Blir ikke spilt i dag: Demonstrasjonene stoppet kampen

Søndag ettermiddag foregikk det protestaksjoner mot Glazer-familien, som eier United, utenfor Old Trafford. Det endte med at kampen ble utsatt. Vi fulgte utviklingen utover ettermiddagen og kvelden i denne saken.

DET VIKTIGSTE SOM SKJEDDE SØNDAG:

  • Tusenvis av supportere tok seg inn på Old Trafford. Utenfor var det demonstrasjoner. Supporterne ble ryddet unna fra Old Trafford etter at det ble bråk etter at det ble kastet flasker mot politiet fra enkelte.
  • Lagoppstillingene ble annonsert omtrent til vanlig tid, men United-spillerne ble værende på hotellet Lowry i sentrum, der lagbussen var omringet av supportere.
  • Kampen, som opprinnelig var oppsatt med avspark 17.30, er utsatt. Det er fortsatt ikke klart når kampen vil finne sted, men det er nå klart at det i alle fall ikke blir i dag.

Oppdateringer:

22.24: Manchester United Supporters’ Trust (MUST) har uttalt seg. Les hele uttalelsen nederst (i skrivende stund) her.

21.51: Vi endte jo opp med å lage en egen artikkel med bare offisielle uttalelser om det som skjedde, og der har vi nå lagt inn en offisiell uttalelse fra borgermester Andy Burnham.

I kommentarene under publiseringen av den uttalelsen på Twitter, så ble for øvrig Burnham spurt om den politivolden vi omtalte (21.12), og han gir uttrykk for at han ikke kjente til det, og at han skal undersøke det nærmere.

21.35: Vi har snakket med flere supportere om det som har skjedd. Saken kan leses av våre medlemmer her.

21.12: Det har jo som kjent kommet fordømmelser mot voldshandlingene mot politibetjenter fra enkelte demonstranter, så det er verdt å ta med at det også ligger ute klipp av voldsbruk i motsatt retning også:

20.48: United-spillerne har forlatt spillerhotellet.

20.26: Det har kommet en offisiell uttalelse fra GMP (Greater Manchester Police), og vi har lagt den inn i artikkelen som også inneholder offisielle uttalelser fra United og Premier League.

Der blir det blant annet meldt om skader på to politimenn etter demonstrasjonene.

19.49: The Athletic har skrevet en sak om hendelsene fra i dag. Noe av det som blir nevnt i den saken:

  • Det er fortsatt uklart akkurat hvordan de første supporterne kom seg inn via en dør ved München-tunnelen. Etter hvert skal enda en gruppe fans ha kommet seg inn via en utgangsdør på tribuneseksjonen for de som er bevegelseshemmet.
  • I tillegg til at minst ett cornerflagg ble tatt, så ble også en del baller tatt. Ifølge The Athletic skal ikke United ha hatt det nødvendige antallet for å arrangere en fotballkamp, og måtte skaffet flere om ikke kampen hadde blitt utsatt.
  • Kilder sier at så mange som ti demonstranter skal ha kommet seg inn i garderoben, noe som skapte bekymring for et potensielt smittevernsbrudd.

19.40: Liverpool har også kommet med en offisiell uttalelse etter utsettelsen, og det er mye av det samme som i pressemeldingene fra andre hold. De uttrykker klar støtte til avgjørelsen om å utsette.

19.30: Her er en video journalist Rob Harris filmet tidligere i dag i forbindelse med demonstrasjonene, hvor en kan se både slåssing og mer fredelige protester.

19.16: Manchester Evening News skriver at demonstrasjonene ved Lowry-hotellet har begynt å avta nå.

De skriver også at muligheten for at noen har vært i garderoben (nevnt tidligere her i livesaken) har blitt nevnt av Sky Sports som en mulig grunn til at kampen måtte utsettes.

19.12: I denne saken kan dere lese pressemeldingene fra både United og Premier League etter utsettelsen.

