To suksesshistorier, tre brukbare, resten skuffelser

Her er vår sesongrapport om de utlånte.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble sesongen for de utlånte avsluttet med opprykk for Axel Tuanzebes Aston Villa.

Derfor er det naturlig med en oppsummering – og det er slettes ikke alle våre utlån som har fungert like godt som Tuanzebes lån.

Artikkelforfatter har som i halvtårsrapporten valgt å sortere de utlånte i fire kategorier:

  • Suksess
  • Ganske bra
  • Litt skuffende
  • Veldig skuffende

Følgende spillere blir sortert i disse kategoriene:

  • Cameron Borthwick-Jackson
  • Zak Dearnley
  • Timothy Fosu-Mensah
  • Ethan Hamilton
  • Dean Henderson
  • Demetri Mitchell
  • Kieran O’Hara
  • Joel C. Pereira
  • Regan Poole
  • Tom Sang
  • Axel Tuanzebe
  • Callum Whelan
  • Matty Willock
  • James Wilson

Suksess:

Dean Henderson – Sheffield United

I fjorårssesongen gjorde han det godt i League One for Shrewsbury, og denne sesongen har Dean Henderson storspilt for Sheffield United.

Han har vært et åpenbart førstevalg gjennom hele sesongen, og har igjen blitt svært populær blant supporterne. Han har gjort enkelte høyprofilerte feil i løpet av sesongen – mot Leeds og Aston Villa – men ellers har han rett og slett hatt en meget god sesong, og han har vært en viktig del av et Sheffield United som har imponert defensivt. I tillegg har han vært god til å slå tilbake fra motgang: etter den dårlige kampen mot Aston Villa i februar, så holdt han nullen i sju kamper på rad – inkludert borte mot Leeds og mot erkerival Sheffield Wednesday.

LES OGSÅ: – Han virker vanvittig hard i hodet

Alt tyder på at han kommer til å spille Premier League-fotball for Sheffield United neste sesong. Om han tar steget opp like godt som han gjorde det mellom nivå tre og to, så virker det svært sannsynlig at han debuterer for England i løpet av sesongen – eller at han i alle fall er med i troppen.

Axel Tuanzebe – Aston Villa

Som med Dean Henderson så endte det med opprykk for Axel Tuanzebe.

Han er ikke like udiskutabel i denne kategorien som Henderson, av to grunner:

  • Han tok ikke noe steg opp ved å gå til Villa igjen, og det fremstod før sesongen som en slags stagnasjon.
  • Tuanzebe var ute med skade fra midten av desember til tidlig april.

Likevel velger undertegnede å plassere ham her, rett og slett fordi han har spilt så godt at det ser mye lysere ut for United-karrieren hans enn det gjorde ved sesongstart.

LES OGSÅ: Denne 21-åringen kan være Solskjærs stopperjuvel

Han ble en viktig brikke i et Aston Villa-lag hvor han har spilt med mange forskjellige stoppere, og han dro nok også fordel av managerskiftet fra Steve Bruce til Dean Smith. Tuanzebe har vist at han har tempo og styrke, i tillegg til at han ikke er redd for å ta med seg ballen ut av forsvar.

Nå er spørsmålet hvor han spiller neste sesong. Om han kan få spilletid i United regelmessig, så er det selvsagt gull verdt – hvis han uansett ikke kommer til å få spille stort, så bør det bli et Premier League-lån neste sesong. Problemet er at Villa nok ikke er særlig lystne på å vente til slutten av juli med en slik lånesignering heller – samtidig som United neppe sender ham ut på nytt lån igjen før han har trent og spilt litt med førstelaget igjen.

Ganske bra:

Kieran O’Hara – Macclesfield Town

Kieran O’Hara var en av få Macclesfield-spillere som hadde en god høst, og han gjorde det bra også i vårsesongen, selv om vårt inntrykk nok er at han var aller best på høsten.

Samtidig har det kanskje med at Macclesfields prestasjoner sørget for at det var mindre å gjøre for ham enn i høst, da det tidvis så ut som om Macclesfield-forsvaret bestod av tre kjegler og Titus Bramble.

Det er ikke lett å nå opp på keeperplass i United, og 23-åringen bør nok opp på et høyere nivå (både divisjonsmessig og på banen) snart, men uansett har han vist at han er en kapabel keeper, og han har vært med Irlands landslagstropp (uten å ha fått debutert på landslaget).

