– Har ferdighetene som skal til

Dette er spillerne united.no-redaksjonen – og Andy Mitten – har mest tro på i United-akademiet.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg ønsker ikke å legge press på dem ved å komme med navnene nå, siden jeg ikke synes det er rettferdig mot dem, men det er noen der vi tror kommer til å klare å bli førstelagsspillere i Manchester United, sa Solskjær nylig om akademispillerne i et intervju med Shiv Nadar Foundation.

De siste fire-fem årene har bl.a. Marcus Rashford, Scott McTominay, Mason Greenwood og Brandon Williams tatt veien fra United-akademiet til Uniteds førstelag.

Disse har vist vei for andre, som nå skal prøve å følge etter, og som Solskjær er inne på: det er noen spennende spillere i United-akademiet nå.

AKADEMIFAVORITTER: Marcus Rashford, Brandon Williams og Scott McTominay – her sammen med Marcos Rojo og Aaron Wan-Bissaka på Stamford Bridge etter det ene av Rashfords to mål mot Chelsea i oktober.

I mars/april hadde vi en artikkelserie om United-akademiet hvor vi gikk gjennom de forskjellige posisjonene, og skrev om situasjonen både på U23-laget og U18-laget, og fikk akademikjenner David Pritt til å komme med sine meninger om noen av spillerne.

Saker i artikkelserien: 

Den gang skrev også vi i redaksjonen ned noen tanker (som aldri ble publisert den gang) om hvilke spillere vi har mest tro på – eventuelt hvilke spillere vi håper mest på.

Her kan dere se våre tanker – pluss noen linjer fra Andy Mitten – om talentene i United-akademiet.

Dag Langerød, ansv. redaktør

Akkurat nå er Teden Mengi mitt største håp. Jeg sidestiller ham med Axel Tuanzebe på samme tidspunkt, og tror timingen – altså at Ole Gunnar Solskjær er manager – kan hjelpe ham hvis utviklingen fortsetter. Brukbar med beina og et fysisk monster allerede som 17-åring.

STORTALENT: Teden Mengi, her fra da han var med til Kasakhstan.

Jeg har fortsatt også et stort håp knyttet til Hannibal Mejbri, og ble også veldig imponert i starten. Jeg kommer likevel ikke unna at han også har skuffet meg innimellom den siste tiden [minner om at dette ble skrevet i april, red.anm.]. Mulig det er mest fordi egne forventninger var så store, men jeg har gått fra å leke med tanken på at han skulle få være med i førstelagstroppen mot Astana borte til å tenke at han trenger en del tid ekstra på seg og lure på hvor den spilleren jeg først så nå er blitt av. Han har dog akkurat fylt 17, og det er lett å glemme sånt innimellom.

Det er ikke altfor lenge høyreback Ethan Laird også lå skyhøyt på mine egne lister, men skadene har nok ødelagt noe. Han fyller også 19 i sommer. En skadefri periode og et positivt utlån er kanskje det som må til nå, og tror han sliter mer nå siden vi har unge folk som Wan-Bissaka og Dalot foran ham.

Ellers venter jeg fortsatt på James Garner. Synes han har så mye som er rett, fysikk, driv med ball, taklinger, pasninger, og også avslutninger. Jeg skal innrømme at jeg hadde trodd at han kom til å få enda flere sjanser i høst, men samtidig gir jeg Solskjær og trenerteamet det at hvis han ikke har spilt mer, så er det fordi han faktisk ikke har vært god nok eller fortjener det (og har vel også slitt litt med noen småsmeller og sykdom).

Garner fylte 19 nå i mars, så det er fortsatt tid. Hvis han kunne tatt steg, blitt tryggere i rollen som et førstelagsalternativ så hadde vi ikke trengt mer enn én ny sentral midtbanespiller i det kommende overgangsvinduet.

HAR SÅ MYE SOM ER RETT: James Garner.

Håkon Aaberge

Innimellom virker det litt som om Hannibal Mejbri er på en egen planet, eller i alle fall at han bedriver en annen idrett.

Det er litt vanskelig å beskrive, egentlig, og en ser det best når en ser ham live, men Mejbri har dette litt udefinerbare «noe» ved seg.

United-supporterne kan merke det, og motstandersupportere merker det. Det er en potensiell storspiller.

Det betyr selvsagt ikke at Mejbri er verken Messias eller Messi, for det er fortsatt en uslepen diamant, og han er foreløpig ganske varierende i prestasjonene. Likevel: han er et enormt talent som kommer til å bli utrolig god om hodet hans er på riktig sted.

Da undertegnede så ham live i FA Youth Cup i januar, så var det likevel én mann som var bedre: Teden Mengi.

MENGI OG MEJBRI: Store talenter.

Mengi hadde en enorm tilstedeværelse, og det var vel knapt et halvsekund i løpet av kampen hvor han ikke var på riktig sted. Legg til at han var dominerende i alle fysiske dueller, og at han attpåtil scoret, så har en en finfin stopperprestasjon. Mengi har fått luket ut feilene han (forståelig nok ut fra alderen) gjorde da han først kom inn på U18-laget, og bør banke på døra til A-laget etter hvert.

Sannsynligvis må han nok ha et utlån først – enten i 2020/21 eller 2021/22.

Det er selvsagt en fare for å nevne bare de samme som Dag nevnte over, for både James Garner og spesielt Ethan Laird (jeg har aldri sett en back som danser seg forbi spillere på en slik måte) er favoritter, men jeg har også lyst til å nevne Anthony Elanga.

