette.

ta 10

Isteden for at United kan bygge opp angrep i midten, så blir det kontring imot når de prøver å finne Fernandes. Dette var gjentagende i andre omgang. United vil møte et slikt forsvar igjen, og da må de variere med spill via de sentrale, eller spill direkte til frontleddet.

ta 11

Og spill til frontleddet så vi at de kunne variere med. Her er Burnley tett oppe og presser Shaw. Legg merke til korridoren de avgir midt i banen. Her er det masse plass til å spille til Rashford som var spiss i dette tilfellet.

ta 12

Fra denne posisjonen så må alle Burnley-spillerne løpe hjemover. Og hele syv spillere er spilt bort på denne ene pasningen. Et godt mottrekk mot markeringsforsvar.

Defensivt

ta 13

Det som Burnley skapte kom stort sett etter feil fra United sin side. Men av og til gjorde de noen gamle synder: Rashford er høyt i banen og presser inne sentralt. Det åpner opp hele sidekorridoren. I tillegg løper Rashford rett frem i press, og skjærer ikke av en side. Dette er et fantastisk dårlig press; Burnley gis alle muligheter til å spille der de vil.

ta 14

Og når ballen spilles i siderom så føler Fernades på at han må gå i press. Da etterlater han sin spiller i midten. Nå forplanter feil seg i laget.

ta 15

Og fra denne posisjonen så kan de styre spillet slik de vil. Dette skjedde ikke ofte, men ofte nok til at jeg tenker at de ikke har en god nok plan når dette skjer mot bedre lag.

ta 16

Litt senere skjer noe av det samme. Rashford velger å gå inn der det allerede er press på ballfører, og igjen åpner han utsiden.

ta 17

Nå er det United som må rygge. Her er United i god balanse så det burde ikke by på problemer. Utfordringen er at Rashford sprinter ut i press, mens de andre spillerne jogger. Og da blir det strekk i laget.

ta 18

Derfor får Burnley spille seg inn i midten, og derfra kan de igjen regissere angrepet slik de vil. Dette presset er noe de må få løst før de skal møte de beste igjen.

ta 19

En litt annen situasjon, men igjen så bygges spillet fra siderom. United greier ikke legge bra nok press i siderom på ballfører. Når motstander spiller tidlig ut i siderom slik som her, så ser vi ofte at United får strekk i laget sideveis. Se avstandene inn i banen; det er store rom mellom hver United-spiller.

ta 20

Og igjen kan Burnley styre spillet fra sentralt, etter å ha først vært i siderom.

Konklusjon

Burnley er gode når de kan være tett på og aggressive i duellspillet. Særlig rundt dødballer og andreballer osv. Det skaper de mulighetene sine på. Det handler om å kunne matche motstander på aggressivitet og duellspill. Det jeg derimot synes er mer interessant er hvordan de skal forbedre seg på presset i siderom. Vi har sett dette i tidligere analyser at det kan være utfordrende når de går i høyt press. Og her er det såpass konkrete situasjoner at det bør være et klart læringsmål til neste kamp.

Offensivt så er det spillere som er i form, særlig med Rashford og Fernandes. Casemiro gjorde et fantastisk VM og det virker som at han flyter videre på dette. Hvordan det står til med gjengen som kom innpå, stiller jeg meg mer tvilende til. Antony for eksempel, virker det som at har et stykke frem til toppform.

Jeg tror også det var godt for laget å få denne gjennomkjøringen mot et litt svakere lag før bedre motstandere står på andre siden. En god start på andre halvdel av sesongen.

EKSPERT: Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide. 

Powered by Labrador CMS