Ferie eller U21-EM?

Marcus Rashford har blitt påført et dilemma.

Det store spørsmålet som trenger et svar, er om unggutten som er i ferd med å etablere seg i Englands fremste representasjonslag, skal ta et steg ned og bli med U21-landslaget til sommerens EM-sluttspill i Polen. Landslagssjef Gareth Southgate ønsker det, og det samme gjør etter sigende det engelske fotballforbundet.

Dette til tross for at Rashford så sent som i søndagens landskamp mot Litauen, ifølge flere medier viste mer enn godt nok prov på at han er på god vei til å bli en fullbefaren A-landslagsspiller.

“Det blir helt opp til trenerstaben og managerne å avgjøre om jeg bli med til Polen eller ikke.”

– Marcus Rashford

Selv vil ikke 19-åringen ha noe imot en Polen-tur, snarere tvert imot, for, som han ifølge ESPNs Mark Ogden uttrykte det i helgen:

– Turneringsspill er spennende og gir enorm erfaring.

Han uttalte også at han vil være nøyaktig like motivert for spill med U21- som med A-landslaget, men understreket at avgjørelsen om en eventuell Polen-tur helt og holdent ligger hos trenerstaben og managerne.

Så spørs det videre, med tanke på ungguttens forpliktelser overfor seg selv og Manchester United, og for den saks skyld det engelske A-landslaget, om det vil være særlig fornuft forbundet med å sende ham til Polen? 

Det er et faktum at Rashford ikke helt har klart å følge opp fjorårets sensasjonelt gode debutsesong. Da kom han kom inn fra det store intet vel halvveis ut i sesongen og tegnet seg for åtte scoringer på 18 opptredener. Denne sesongen står han til sammenligning med 7 fulltreffere på 36 (20+16).

19. feb. 2017: Her runder Rashford Blackburn-keeperen og utlikner til 1-1 på Ewood Park, 19-åringens foreløpig siste fulltreffer.

Så kan det alltids diskuteres årsaker, enten de nå ligger begravet i det beryktede «andre-sesong-syndromet», eller ganske enkelt i det faktum at Rashford knapt fikk tid til å summe seg etter fjorårssuksessen.

Isteden ble han kastet direkte ut i EM-deltakelse for England i Frankrike før han fikk skviset inn tre ukers hvile. Da rakk han akkurat flyavgangen til det som for Uniteds vedkommende skulle vise seg å bli et mislykket treningsopphold i Kina.

– Trenger 4-6 ukers hvile

Om vi skal feste lit til Sir Alex Fergusons gamle mantra, og det velger vi å gjøre, er tre ukers hvile altfor lite. Managerlegenden gjentok til stadighet at unge spillere har behov for fire til seks ukers hvile på sommeren «for å kunne vokse, fysisk og mentalt». Det spørs om ikke dette er ord landslagsledelsen bør legge seg på minnet. Ingen, heller ikke Gareth Southgate eller FA, ønsker vel å risikere å se unggutten slokne som følge av utbrenthet.

Hva mener du? Bør Rashford få skikkelig med hvile til sommeren, eller vil han dra nytte av så mye spilletid som mulig?