Svensken var ikke en spiller jeg hadde særlig tro på på denne tiden i fjor, men denne sesongen har han (til tross for skader) vært en helt annen spiller. Fortsetter han denne utviklingen – det skal nok noe til – så har han helt klart en sjanse i United. Han får ting til å skje – på den gode måten. Han er nok ikke på min topp fem-liste over spillerne jeg har mest tro på i akademiet, men plutselig tar spillere steg en ikke venter at de skal ta.

SPENNENDE SVENSKE: Anthony Elanga, her i duell med en Sunderland-forsvarer som ikke kan gjøre særlig annet enn å prøve å dra av Elanga drakta.

En spiller på U18-laget som fortjener å nevnes her, er Shola Shoretire. Han har en nærteknikk og et tyngdepunkt som det er lett å bli glad i, og det blir utrolig spennende å følge utviklingen hans neste sesong.

Bjarte Valen

17 år gamle Hannibal Mejbri er blant de største talentene United har hatt i akademiet på en stund.

Det er vanskelig å si med sikkerhet om en unggutt vil ta det siste steget til førstelaget, men Mejbri har ferdighetene som skal til.

Og kanskje enda viktigere, han er langt foran sine jevnaldrende med sitt blikk for spillet, sine tekniske ferdigheter og måten han dikterer spillet på.

Det er ikke annet å forvente at det vil gå i bølgedaler i debutsesongen i en ny klubb, men det faktum at United valgte å betale dyrt for 16-åringen fra Monaco sier mye om den troen akademitrenerne og klubben har på den unge midtbanespilleren.

Han er bare 17, men har likevel vist flere ganger både på U18 og på U23-laget hva han er god for.

En naturlig utvikling for Mejbri vil være å få en og annen ligacupkamp neste år eller i det minste være i troppen. I løpet av to år er jeg rimelig sikker på at han vil ha fått flere sjanser på førstelaget.

LIGACUP NESTE ÅR? Hannibal Mejbri.

Matej Kovar mangler ikke talent, men det unge tsjekkeren har likevel et kjempeproblem med tanke på en fremtidig karriere i United. Eller rettere sagt han har flere problemer.

United har nemlig sjelden hatt en sterkere keeperstall enn akkurat nå, og selv om 19-åringen har imponert på U23-laget i en rekke kamper, skal han på sikt konkurrere med ekstremt gode målvakter i United.

Jobben hans blir ikke enklere av at United hentet Nathan Bishop i januar.

Kovar er reaksjonssterk, har god rekkevidde og er trygg med ballen i beina.

Keeperplassen er imidlertid den posisjonen det er vanskeligst å slippe til unge talenter og det kan bli Kovars bane i United nå han skal konkurrere med David de Gea, Sergio Romero og muligens Dean Henderson.

Det vil imidlertid bli interessant å følge den videre utviklingen hans fordi om han ikke skulle lykke i United vil han ha forutsetningene til å kunne bli en meget god keeper i en annen klubb.

SPENNENDE KEEPER, MEN…: Bjarte Valen synes Matej Kovar er en spennende keeper, men det er mange i veien.

Andy Mitten

Dette er svar Mitten ga i en spørsmål/svar-seanse på united.no nylig, publisert i denne artikkelen. Det første avsnittet er fra et spørsmål om innkjøp av unge talenter, mens resten er som svar på et spørsmål om hvilke talenter Mitten tror kan ta steget opp. 

[Mejbri] lever opp til ryktet sitt. En trener fortalte meg: «Han er så god at du må lure litt på hva han tenker om de mindre gode spillerne som er rundt ham».

(…)

Under 16-åringene så har man Danny Cavanagh som den beste 15-åringen. Han er en Manchester-gutt som kan spille over hele linja offensivt og også allerede representerer England.

Ethan Laird har vært en del skadet, men han er en veldig kjapp og sterk høyreback. Di’Shon Bernard er en ok midstopper som fikk sjansen for førstelaget i Kasakhstan.

Dillon Hoogewerf er en 16 år gammel spiss som spiller som en 10-er, og som scoret målet som slo ut Leeds av FA Youth-cupen i år. Han ble hentet fra Ajax som var misfornøyde med at de mistet det som var en nederlandsk U-landslagsspiller den gangen. Det var imidlertid bedre for United å få ham som 16-åring enn som 23-åring når prisen har skutt i været.

HOOGEWERF: Her i aksjon mot Newcastle.

Teden Mengi er en annen Manchester-født gutt, 17 år gammel og midstopper. Han er rask og høyreist, med en bra personlighet og ro nok til å kunne lykkes. Han er kaptein for ungdomslaget og gikk også på Nicky Butts tidligere skole, Wright Robinson og vokste opp med å spille fotball på gatene øst i Manchester.

Ser man på de litt eldre unggutta så er jeg blitt fortalt at 19 år gamle James Garner ville hatt godt av et utlån for å minske det betydelige spranget det er mellom det å spille U23- og førstelagsfotball.

Likevel, Hannibal Mejbri er den store i denne gjengen.

Han kostet 9,3 millioner pund å hente fra Monaco da han var 16. Det sier en del om håret hans at Leeds-supporterne latterliggjorde ham som «a shit Sideshow Bob» da lagene møttes i 5. runde av FA Youth Cup. Det er uansett godt å se at de la merke til ham, og jeg er sikker på at flere andre vil gjøre det etter hvert.

Powered by Labrador CMS