Det er jo ikke så verst, og i siste serierunde klarte O’Hara og Macclesfield å redde plassen også.

Ethan Hamilton – Rochdale

Rochdale så en stund ut til å være på god vei mot nedrykk, og Ethan Hamilton (som kom inn i januar) var en av spillerne som inspirerte dem til ny kontrakt.

Utenom andre bidrag, så scoret 20-åringen fire mål – og to av målene var matchvinnerscoringer mot bunnrivaler. Om vi tar bort de fire poengene de to målene ga (selv om vi vet at verden ikke er så enkel), så ville Rochdale rykket ned.

Vi gir et lite trekk for at han en kort periode forsvant ut av laget i etterkant av et rødt kort han pådro seg mot Luton, kort tid etter at Brian Barry-Murphy hadde tatt over ansvaret for laget.

Hamilton vil ikke få noen enkel jobb med å komme seg inn på førstelaget, men denne sesongen var i det minste brukbar takket være dette lånet.

Regan Poole – Newport County

Etter et litt skuffende lån til Northampton i fjorårssesongen mens de var i divisjonen over, så var det i år duket for en låneretur til klubben United hentet Poole fra.

Der fant han igjen seg selv, og hadde en god vår for Newport, hvor han var en del av et meget godt forsvar – de holdt nullen i halvparten av kampene Poole spilte for klubben.

De klarte å overraske ved å spille seg helt frem til opprykksfinale på Wembley, men med ti mann ble det for tøft mot Tranmere, som avgjorde rett før straffesparkkonkurransene.

En god vårsesong for Poole personlig uansett, men han er ventet å bli frigitt av United likevel, siden utviklingen ikke har vært slik United hadde håpet. Han fyller 21 år i juni.

Litt skuffende:

Cameron Borthwick-Jackson – Scunthorpe United

Etter flere skuffende lån de siste sesongene så var på en måte denne sesongens lån en opptur – for nå fikk i alle fall Borthwick-Jackson stort sett spille fast så lenge han var skadefri.

Samtidig var det jo også et steg ned divisjonsmessig, så at 22-åringen fikk mer spilletid her er uansett ikke noen stor opptur, akkurat. I tillegg presterte han ikke veldig godt (om enn OK), og sesongen endte til slutt med Scunthorpe-nedrykk etter blant annet to managerskifter i løpet av sesongen.

Borthwick-Jackson har ingen fremtid i United, men det har vært åpenbart en stund nå. Kontrakten hans går ikke ut i sommer, men klubben kommer vel neppe til å stå i veien for ham om det kommer et tilbud om en permanent overgang.

Matty Willock – St. Mirren/Crawley Town

Først ble Willock sendt til St. Mirren i Skottland, der han startet sesongen bra – men laget presterte dårlig. Så kom det inn en ny manager som gradvis fikk løftet laget – men åpenbart uten Willock som en del av planene.

I januar ble han heller sendt til Crawley, og der gjorde Willock sine saker ganske bra (igjen for et lag som ikke gjorde det særlig bra) – men samtidig var det jo et steg ned (fra toppdivisjonen i Skottland til nivå fire i England).

Det er ingenting som tyder på at Willock har en fremtid i United, men 22-åringen har i alle fall vist nok til at han i det minste kan leve av fotballen på et brukbart nivå.

Joel Castro Pereira – Vitória/Kortrijk

To låneopphold har det blitt på Joel Pereira denne sesongen, det første til hjemlandet Portugal, og det andre til Belgia, og de to låneoppholdene har en del til felles.

På keeperplass er det jo gjerne slik at en av keeperne blir et åpenbart førstevalg, men i både Vitória og Kortrijk gikk Pereira litt inn og ut av laget, med konkurrenter som fikk litt mer tillit enn ham. Det har altså vært en del benkesitting denne sesongen, og selv om det er bra at han får prøvd seg på det å håndtere konkurranse, og selv om det er bra med spill i toppdivisjoner, så ville vi nok likevel satt litt pris på at han spilte enda litt mer – selv om det skal sies at det bli litt bedre på slutten av den belgiske sesongen, slik at vi vurderte å plassere ham i kategorien over.

Vårt Pereira-høydepunkt denne sesongen er uansett da han plutselig dukket opp syngende i en supportervideo i Paris’ gater etter PSG-mirakelet – se videoen i denne artikkelen.

