There’s only one Cantona (i Norge)

Møt mannen som i Norge faktisk bestemmer over Cantona-navnet.

Først var det Tommy Nilsen.

Så ble det Tommy Cantona Nilsen.

Og til slutt bare Tommy Cantona.

Som den eneste i Norge.

Merk: Denne saken stod først på trykk i medlemsbladet vårt, United-Supporteren. Trykk her for å bli medlem og få tilsendt unike United-historier rett hjem til din egen postkasse.

Bare én «ordentlig» Cantona

Et kjapt søk på «Cantona» på 1881.no, telefonkatalogen på nett, viser at det er elleve personer i Norge som har tatt legendens navn. Det er imidlertid en viktig forskjell på den ene av dem og de ti andre.

Ti av dem har Cantona som mellomnavn, men bare én, Tommy fra Lørenskog, har fått Cantona som familie­navnet sitt. Dermed bestemmer han også om andre i Norge får lov til å gjøre det samme. Sånn er nemlig reglene.

– Så lenge det er få med et navn så må andre som ønsker å ta det navnet spørre om min tillatelse. Den får de ikke, sier Tommy Cantona til United-Supporteren.

Han gliser litt der han sitter, men ikke av arroganse – mer av situasjonen. Det har jo vært flere personer enn Tommy som har ønsket å ha Cantona som familienavn. Det har dermed vært flere som har spurt ham om lov til å få skifte.

– Han ene som ringte meg sa det, at om det er færre enn 20 som har folkeregistrert navnet, så må de andre ha godkjennelse for å ta det.

– Blir de sure når du sier nei?

– Nei, tvert imot, faktisk. Jeg tror de skjønner det. De hadde sikkert gjort det samme selv.

GOD STEMNING: – Se da, det er jo Cantona, sier en av Tommys kompiser.

1966 – et spesielt år

Tommy Cantona ble, som Eric Cantona, født i 1966. Han falt for United på 70-tallet, først og fremst takket være Joe Jordan, men også Gordon McQueen og Gary Bailey.

Men først nesten 20 år senere skulle drømmen om ligagull gå i oppfyllelse. Mye takket være Eric Cantona, som vant fire ligatitler på fem år i United.

Den eneste sesongen United ikke tok ligagull med legenden var i 1994/95-sesongen, da Cantona ble utestengt de siste månedene av sesongen.

Tommy ble helfrelst.

– Personligheten hans, det var den som var spesiell.

Dermed la han til Cantona som mellomnavn – før han altså noen år senere kuttet ut Nilsen som etternavn og kun stod igjen som Tommy Cantona.

Da mobiltelefonen etter hvert ble vanlig i Norge måtte også det markeres.

– På det meste hadde jeg tre telefoner som alle sluttet med sifrene «1966», gliser han.

SLIK SÅ SAKEN UT I BLADET: Saken om Tommy Cantona stod på trykk i sesongens andre medlemsblad.

Stoppet Tony O’Neills gjeng

Når man møter Tommy Cantona så oser det United-lidenskap. Den ene armen har tre United-tatoveringer. Den andre har én. En av dem er ganske falmet, men ser nesten bedre ut av den grunn – den avslører sånn sett et langt og godt liv som United-fan.

Historiene er også mange.

Som da han hadde med seg datteren Marie på Old Trafford da hun bare var ni måneder gammel og vaktene lurte på om han hadde med seg en dukke, eller da han hadde en gjeng rasende Liverpool-fans etter seg ved Stanley Park da John O’Shea hadde blitt matchvinner helt på tampen av byderbyet i 2007.

TIDLIG KRØKES: Tommy med datteren Marie på kamp da hun bare var ni måneder gammel.

Det handler også om flere utenlandsturer med United i Europa – og da han endte opp med å stoppe gjengen til hardbarkede Tony O’Neill fra å banke opp en gammel mann og kona – bare fordi de hadde våget seg på toget via togstasjonen i Leeds.

– We all hate Leeds scum, gjallet det i togvognen da 30 United-fans begynte å bevege seg mot det gamle paret.

Da stilte 196 centimeter svære Tommy seg opp i midtgangen.

– Skal dere, 30 menn, banke opp en gammel mann og kone bare fordi de kom på toget i Leeds? Da må dere passere meg, var beskjeden.

– Respekt, kom det etterpå tilbake fra selveste O’Neill.

Men én ting er det ikke alltid like lett å overbevise engelskmennene om, og det er at jo da, navnet er faktisk Cantona.

Som da han på en av sine første turer til England, helt alene, kom i snakk med noen av de lokale gutta.

– Hva er det du heter, da?

– Tommy Cantona Nilsen.

– Hva? Kødder du med oss, eller?

Først da han rev i en runde og betalte med bankkortet – og de fikk se navnet på det – ble de over­bevist.

– Guys – he really is fucking Cantona.

Ja, faktisk, den eneste ordentlige Cantona i hele Norge.

Merk: Denne saken stod først på trykk i medlemsbladet vårt, United-Supporteren. Trykk her for å bli medlem og få tilsendt unike United-historier rett hjem til din egen postkasse.