19.01: Når kan kampen spilles? Vi har sett nærmere på det her.

18.49: Steve Robson, lokalavisas mann ved spillerhotellet, har lagt ut video der en kan høre fans som feirer og synger «we’ll decide when you can play»:

18.39: Kampen blir ikke spilt i dag! Klubben har kommet med en pressemelding om utsettelsen nå, der det melder at det nå vil være diskusjoner med Premier League om en ny dato: 

«Following discussion between the Police, The Premier League, Trafford Council and the clubs, our match against Liverpool has been postponed due to safety and security considerations around the protest today. Discussions will now take place with the Premier League on a revised date for the fixture.

Our fans are passionate about Manchester United, and we completely acknowledge the right to free expression and peaceful protest.

However, we regret the disruption to the team and actions which put other fans, staff, and the police in danger. We thank the police for their support and will assist them in any subsequent investigations.»

18.36: Bildegalleri fra protestene:

18.33: Samtidig melder Stan Collymore at kampen er utsatt (vi går da ut fra at han mener at den er utsatt til en annen dag, for at den er utsatt vet vi jo allerede uansett), og at han har det fra både Premier League-hold og fra folk i klubbene. Litt motstridende meldinger her, altså.

18.31: Mulig kampstart 20.30 (skandinavisk tid), etter det Manchester Evening News har hørt.

18.26: Ifølge Mike McGrath fra Daily Telegraph vil fotballforbundet være i kontakt med Premier League og politiet i forbindelse med etterforskning i etterkant av utsettelsen av kampen.

18.23: Siden noen kan ha gått glipp av det da vi la ut denne videoen for snart to timer siden, så legger vi den inn på nytt: Slik var scenene som utspilte seg på og utenfor Old Trafford:

18.19: Roy Keane og Gary Neville har, som vi har vært inne på tidligere, uttalt seg om demonstrasjonene. Nå har vi skrevet en egen artikkel om hva de sa – les den her.

18.16: At spillerne ikke skal ha forlatt spillerhotellet enda tyder vel på at det fortsatt er noe som må avklares med sikkerheten, selv om selve stadion altså skal ha blitt sikkerhetsklarert.

18.09: Lagbussene står fortsatt ved Lowry-hotellet, skrev Steve Robson for noen minutter siden, og la ved et bilde av bussene utenfor.

18.01: Det skal nå (ifølge Daily Telegraph) ha vært en beskjed over høytaleranlegget på Old Trafford som lød slik: «The stadium is now secure, please go back to your original positions.»

Telegraph melder også om ubekreftede rapporter fra USA om at en demonstrant tok seg inn i en av garderobene. Ifølge Premier League skal garderobene ha vært sikret, og det skal ikke ha vært noen brudd på smittevernsprotokollene i forbindelse med garderobene.

17.56: Spillerne skal fortsatt ikke ha forlatt spillerhotellet, ifølge Steve Robson fra Manchester Evening News.

17.53: Sky Sports’ James Cooper rapporterer om veldig annerledes scener utenfor Old Trafford nå, og gjentar det andre har sagt om at politiet har ryddet unna fans fra utenfor Old Trafford ganske raskt etter at demonstranter angrep dem ved å kaste blant annet flasker mot dem. Det fikk dem til å bestemme seg for at nok var nok.

Det skal ha tatt bare noen minutter å rydde folk unna.

Cooper beskrev videre at protesten ble veldig annerledes enn det som ble varslet om på forhånd, med innbruddet på stadion, supportere som tok straffespark på banen, og kamerautstyr som ble ødelagt. Han sier videre at det er en ganske delt fanbase, selv i en anti-Glazer-protest.

17.47: Rob Harris (AP) har publisert en video fra utenfor Old Trafford etter at politiet fikk fjernet demonstranter derfra.

17.43: Ian Irving i Premier League productions sa til TV 2 at det var 200-300 som var inne på banen rundt klokka to lokal tid (klokka 15.00 norsk tid). Han sa også at partene gjør alt for å få kampen gjennomført i dag.

