«The Fergie Babes»

Hva sier mediene om Champions League-triumfen? United.no har tatt et sveip gjennom nasjonale og internasjonale mediers dekning av finaledramaet.

Publisert Sist oppdatert

Europeiske medier har torsdag hatt bred og solid dekning av gårsdagens finale i Moskva. Under følger utvalg av det som har blitt sagt og skrevet i europeiske medier.

Portugal: "Cristiano Ronaldo verdens beste spiller"

Portugisiske medier fokuserte naturlig nok på Cristiano Ronaldo og den øvrige portugisiske kontingenten i finalen. O Jogo skriver torsdag om ”en sinnsyk kveld i Champions League for Manchester United. Ronaldo og Nani vant sin første tittel. Ronaldo stoppet i tilløpet på sitt straffespark, men klarte ikke å lure Petr Cech. John Terry maktet imidlertid ikke å sikre seieren for Chelsea. Klubben, og Hilario (red: portugisisk reservekeeper) kunne vunnet sin første tittel, Paulo Ferreira og Ricardo Carvalho kunne vunnet sin andre. Ronaldo kan i stedet takke John Terry og Edwin van der Sar. Uansett kan ingen frata Ronaldo det fortjente stempelet som verdens beste spiller”.

Frankrike: "Penger fører ikke alene til sukess i internasjonal fotball"

I Frankrike fokuserer de også på sine egne. L’Equipe omtaler Patrice Evra som modig, Claude Makelele som uheldig, Florent Malouda som ineffektiv, mens Nicolas Anelkas avgjørende straffebom forbigås i stillhet. L’Equipe kommer dessuten med et lite stikk i siden til Roman Abramovitsj’ rubevelde i London. ”Manchester United er simpelthen det beste laget i England, og etter onsdag også det beste laget i Europa. Chelsea og Roman Abramovitsj må nå ha forstått en gang for alle at penger ikke fører til suksess og glede for et fotballag”.

Nederland: "Skrikende spenning i Moskva"

I Nederland fokuserer de på Edwin van der Sars avgjørende rolle. AD Sportwereld skriver følgende: ”I en kveld preget av skrikende spenning kunne Manchester United og Edwin van der Sar feire triumf etter en bisarr Champions League-finale. Den fargeløse kampen mange fryktet fikk vi aldri. Kampen ble i stedet preget av følelsessterk fotball”.

Tyskland: "Ulykkelig Ballack"

Tyske medier fokuserer på en ulykkelig Michael Ballack. Bild Zeitung skriver at “Michael Ballack kollapset på banen i en strøm av bitre tårer i Moskva-regnet. Vår landslagskaptein tapte finalen i Champions League på straffer – for et drama!”.

Spania: "The Fergie Babes"

De spanske storavisene Marca og El Mundo Deportivo hadde også sitt å si om finalen. I Marca kunne man under tittelen ”The Fergie Babes” lese at ”Oppgjøret, det andre kappløpet etter kampen om Premier League skuffet ingen. Engelsk fotball er hegemonisk for tiden, og potensialet til disse to lagene reflekteres i det gåsehudskapende oppgjøret, som måtte avgjøres på straffespark”.

I El Mundo Deportivo kunne man under overskriften ”Terryble” lese at ”Chelsea var det mest ambisiøse laget, men at stengene bak Van der Sar redet Manchester United etter skudd fra Didier Drogba og Frank Lampard. Lubos Michel hjalp på ingen måte til med dårlig dømming, noe som blant annet gjorde at Chelsea måtte avslutte med ti mann etter en incident som ble startet av Carlos Tevez”. El Mundo Deportivo er for øvrig en Barcelona-basert avis, noe som kanskje kan forklare en noe unyansert fremstilling av finalen.

