– Jeg skulle så gjerne vært der, men var bare 14 år…

Anders Hille Stadheim – om sitt liv som United-supporter.

25-årige Anders Hille Stadheim har sett United live i syv forskjellige land og står med nærmere 60 kamper. Den trofaste United-supporteren tror United er på toppen igjen innen fem år.

VAR PÅ MIRAKELET I PARIS: Anders Hille Stadheim var en av ikke altfor mange nordmenn som fikk med seg mirakelet i Paris live i mars.

 

Vi har et fast intervju med en United-supporter i hver utgave av medlemsbladet United-Supporteren. Les forrige medlemsblad her.

NAVN: Anders Hille Stadheim
BOR:
Lærdal, Sogn og Fjordane
ALDER: 25
HOLDT MED UNITED SIDEN: 1997/98
MEDLEM AV SUPPORTERKLUBBEN SIDEN: 2000

HVORFOR UNITED:
Fikk velge meg en fotballdrakt på et marked under en ferie i Drøbak. Der lyste den røde Sharp-trøyen ubevisst mot meg, og siden har jeg aldri sett meg tilbake. Drakten har jeg fortsatt.

ANDRE FAMILIEMEDLEMMER SOM STØTTER UNITED:
Har en onkel som har vært viktig for at interessen for United ble opprettholdt de første sesongene. Fikk blant annet en CD med United-sanger som gikk på «repeat». Kunne fort sett annerledes ut, da både pappa og en annen onkel har vært City-supportere siden 70-tallet.

FØRSTE UNITED-KAMP:
13 år gammel, FA-cup mot Portsmouth (2-1) i januar 2007. Rooney med dobbel og Solskjær & Larsson som spisspar fra start. Var også på Ullevaal, VIF-United sommeren 2002, men det var treningskamp.

ANTALL UNITED-KAMPER: Et sted mellom 50 og 60.

I HVILKE LAND HAR DU SETT UNITED:
England, Norge, Sverige, Russland, Spania, Sveits og Frankrike.

BESKRIV EN PERFEKT MATCHDAG: English breakfast med passende drikke på en god, gammeldags pub. Deretter et par pub-besøk som gjerne avsluttes på en overfylt pub og mange høylytte United-supportere i selskap med likesinnede venner.

TRE BESTE KAMP-OPPLEVELSER DER DU HAR VÆRT TIL STEDE:
1. City – United 2–3 i 2012, FA-cup med stor bortekvote, god stemning og overraskende Scholes-comeback.
2. Tottenham – United 0–1 i 2019, Solskjærs første store «skalp», på Wembley. Følte optimismen blant fansen endelig var tilbake og stemningen var fantastisk både før, under og etter kampen. I tillegg stort å se Solskjær som manager for første gang.
3. Ajax – United 0–2 i 2017, Europa League-finalen i Stockholm. Fantastisk vær og stemning i «United-gaten» før kampen. Full kontroll på kampen og et trofé til i vårt velfylte skap.

TRE VERSTE KAMP-OPPLEVELSER DER DU HAR VÆRT TIL STEDE:
1. Chelsea – United 4–0 i 2016, pinlig og sjanseløs forestilling. Første scoringen kom etter 30 sekunder. Deretter virket vi fortapt, til tross for at fansen leverte til toppkarakter, selv på 0–4.
2. Arsenal – United 3–0 i 2015, nytt vondt tap i London. Lå under 3–0 før det var spilt 20 minutter.
3. United – PSG 0–2 i 2019, optimismen var stor på forhånd til tross for et lite underdogs-stempel. Solskjærs ubeseirede rekke ble brutalt brutt med to bortemål, to skader på nøkkelspillere og rødt kort på Pogba.

BESTE UNITED-OPPLEVELSE UTEN AT DU SELV VAR PÅ MATCH:
Champions League-finalen 2008. Det dramaet kommer jeg aldri til å glemme.

VERSTE UNITED-OPPLEVELSE UTEN AT DU SELV VAR PÅ MATCH:
Da vi slo Sunderland, men City kapret ligagullet på overtid.

NOE SPRØTT/UVANLIG DU HAR GJORT FOR Å SE UNITED/PÅ GRUNN AV UNITED:
Så United-City på en mobiltelefon under en konfirmasjons-middag. Zlatan scoret midt i fars tale og i ren refleks klakket jeg knytteneven i bordet så bestikk og tallerkner fikk seg en liten luftetur. Et par rare blikk og himlende øyner i min retning de neste sekundene.

HELT ÆRLIG; HAR DU NOEN GANG TENKT «HVORFOR GIDDER JEG DETTE?»:
Absolutt, spesielt i bakrus på flyet hjem etter kamp (gjerne med mellomlanding og lang reisevei), med tap i bagasjen og mange pund fattigere.

UNITED-OPPLEVELSEN DU ALDRI FIKK OPPLEVE, SOM DU GJERNE SKULLE OPPLEVD:
Champions League-finalen 2008. Var 14 år og (uforståelig nok) uten rettigheter til å tvinge frem en dagstur til Moskva.

TENK OM JEG HADDE FÅTT VÆRE HER: Anders Stadheim om Champions League-finalen i 2008.