17.38: Ifølge lokalavisa skal demonstranter nå være ryddet unna fra Old Trafford. Mange politibetjenter og store deler søppel er det som er igjen på området nå, visstnok.

Politiet dro frem batonger, og arresterte enkelte. Demonstranter skal ha sagt at det var en fredelig protest, men samtidig har det altså blitt kastet ting mot politiet, og det var da politiet begynte å ta i bruk makt for å få folk unna.

17.32: United.no har snakket med demonstranter som er til stede – les egen sak her.

– Folk er forbanna, men det var fredelig. Vi vil bare ha disse eierne ut av klubben vår, fortalte en av supporterne.

17.27: Kranglingen utenfor Lowry-hotellet kan ha forsinket avreise, ifølge Joe Bray fra lokalavisa. Det skal ha sett ut til at de gjorde seg klare til å dra tidligere, mens det nå er stille utenfor hotellet.

17.23: Mer fra Gary Neville, om Joel Glazers brev:

– En unnskyldning er ikke godt nok. Han sa at han ville gjenvinne fansens tillit – han hadde aldri tillit.

17.19: Carl Anka fra The Athletic har publisert en video av at demonstranter presses tilbake av politiet. Da er det vel kanskje ingen demonstranter igjen i München-tunnelen nå?

17.16: Gary Neville: – Dette er konsekvensen av handlingene til eierne av Manchester United – Glazerne.

Jamie Carragher, Roy Keane og Micah Richards skal også ha vist forståelse for det som skjer i Manchester nå, og Sky Sports-gjengen skal ha sagt at det gikk fredelig for seg inne på Old Trafford.

17.14: Øker konfliktnivået ved Old Trafford nå? Manchester Evening News skriver om at det kastes flasker fra demonstranter mot politiet.

17.09: At kampen er utsatt, eller at det er bråk, er foreløpig ikke nevnt på Manchester Uniteds nettside så vidt vi har sett.

17.06: Litt mer bråk ved Lowry-hotellet nå. ifølge Steve Robson fra lokalavisa. Demonstranter skal ha prøvd å komme seg ned en sidevei mot hotellet, og politiet sprintet over og satte opp gjerder. Det skal ha blitt litt antydning til slåssing, men politiet skal ikke ha brukt batonger (ennå).

17.03: Ifølge Manchester Evening News skal dommer Michael Oliver ha fått lov til å komme inn på stadion nå.

17.00: United-bloggen Stretty News, som virket å ha gode kilder da superliganyheten sprakk, melder at et nytt tidspunkt for avspark vil komme innen kort tid. Det meldes at dette tidspunktet muligens vil være 19.30 skandinavisk tid.

16.57: En BBC-journalist til stede på Old Trafford melder at fem eller seks supportere skal ha tatt seg ned spillertunnelen. De skal ikke ha kommet seg inn i selve garderobene. Samtlige demonstranter skal nå ha blitt fjernet fra korridorene på Old Trafford. Nå spekuleres det i at demonstrantene vil gjøre sitt for å stoppe lagbussene når de ankommer stadion.

16.54: Manchester Evening News melder at lagbussene utenfor hotellet Lowry er i ferd med å klargjøres til å ta imot spillerne.

16.50: Manchester Evening News melder at de fleste demonstrantene skal ha blitt fjernet fra utsiden av spillerhotellet til United.

16.49: Det meldes at et politihelikopter er på plass over Old Trafford.

16.48: Per nå er det ikke satt opp noe nytt tidspunkt for avspark, melder Daily Mail.

16.45: Flere, blant andre Daily Mail, melder nå at avspark er utsatt på Old Trafford.

16.43: Fanzinet Red Issue melder at det fortsatt ikke er noe tegn til at spillerbussen er i ferd med å forlate Lowry. 25 politibiler ment til å stoppe opptøyer skal være på plass.