Italia: Skryt til engelsk fotball

I italienske Gazzeta dello Sport fikk engelsk fotball mengder av skryt: ”Vi forventet en fantastisk kamp, og det fikk vi. Det er ikke alltid en selvfølge i så viktige kamper. Det var mål, klassespill og misbrukte gigantsjanser. Akkurat det som trengs for å skape den rette nerven og spenningen. Høljeregn bidro til å skape en ekstra spesiell stemning. Kampen ble preget av en viss balanse. Manchester United startet og avsluttet best, mens Chelsea styrte kampen i midtfasen”. Rivaliserende sportsavis Corriere dello Sport er litt kortere i sin kampanalyse: ”Triumf for Manchester United! Nå reiser Lampard til Inter”.

Norge: "Van der Seier!"

I VG kunne man seint onsdag kveld nyte overskriften ”Van der Seier! Keeperhelten psyket ut Chelsea i straffedrama”, mens Dagbladet har en serie artikler under overskrifter som ”Scholes spilte en time med brukket nese” og ”Giggs ville revansjere mislykket minnekamp”. Nettavisen har fått 1999-helten Ronny Johnsen i tale. Midtstopperveteranen var en glad mann etter at gamle lagkamerater hadde sikret seg fotballens gjeveste klubbtrofé: "Det var en fantastisk kamp som hadde alt, men det er synd at en slik kamp skal ende med straffesparkkonkurranse. Jeg trodde alt var avgjort når Terry skulle skyte den siste straffen". Johnsen uttaler videre at han kommer til å sende gratulasjoner til gamle venner og Sir Alex Ferguson i løpet av torsdag formiddag. United-supporterne Morten Berre og Kristoffer Hæstad uttaler for øvrig på dagens Vålerenga-trening at alle Liverpool-supportere (visstnok få blå sympatier i Oslo Øst) i klubben har fått unngjelde.

Storbritannia: "Noen smilte til United"

I Storbritannia er selvfølgelig finalen dekket svært bredt. I The Times kan man lese at ”United slo Chelsea i et finaledrama som underholdt et helt kontinent”. The Times fortsetter videre med å peke på Sir Alex’ skjebnetro. ”United hadde hellet med seg flere ganger, men det er noe som kjennetegner vinnere. Sir Alex Ferguson sa før kampen at han tror på skjebnen, og 50 år etter flyulykken i München smilte virkelig noen til United”.

I mer tabloide aviser som The Sun og The Mirror er fokuset todelt. The Sun hyller United som ”Kings of Europe”, men vier tradisjonen tro mye spalteplass på Chelseas syndebukker. Straffeeksekutør John Terry får unngjelde, det samme får Didier Drogba. I The Mirror får Edwin van der Sar ekstra ros: “From Russia with Gloves: Målvakten sikrer triumf for Manchester United”. Avisen sender for øvrig en real drittpakke i retning Didier Drogba. Avisen er ikke imponert over utvisningen til ivorianeren, og gjør et stort nummer ut av Drogba var den opprinnelige femte straffesparkskyteren til Chelsea. ”Sannsynligheten er stor for at John Terry aldri ville tatt det siste straffesparket. Men Terry måtte trå til etter at Didier Drogba pådro seg det mest unødvendige og idiotiske røde kortet du noensinne vil se”.

Manchester Evening News er mer lokalorienterte og melder under overskriften ”Reds celebrate Euro glory” om tusenvis av mennesker i Manchesters gater onsdag kveld og natt. I tillegg til ville tilstander i sentrum av Manchester forteller MEN at også Sir Matt Busby Way og Old Trafford var et yndet sted å være for United-supportere i gledesrus. Avisen forteller for øvrig at feiringen har gått rolig og pent for seg. ”Feiringen har i følge politiet vært sivilisert". MEN påstår også at United-seieren kunne høres over hele byen i det titusenvis av United-supportere i puber og hjem unisont brølte av glede.

Kilde: TeamTalk, Manchester Evening News, The Sun, The Mirror, Nettavisen, Dagbladet, VG, The Times

Powered by Labrador CMS