NOE DU ER FLAU FOR Å INNRØMME I DAG SOM ANGÅR UNITED, SOM VIRKET GREIT DA DET SKJEDDE:
Ville ha Carrick bort. Skivebom.

HVEM ER TIDENES BESTE UNITEDSPILLER, OG DU FÅR BARE SI ETT NAVN: Ryan Giggs.

BESTE SIR ALEX FERGUSON-KJØP TATT PRIS OG PRESTASJON I BETRAKTNING:
Siden «alle» sier Cantona, så går jeg for Solskjær. Passer som hånd i hanske med tanke på hvilke verdier klubben er bygget på. Tilbake som manager nå, i god gammel Ferguson-ånd enn så lenge. La eventyret vare lenge!

OG DET VERSTE FERGUSON-KJØPET…:
Veron – dyr og dårlig.

SI TRE EX-REDS SOM DU HAR LITE TIL OVERS FOR I DAG, OG HVORFOR:
1. Paul Ince. Endte opp i Liverpool etter å ha spilt for United. I tillegg er det hodeløse ytringer i retning Solskjær nå til dags.
2. Carlos Tevez. City-overgang, «RIPFergie»-plakat og en ufyselig personlighet. Trenger jeg si mer?
3. Gabriel Heinze. Ønsket seg til Liverpool. Utilgivelig.

HVA ER DET BESTE SOM HAR SKJEDD UNITED SIDEN DU BLE SUPPORTER – FORUTEN TROFEENE:
Her henger ansettelsen av Solskjær svært høyt. Dernest signeringen av Ronaldo og det å kunne følge utviklingen hans gjennom årene til å bli verdens beste, og dyreste, fotballspiller.

HVA ER DET MEST NEGATIVE SOM HAR SKJEDD UNITED SIDEN DU BLE SUPPORTER:
All synsingen i mørket etter at Ferguson gav seg. Håpløse ansettelser, dårlig overgangs-politikk og ingen rød tråd eller langsiktig tankegang i det som blir gjort. Har følt at klubben har tråkket på det som har vært Uniteds identitet i all tid, og at stoltheten til ansatte/spillere har vært fraværende hos enkelte. Trist.

DET ER REIST STATUE AV SIR ALEX UTENFOR OLD TRAFFORD. NOEN ANDRE SOM FORTJENER SAMME HEDER:
Nei, ettersom Sir Alex, Sir Matt, George Best, Denis Law og Sir Bobby Charlton alle står på sokkel. Vi har hatt mange fantastiske spillere de siste 30 årene, men å få statue krever noe ekstraordinært. Giggs er vel den som er nærmest – kanskje sammen med Duncan Edwards og resten av Busby Babes i mine øyne.

BESTE UNITED-BOK DU HAR LEST:
Duncan Edwards – The Greatest. En fantastisk bok om en fantastisk spiller som tragisk nok forsvant alt for tidlig. Utrolig fascinert over historien om Edwards og uttalelsene om han. Duncan Edwards var tydeligvis rett og slett den beste fotballspilleren – og hva kunne han ha oppnådd? Ingen vil noen gang få vite, det gjør meg trist. Om det er én spiller jeg fikk muligheten til å oppleve, så er valget enkelt.

DUNCAN EDWARDS: De som så ham hevder at han er tidenes beste United-spiller.

HVA ER DET BESTE MED SUPPORTERKLUBBEN:
Redaksjonen som dekker alt av United, alle dager i året.

HVA ER DET BESTE MED UNITEDSUPPORTEREN:
Historiske saker med innsikt og dybde.

OG DET DÅRLIGSTE MED UNITEDSUPPORTEREN:
Her er jeg blank.

FORETREKKER DU Å LESE UNITEDSUPPORTEREN SOM FYSISK BLAD ELLER DIGITALT:
Fysisk blad.

HVORDAN KAN SUPPORTERKLUBBEN BLI BEDRE:
Få i stand en avtale om å kunne videreformidle bortebilletter til sine sesongkortholdere via billettoverføringssystemet som brukes. Og ja, jeg vet det er strenge regler. Men det hadde økt sjansen for oss med sesongkort å kunne søkt begge steder.

HVA MÅ TIL FOR AT UNITED TAR TILBAKE LIGAPOKALEN:
Da må United finne et stopperpar som kontinuerlig spiller og leverer uke inn og uke ut. Som Sir Alex sa, et godt angrep vinner deg fotballkamper – et godt forsvar vinner deg titler.

ER SOLSKJÆR RETT MANN FOR UNITED? HVORFOR/HVORFOR IKKE: Definitivt. Han står for de riktige verdiene, har gått den beste skolen under Ferguson og skjønner viktigheten av Uniteds historie, identitet og stoltheten ved å bære vårt klubbemblem. Fansen er fornøyde og vil støtte han til siste sekund.

HVOR STÅR UNITED OM FEM ÅR:
Forhåpentligvis med en ligatittel eller to til – og at vi kjemper helt i toppen om det gjeveste europacup-trofeet.

HAR DU HATT NOEN «STJERNETREFF» MED SPILLER ELLER MANAGER: Møtte Solskjær etter Sogndal-Molde i 2012, og han signerte faktisk russebuksen min. Det er nok ikke så mange som har russebukse signert av en Manchester United-manager. Har også møtt Blind, Rashford, Lingard, Schneiderlin, Romero og Jones.