16.40: Selv om lagoppstillingene er ute, er det altså ingenting som tyder på at lagene har forlatt sine spillerhotell. Manchester Evening News skriver at enkelte av demonstrantene skal ha gått hjem i Manchester-regnet, mens hovedbolken av de protesterende supporterne fortsatt holder koken.

16.33: Som meldt, blir lagoppstillingene annonsert 16.30 skandinavisk tid.
Dette er lagene, ifølge Premier Leagues nettsider:

United: Henderson; Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw; Fred, McTominay; Rashford, Fernandes, Pogba; Greenwood.
Benken: De Gea, Bailly, Telles, Williams, Tuanzebe, Mata, Matic, Van de Beek, Cavani.

Liverpool: Alisson; Alexander-Arnold, Kabak, Phillips, Robertson; Fabinho, Thiago, Milner; Salah, Firmino, Mané.
Benken: Adrian, Tsimikas, Williams, Wijnaldum, Keita, Oxlade-Chamberlain, Jones, Shaqiri, Jota.

16.32: Slik er scenene som utspiller seg utenfor Old Trafford i dag:

 

16.30: Jonathan Shrager skriver at verken presse eller United-ansatte slipper inn på Old Trafford. Ettersom demonstrantene som brøt seg inn på Old Trafford har vært i den såkalte røde sonen, vil det ta halvannen time å rengjøre først.

16.28: Nye bilder fra Old Trafford viser en stor gjeng demonstranter med bluss ute på gressmatten på Old Trafford. Det er fortsatt usikkert om dette er den første gruppen eller den rapporterte andre gruppen.

16.25: Carl Anka i The Athletic skriver at Bruno Fernandes, Ji-sung Park og Nemanja Vidic er blant spillerne som skal ha fått sine sanger sunget av demonstrantene i løpet av dagen.

16.22: Manchester Evening News siterer Sky Sports på at en andre gruppe demonstranter skal ha tatt seg inn på Old Trafford, og prøver å ta seg inn på banen. Premier League skal visstnok ha insistert på at kampen mellom United og Liverpool kommer til å spilles, og at lagoppstillingene vil bli delt 16.30 skandinavisk tid, som vanlig. Spillerbussen til United skal fortsatt ikke ha forlatt spillerhotellet.

16.21: Bilder fra Old Trafford viser at vinduer har blitt knust.

16.20: På Twitter dukker det til stadighet opp bilder av store folkemasser med grønne og gule bluss utenfor Old Trafford.

16.17: Laurie Whitwell i The Athletic skriver at banemannen for øyeblikket undersøker banen for eventuelle skader. Det rapporteres at TV-kameraer er ødelagte. Whitwell skriver at det nå er stor tvil rundt hvorvidt kampen kommer til å spilles eller ikke.

16.15: Enkelte demonstranter utenfor Old Trafford synger at «Joel Glazer kommer til å dø».

16.14: Bilder fra Old Trafford viser demonstranter som har tatt seg inn i gangene på Old Trafford. En video viser at hjørneflagget vaier i vinden – utenfor Old Trafford.

16.13: AP-journalist Rob Harris skriver at fans fortsatt skal være inne på selve stadionkomplekset.

16.10: Det er fortsatt ingen tegn til at spillerbussene er på vei til stadion. Dagens dommer skal ikke ha fått lov til å komme inn på stadion.

16.06: Laurie Whitwell i The Athletic melder at det foregår et møte for å diskutere hva som skjer videre med kveldens kamp. United holder på å finne ut om de såkalte «Covid-boblene» ble brutt da demonstranter tok seg inn på Old Trafford.

16.02: The Athletics Carl Anka melder at Edinson Cavani nå har blitt hyllet av supporterne på Old Trafford for første gang.

15.59: Stan Collymore melder at Liverpool-spillerne skal ha fått beskjed om at kampen vil gå som planlagt.

