– Kan vi kjøpe Bryan Robson?

Sommeren 1985 siden dukket det opp et merkverdig brev på et skrivebord i United-administrasjonen.

For hele 28 år siden, den 1. juli 1985, gikk det ut et skriv fra den lille Sola-klubben Havørn Fotball til ingen ringere enn ledelsen i Manchester United.

Brevet var underskrevet av klubbens «opmann», Morten Bernhard Eldholm, og kunne fortelle at den lille klubben hadde fått uventet kapital inn i klubbkassa.

Årsaken til denne plutselige oppgangen i økonomien var ifølge skrivet at en av lagets trofaste tilhengere hadde gått bort og testamentert hele 120.000 kroner til klubben med ett eneste forbehold. Pengene skulle brukes til nye spillerkjøp.

I følge brevet var dette årsaken forespørselen som ble sendt over Nordsjøen hvor Eldholm forhørte seg om ikke Bryan Robson var til salgs.

Dersom United skulle finne ut at Havørn hadde vært litt i overkant rause med sitt tilbud ville klubben, som nå spiller i 5. divisjon, selvfølgelig gjerne også ta Gordon Strachan med på kjøpet.

«Brevbomber»

Det Manchester United neppe visste var at dette var en del av et pågående bokprosjekt for Eldholm og kompisen Petter Wallace. Boka «Brevbomber» var en humorbok med brev til kjente og ukjente i både Norge og utlandet.

Eldholm, som selv er Liverpool-supporter, kan fortelle at brevet også ble sendt til Arsenal, og at det ble mye oppstuss rundt bokprosjektet i mediene den gang.

– Det var en bokidé det ikke var så lett å selge inn, men vi fant til slutt et forlag som ikke var så engstelige. De ga oss frie tøyler til det meste og sa at de ville dekke alle eventuelle søksmål, forteller Eldholm til united.no.

Frem fra glemselen

Mannen som igjen bragte brevet frem i dagens lys er TV 2s fotballekspert og kommentator Kasper Wikestad som la ut et bilde av skrivet på sin twitter-side tirsdag formiddag.

Eldholm synes det er artig at brevet har såpass lang levetid.

– Det virker nesten som om folk har glemt det hver gang det blir snakk om boka, men det er moro at det dukker opp innimellom, sier han.

Storscorer til salgs

Lenger ned i brevet gjør Eldholm det også klart at dersom United skulle trenge en målscorer, kunne Havørn ha riktig mann for jobben. Arne Bjarne Fjøsmælås skulle nemlig ha funnet veien til nettmaskene ikke mindre enn 42 ganger foregående sesong (hvorav elleve i én kamp), og kunne tilbys i en byttehandel.

Mot avslag i prisen selvsagt.

– Arne Bjarne Fjøsmælås var et navn vi kokte sammen fordi det hadde både æ, ø og å i seg, og ville sikkert skape litt forvirring der borte, forteller Eldholm.

Det er fort gjort å tenke at Havørn aldri fikk noen respons fra giganten i Manchester, men så er ikke tilfellet. En tid senere kom det et brev i retur til Rogaland.

– Jeg mener så tydelig å huske at vi fikk svar, men jeg vil vel karakterisere det som et avslag av den diplomatiske sorten, flirer Eldholm.

Det har ikke lykkes united.no å komme i kontakt med den noe fiktive Arne Bjarne Fjøsmælås for å høre hva han tenkte om å bli tilbudt i en byttehandel mot Bryan Robson.