Dette er våre største høyrebacktalenter

– Dessverre for ham har han hatt et par skader denne sesongen, ellers tror jeg han ville vært på førstelaget slik som Brandon.

Publisert Sist oppdatert

Mange United-supportere er opptatt av hvilke forsterkninger vi kommer til å kjøpe inn når overgangsvinduet etter hvert åpner igjen, men mange er også opptatt av at det skal komme forsterkninger fra egen avdeling i tillegg.

I en artikkelserie nå ser vi derfor på unggutta i de ulike lagdelene.

Om dere har vært på United-kamp, enten det er herrelaget, kvinnelaget eller noen av ungdomslagene, så er det store sjanser for at David Pritt var på kampen også. Mange kjenner ham som Academy Review på Twitter, og han har vært på godt over 100 kamper hittil i 2019/20-sesongen – der United-kamper på ulike nivå har klar soleklar hovedprioritet. Vi har snakket med Pritt til denne artikkelserien for å få hans vurdering av noen av akademispillerne, mens undertegnede også bidrar selv med egne tanker om spillerne.

Den første saken handlet om burvokterne, hvor spesielt en ung tsjekker fikk mye ros. Den andre saken handlet om midtstopperne, hvor en 17-åring ble omtalt som den beste stopperen Pritt har sett på den alderen. I de to neste sakene handler det om gutta på hver sin side av stopperne, nemlig backene, og først ut er høyrebackene.

(Lenger fremme på banen blir det for øvrig noe færre saker, på grunn av litt mindre definerte roller – kantspillere/spisser glir ofte litt over i hverandre, spesielt på akademinivå.)

Er det noen nye Brandon Williams-er på vei på motsatt side?

Som vi nevnte i stoppersaken, så er det stor forskjell mellom aldersnivåene for United defensivt.

På U23-nivå har United vært gode defensivt, mens det har sett verre ut på U18-laget, hvor United for ofte har sluppet inn mål fordi en ikke har forsvart verken egen boks eller rommene rundt på en veldig god måte.

Det er da også en U23-spiller som i denne saken får de beste skussmålene av Pritt.

Uansett er ikke det bare på grunn av defensiv trygghet, for som kjent er jo den offensive delen av spillet ganske viktig for backer også.

Det hjalp Williams til en plass i Solskjærs startellever – og kanskje kan det dukke opp noen på høyresiden også…?

BRANDON WILLIAMS: Startet sesongen på U23-laget, men har nå fått spille 26 kamper for A-laget.

Skadeplaget, men spennende

Om noen på denne tiden i fjor hadde sagt at en United-back fra akademiet skulle ta steget opp på A-laget i 2019/20-sesongen, så ville nok mange av akademikjennerne tippet på Ethan Laird.

For det første virket det som om det kunne åpne seg opp en plass på høyrebacken, siden Ashley Young ikke akkurat ble yngre, og Valencia ikke hadde Solskjærs tillit.

På den tida kunne vi ikke vite at Aaron Wan-Bissaka ville bli kjøpt inn.

I tillegg har det jo gått mye raskere enn ventet for Brandon Williams.

Laird er uansett en type som det er like lett å bli glad i som Williams.

SPENNENDE SPILLER: Ethan Laird.

Han er en rask og smidig back som er en utpreget offensiv type. Der Wan-Bissaka er en back som er nesten umulig å komme seg forbi, så virker det tidvis nesten umulig for backer å hindre Laird i å gå forbi.

En kan jo bare lure på hva som skjer når Laird skal prøve å gå forbi Wan-Bissaka på trening? Laird/Wan-Bissaka er rett og slett United-versjonen av det kjente paradokset om hva som skjer når en ustoppelig kraft møter et urokkelig/ubevegelig objekt.

Laird spilte hele kampen mot Astana, og Bjarte Valen ga ham karakteren 7 i vår spillerbørs, og skrev følgende:

«Flere fine raid på høyrekanten og skapte flere farligheter på kanten, men var samtidig stødig i forsvar. Bekrefter inntrykket om at han er en særdeles spennende og talentfull høyreback.»

DRIBLEFANT: Ethan Laird, her i aksjon for førstelaget mot Astana.