Neste år trenger 22-åringen regelmessig spilletid.

Zak Dearnley – Oldham Athletic

Dearnley ble hentet til Oldham på deadline day, og han svarte med å score i sin aller første kamp som seniorspiller.

Det var en god start, men dessverre ble det også det eneste målet for Dearnley, som ikke presterte veldig godt under verken Paul Scholes eller Pete Wild.

Til slutt sørget en skade for at låneoppholdet ble avsluttet.

Dearnley er ventet å bli frigitt etter sesongen. Det ville nok de fleste forventet også før låneoppholdet, men vi får håpe at han fikk vist nok til at han blir plukket opp av en brukbar klubb.

Veldig skuffende:

Timothy Fosu-Mensah – Fulham

Etter et litt skuffende utlån til Crystal Palace i fjor, så var det viktig at Fosu-Mensah tok sjansen denne gangen, etter å ha blitt lånt ut til nok en London-klubb.

Det er vanskelig å argumentere for at 21-åringen tok den sjansen. Han presterte ikke godt nok til å være en del av et fryktelig Fulham-lag, og det ble til sammen bare 13 opptredener for Fulham – bare fem av disse kampene etter at Slavisa Jokanovic fikk sparken 14. november.

Lite tyder på at han har en fremtid i United akkurat nå, noe som er synd med tanke på hvor spennende han en gang fremstod. Selvsagt kan ting forandre seg, men det vil overraske mer om han noen gang spiller regelmessig for United enn om han blir solgt denne sommeren.

Det mest positive vi kan si om denne sesongen, er at han var den som ble målt til høyest topphastighet av Opta.

James Wilson – Aberdeen

Det var Wilsons siste sjanse, og han tok den ikke. Den skotske toppdivisjonen er ikke  god, og likevel klarte aldri Wilson å sette noe preg på et Aberdeen-lag som tok noen steg tilbake fra tidligere sesonger.

Sesongavslutningen hans var ganske god – og han ble matchvinner i sin siste kamp – men uansett var ikke dette godt nok. Fire mål ble det til sammen for Dons på 32 opptredener (mange av disse kampene var innhopp, selvsagt), og alt tyder på at United ikke kommer til å benytte seg av forlengelsesopsjonen i 23-åringens kontrakt, og heller la ham gå gratis allerede denne sommeren.

Håpet er ikke ute for en god karriere, men det blir ikke i United.

Demetri Mitchell – Heart of Midlothian

Mitchell ble sendt tilbake til Hearts denne sesongen – etter å ha imponert stort der i fjorårssesongen før han ble skadet – men dessverre var det bare vårskaden som ble felles for disse to låneoppholdene.

22-åringen klarte aldri å sette det samme preget på den skotske toppdivisjonen denne sesongen, i de ulike rollene han ble testet i, og han fikk dermed etter hvert ganske lite tillit av manager Craig Levein.

Hans beste kamp var i februar mot amatørlaget Auchinleck Talbot i cupen, med mål og to målgivende pasninger, men det var også kampen hvor han pådro seg skaden som førte til at det ble hans siste kamp for sesongen.

Hva som skjer neste sesong er uklart, men den må i alle fall bli helt annerledes enn denne om han skal ha håp om en fremtid i Manchester United.

Tom Sang – AFC Fylde

Tom Sang ble i januar lånt ut til non-league-klubben AFC Fylde, men var bare innom noen få Fylde-kamptropper – og det var vel egentlig bare i FA Trophy-turneringen.

Den endte faktisk Fylde opp med å vinne, men på det tidspunktet var ikke Sang med i Fylde-troppene der heller.

Sang kommer etter alt å dømme til å bli frigitt av United denne sommeren.

Callum Whelan – Port Vale

Whelan kom inn på lån rett før overgangsvinduet stengte – på et tidspunkt hvor Port Vale var managerløse.

Det skulle vise seg at John Askey, som de etter hvert ansatte, ikke hadde særlig tro på at Whelan skulle hjelpe dem i kampen om å unngå nedrykk til non-league – Whelan kom nemlig aldri på banen for Port Vale.

I april ble det bekreftet at han hadde forlatt klubben, og han trente deler av denne våren med Bolton. Det er et tydelig signal på at han forsvinner fra Manchester United denne sommeren.

Powered by Labrador CMS