15.56: Opptøyene i Manchester startet i sentrum, der rundt tusen supportere samlet seg ved Manchester Uniteds lagbuss utenfor hotellet The Lowry. Ifølge fanzinen Red Issue på Twitter fulgte spillerne med på seansen fra hotellvinduene. De fikk se sinte supportere med bluss som forsøkte å ta seg forbi sperringene. Uniteds spillerbuss skal være blokkert og har derfor ikke kjørt mot Old Trafford.

15.55: Manchester Evening News skriver at supporterne som tok seg inn på banen på Old Trafford har blitt geleidet ut igjen. Det skal ligge igjen noe søppel på banen. Supporterne skal ha tatt med seg blant annet baller, hjørneflagg og kamerautstyr.

15.52: Det som ser ut til å være Uniteds spillerbuss står fortsatt utenfor spillerhotellet. Et stort politioppbud er på plass for å holde demonstrantene unna.

15.47: I en video delt av The Athletic-journalist Carl Anka, kan man høre at folkemengden utenfor Old Trafford synger til støtte for trener Ole Gunnar Solskjær, mens gul og grønn røyk siver opp fra flere bluss.

15.45: Det har ennå ikke kommet noen informasjon om en eventuell utsettelse av dagens kamp mellom United og Liverpool.

15.35: Ifølge Manchester Evening News meddeler Premier League  at det ikke har vært noe brudd på coronaprotokollene, ettersom demonstrantene inne på Old Trafford ikke har kommet seg inn i garderobene.

15.23: Sam Pilger skriver at flere demonstranter har brutt seg inn på Old Trafford. Flere bilder viser fans ute på gressmatta.

15.15: Manchester Evening News melder at demonstranter skal ha brutt ned de oppsatte barrierene utenfor Old Trafford. Lokalavisen skriver at de protesterende fansene beveger seg mot området der spillerbussene vanligvis parkerer.

14.45: Protestene er egentlig ventet å starte klokken 15, men allerede fra drøyt klokken 14 har demonstranter samlet seg, både utenfor Old Trafford og Lowry Hotel, der spillerne oppholder seg før kamp.

ESPN-journalist Rob Dawson skriver at rundt 1000 demonstranter skal være samlet utenfor spillerhotellet. Ifølge United-korrespondenten skal klubben være bekymret for at noen av de protesterende supporterne vil prøve å hindre avspark mellom United og Liverpool.

Bakgrunn:

Helt siden Superliga-avtalen kollapset og Ed Woodward trakk seg som klubbens administrerende direktør har lokale United-supportere mobilisert til kamp mot Glazer.

I forrige uke tok fans seg inn på Aon Training Complex, der Ole Gunnar Solskjær gikk i dialog med supporterne. Noen dager senere møtte et par tusen mennesker opp utenfor Old Trafford for å uttrykke sin misnøye overfor de amerikanske eierne.

Fredag møtte klubben representanter fra fansen i et slags krisemøte. Der leverte supporterorganisasjonen MUST og andre representanter i fan-forumet krass kritikk mot Glazer. Ett av kravene var at Joel Glazer og hans familie dekker alle kostnader knyttet til det mislykkede Superliga-forslaget.

– Vi er forferdet, flaue og sinte på eiernes handlinger i form av planleggingen, etableringen og annonseringen av den europeiske Superligaen, het det i uttalelsen.

– Dette demonstrerer igjen med tydelighet at klubbens eiere kun er interessert i å maksimere egen profitt og ikke bryr seg om eller respekterer United-fansens synspunkter.

– Den komplette mangelen på kommunikasjon med fansen, spillerne og manageren er en grov overtredelse som vi ikke kan tilgi. Det var et angrep på fans og klubber i fotballen, og vi har ganske enkelt fått nok.

Oppladningen til søndagens demonstrasjon på Old Trafford har vært vesentlig. At det skulle gå så langt som at supporterne tok seg inn på stadion var det nok likevel ikke mange som hadde sett for seg.