MUST: – Det er på tide å ta tilbake folkesporten vår

Kampen mot Liverpool ble utsatt etter demonstrasjonene mot Glazer-familien ved Old Trafford og Lowry-hotellet.

Her er Manchester Uniteds pressemelding i forbindelse med utsettelsen av kampen:

«Etter diskusjoner mellom politiet, Premier League, Trafford Council [de lokale myndighetene, journ.anm.] og klubbene har kampen vår mot Liverpool blitt utsatt på grunn av vurderinger rundt trygghet og sikkerhet i forbindelse med protesten i dag. Diskusjoner vil nå finne sted med Premier League om en ny dato for oppgjøret.

Fansen vår er lidenskaplige om Manchester United, og vi anerkjenner fullt og helt fansens rett til frie ytringer og fredelige protester.

Når det er sagt, så synes vi det er beklagelig med forstyrrelsen for laget, og handlingene som satte andre fans, ansatte og politiet i fare. Vi takker politiet for deres støtte, og vil hjelpe dem i en eventuell etterforskning i ettertid.»

Manchester United v Liverpool - Premier League

Her er Premier Leagues pressemelding:

«Manchester United mot Liverpool har blitt utsatt etter sikkerhetsbruddet på Old Trafford.

Dette er en kollektiv avgjørelse fra politiet, begge klubbene, Premier League og lokale myndigheter.

Sikkerheten og tryggheten til alle på Old Trafford er av overordnet viktighet. Vi forstår og respekterer hvor sterke følelsene er, men fordømmer alle voldshandlinger, kriminelle ødeleggelser og innbrudd, spesielt med tanke på COVID-19-bruddene. Fansen har mange kanaler til å gjøre sine meninger kjent, mens handlingene til en minoritet i dag ikke kan rettferdiggjøres.

Vi sympatiserer med politiet og vaktene som måtte håndtere en farlig situasjon som ikke skal ha noen plass i fotballen.

Den nye kampdatoen vil bli kommunisert når den foreligger.»

Manchester United v Liverpool - Premier League

Greater Manchester Police:

«Politibetjentervar klare over en protest som var planlagt å finne sted på Old Trafford i dag (søndag 2. mai), og jobbet tett sammen med samarbeidspartnere for å sørge for at de som deltok var i trygghet, mens vi lot dem utøve sin rett til fredelig protest.

Tidligere denne ettermiddag begynte grupper med demonstranter å samle seg på Old Trafford, og separat ved Lowry-hotellet i Salford hvor United-spillerne holdt til. Innen sen ettermiddag hadde rundt 200 demonstranter samlet seg utenfor Lowry, og over 1000 ved Old Trafford.

Politikonstabler fortsatte å følge nøye med på situasjonen, snakket med de som var til stede, men etter hvert som gruppene vokste i størrelse, ble det åpenbart at mange av de som var til stede ikke hadde noen intensjon om å utøve sin rett til fredelig protest. Bluss gikk av, og flasker ble kastet mot politibetjenter.

Demonstranter utenfor Old Trafford ble spesielt aggressive og antagonistiske mot politiet, før en gruppe på rundt 100 tvang seg inn på stadion, og førte til at noen av de som jobbet i United måtte låse seg inne i forskjellige rom.

De som var inne på stadion ble kastet ut av politibetjenter, mens på utsiden vokste fiendtligheten, med flasker og barrierer som ble kastet mot politibetjenter og hester. To politibetjenter har blitt skadet, og en av dem ble angrepet med en flaske, og fikk et betydelig kuttsår i ansiktet, og trengte umiddelbar behandling på sykehus.

Siden situasjonens fiendtlighet økte, så måtte det bli tatt i bruk ekstra betjenter, og det måtte hentes inn folk fra politistyrkene i områdene rundt for å hjelpe Greater Manchester-politibetjentene.

Etter diskusjoner med Premier League, Trafford Council og klubbene, så ble det tatt en felles avgjørelse om å utsette kampen av sikkerhetsgrunner.»

Manchester United v Liverpool - Premier League

Andy Burnham, borgermester i Manchester:

«Jeg har blitt holdt oppdatert gjennom hele ettermiddagen om situasjonen på Old Trafford, og støtter avgjørelsen til klubbene, Premier League og Greater Manchester Manchester Police [om at kampen] ikke spilles.

Jeg forstår fullt og helt den langvarige bekymringen fra Manchester United-supportere om både eierskap og finansiering av klubben deres, og hvordan fotballen styres. Disse bekymringene har bygd seg opp lenge, og det er helt essensielt at de som styrer klubben og fotballen lytter til dem.

Det er viktig å gjøre det klart at majoriteten av supporterne protesterte fredelig i dag. Det er uansett ikke en unnskyldning for handlingene til en minoritet som skadet politibetjenter og satte andres sikkerhet i fare. Jeg sender mine beste hilsener til politibetjenter som har blitt skadet i utførelsen av sine plikter denne ettermiddagen.

Dette kan være et viktig øyeblikk for å forandre fotballen til det bedre. Vi bør alle fordømme alle former for vold, og holde fokus på oppførselen til fotballtoppene.»

Etter å ha blitt gjort oppmerksom på vold utført av politiet mot fans også, så skrev forresten Burnham på Twitter at han skulle undersøke det nærmere.

MUST (Manchester United Supporters Trust):

«Det vi var vitne til på Old Trafford i dag er kulminasjonen av de 16 årene siden Glazer-familiens oppkjøp av klubben. I løpet av den perioden har eierne tatt 1 millard ut av klubben, og vi har vært vitne til forfall og tilbakegang både på og utenfor banen.

Invasjonen av stadion ikke var noe vi forventet, og det ryktes at en inngang ble åpnet for fans, men selv om det ikke er tilfelle så tror vi at et klart flertall av Manchester United-ansatte har sympati for fansens synspunkt.

Supportere møtte opp på kampdag til en kamp de ikke kunne se, for å protestere fredelig og å snakke med en samlet og klar røst om endringen som må skje i klubben vår.

Med det utilgivelige ESL-forslaget som bakteppet, og en «unnskyldning» fra Glazerne som vi ikke aksepterer, så trenger vi å gi fans en betydelig andel i eierskapet av United, og en meningsfylt stemme i hvordan klubben drives.

Nå må regjeringen handle. Det må bety en prosess som resulterer i at fans får muligheten til å kjøpe aksjer i klubbene sine, og mest av alt at ingen privat aksjonær får ha et majoritetseierskap i fotballklubbene våre som tillater dem å misbruke dette eierskapet.

Regjeringen må gjenspeile synspunktene til vanlige mennesker som ser at det er på tide å ta tilbake folkesporten vår.»