Uenige om Rooneys framtid

Her er hva et knippe engelske journalister skriver etter mandagens Rooney-vraking.

Mandag ble det klart at Wayne Rooney plasseres på benken under kveldens VM-kvalifiseringskamp mot Slovenia. Det har naturligvis gitt flere av balløyas største journalister vann på mølla.

DETTE SA ROONEY SELV: – Jeg er inne i en tøff periode

Her er er en oversikt over hva noen av de skrev etter vrakingen av Englands mestscorende landslagsspiller:

BBC Sport

Phil McNulty diskuterer om Rooney-vrakingen er slutten på en lang æra, og mener England-spissen fortsatt har mye å tilby. Han påpeker at det faktisk var utelatingen av Rooney i 0-0-kampen mot Slovakia så sent som i EM, som ble mest kritisert da Roy Hodgson «sparte» seks mann. Han sier at selv om Rooney ikke er i nærheten av sitt gamle briljante jeg, har han fortsatt en rolle å spille. Samtidig tror han Rooneys tid som førstevalg for Three Lions er over.

“He is moving increasingly to the margins but it was only in June that then England manager Roy Hodgson was lambasted for leaving Rooney out as one of six changes for the Euro 2016 game against Slovakia.”

– Phil McNulty

The Guardian

Daniel Taylor mener det var på høy tide at Rooney ble benket. Til tross for at England er ubeseiret i kvalikkamper siden 2009, påpeker Taylor at Three Lions har vært et grått lag i mange år, og særlig etter at framgangen til Wayne Rooney stagnerte for noen år siden. Han mener derfor Gareth Southgate har gjort et fornuftig valg, og tror det er svært få som kan argumentere mot sjefens beslutning. Han roser likevel spissen for at han tok ansvar og stilte opp på pressekonferansen til tross for vrakingen.

“English football loved the assasin-faced baby but the days have passed since he made us quicken our step en route to wherever he was playing. ”

– Daniel Taylor

The Telegraph

Jason Burt mener tiden er inne for å fjerne spissens «kultstatus» som England-kaptein. Han sier det ikke er noen grunn for verken Southgate eller en eventuell arvtager til å ha en fast kaptein, slik Rooney har vært i mange år. Telegraph-journalisten mener i likhet med BBCs McNulty at det likevel er plass til Rooney i troppen framover, og sier at 30-åringen er dyktig med de yngre spillerne.

“Only in England do we build up the captain of the football team to legendary, Captain Fantastic, Captain Marvel, status when it is largely an irrelevance.”

– Jason Burt

rooney62
BENKET: Wayne Rooney ble først vraket av Mourinho.

Daily Mail

Ekspertpanelet bestående av Jamie Carragher, Jamie Redknapp, Martin Keown og Chris Sutton mener Rooney er en «passasjer» England ikke har råd til å ta med til VM i 2018. Alle fire sier vrakingen er korrekt, men Keown påpeker at det er risiko involvert i benkingen, siden England har et ganske ungt lag, og rutinen til United-spissen er viktig. Sutton mener det er bedre spillere enn Rooney i hver posisjon, og synes det er irrelevant at 30-åringen er en anvendelig spiller – spesielt når han er i så dårlig form. Carragher, Redknapp og Keown mener han fortsatt har en rolle å spille i framtiden, mens Sutton sier det er på tide at Rooney takker for seg på landslaget:

“If England want to do well at the World Cup, they can’t carry passengers and Rooney would be a passenger. The best thing would be to congratulate him on his career, thank him, then move on.”

– Chris Sutton

The Times

“Time waits for no man, so they say, and the sad truth for the fading 30-year-old Wayne Rooney is that England’s talisman is becoming yesterday’s man.”

– Henry Winter

Henry Winter mener John Stones burde overta kapteinsbindet fra Rooney. Han påpeker at det til tross for mye kritikk, hadde vært feil å ta fra Rooney rollen på et tidligere tidspunkt. Nå er derimot tiden inne, ifølge Winter. Han argumenterer blant annet med at ikke én eneste av Rooneys 177 touch i Malta-kampen skjedde i motstanderens boks, og at han i tillegg mistet ballen hele 25 ganger. Han mener i likhet med de fleste andre journalistene at England rett og slett har bedre alternativer, og påpeker at Dele Alli er bedre egnet på midtbanen sammen med Jordan Henderson og Eric Dier.

The Sun

“Don’t expect Wayne Rooney to step aside and go quietly. You’ll struggle to find a more committed, passionate, determined footballer anywhere on the planet”

– Ian Wright

Ian Wright sier at Wayne Rooney kommer til å etterlate seg noen store sko å fylle, og mener spillere som Marcus Rashford og Dele Alli har potensialet til å fylle dette tomrommet mot Slovenia. Han synes det er synd at mange avskriver Rooney, og sier han ikke blir overrasket hvis United-spissen nok en gang slår tilbake mot kritikerne. Wright sier det kommer en tid i alle fotballspilleres liv der yngre krefter overtar. Det skjedde med han selv, og han mener det er det samme som skjer med Rooney nå.

The Independent

Mark Ogden sier Gareth Southgate viser modighet ved vrakingen av Rooney, og tror landslagssjefen gjør rett i valget. Ogden sier at selv en Rooney i form skal ha vanskeligheter med å få spille på midtbanen i konkurranse med Dier og Alli. Han påpeker at Rooney har mistet mye av sitt gamle seg, og at han for tiden blir liggende alt for lavt i banen. Han sier at Rooney derfor ikke kan sammenliknes med spillere som Giggs og Scholes da de ble eldre, fordi begge skapte mange farligheter i den siste tredjedelen av banen. Ifølge Ogden er Rooney ikke lenger en angrepstrussel, og det er derfor bedre å bruke yngre krefter. Han tror Southgate ser hva Sir Alex kanskje så i de siste månedene av skottens æra på Old Trafford – at Rooney ikke lenger var den spilleren han en gang var.

“Until he finds a new role and succeeds in it, it is difficult to envisage a route back.”

– Mark Ogden

wr
VRAKET: Englands mestscorende spiller.