Han kom også innpå mot slutten av kampen mot AZ i siste gruppespillskamp, men står foreløpig med bare disse to A-lagskampene.

Mye av grunnen til det er at han har vært særdeles plaget med skader.

– Dessverre for ham har han hatt et par skader denne sesongen, ellers tror jeg han ville vært på førstelaget slik som Brandon, sier Pritt om Laird, som også i fjor hadde noen skadeutfordringer.

Uansett er Laird 18 år, så han har fortsatt god tid på seg til å få orden på skadeproblemene, og til å starte jakten på spilletid i United, enten det blir via utlån eller ved å prestere de gangene han får sjansen.

FEIRING I KASAKHSTAN: Axel Tuanzebe, Ethan Laird, Tahith Chong, Jesse Lingard og James Garner.

Når Laird var ute med skade i starten av sesongen, så var det ved noen anledninger stødige Lee O’Connor som tok på seg høyrebackjobben, men O’Connor signerte i september en fireårskontrakt med Celtic (som nå har lånt ham ut til Glasgow-kollega Partick Thistle), og dermed måtte United finne en annen midlertidig løsning på høyrebacken.

Den løsningen ble spanske Arnau Puigmal, som egentlig er en midtbanespiller.

Puigmal, som ble 19 år i januar, har hatt en fin utvikling denne sesongen – men oppholdet hans på høyrebacken fungerte nok bedre for å utvikle ham som midtbanespiller enn for å gjøre ham klar til backspill for førstelaget. Mer om Puigmal i den kommende midtbanesaken, altså, siden vi fortsatt ser på ham primært som midtbanespiller.

På U18-laget er det midtstopperen Lukasz Bejger (spådd en potensiell lys fremtid av David Pritt i stopperutgaven av denne artikkelserien) som har vært førstevalget på høyrebackposisjonen. Som vi skrev der har Pritt mest tro på den polske 18-åringen som stopper, men han har gjort sine saker ganske bra på høyrebacken også, og fremstår som et OK alternativ der. Kanskje han er klar for å vikariere på U23-laget når Laird ikke spiller? Han har vært på benken for reservene, i alle fall.

HAR SPILT MYE HØYREBACK: Lukasz Bejger.

Bejger har ikke vært tilgjengelig hele sesongen han heller, og da er det naturlig nok andre som har tatt høyrebackposisjonen på U18-laget.

Harvey Neville har som oftest vikariert. Harvey er fortsatt bare 17 år (blir 18 i sommer), og mange vet nok allerede at dette er sønnen til Phil Neville. Foreløpig har ikke Neville imponert noe særlig, og det vil være nokså overraskende om han ender opp med å ta store nok steg til at han noen gang spiller for førstelaget.

Da er det litt større forventninger til den noen måneder yngre Iestyn Hughes. Han har spilt langt mindre for U18-laget (én kamp fra start denne sesongen, én i fjor som 16-åring), så vi tar ikke sjansen på å si for mye om Hughes ennå, men blant de som har sett ham for enda yngre lag, så har det i alle fall vært enighet om at de gjerne vil se Hughes på høyrebacken heller enn Neville.

Ellers kan Oliver Denham (blir 18 i mai) spille høyreback, selv om han primært er stopper, og utlånte George Tanner (som klarte seg fint i Morecambe, mens han i Salford ikke har vært på benken engang) er også høyreback. 20-åringen kan sikkert få en grei fotballkarriere, men det vil vel overraske alle om det blir i Manchester United.

HUGHES OG NEVILLE: To kjente etternavn i United-sammenheng. Her er det snakk om Iestyn Hughes (ikke i slekt med Mark, så vidt vi vet!) og Harvey Neville (sønn av Phil, nevø av Gary).

I tillegg står Calen Gallagher-Allison med én kamp for Uniteds U18-lag, og han beskrives av United som en stopper/høyreback. Vi har uansett ikke sett ham i noen av de posisjonene, siden han spilte venstreback den ene kampen vi så ham i, da U18-gutta ble smadret av Derby County i september. I akkurat den kampen gjorde han det ikke særlig godt, og var blant annet skyld i det ene baklengsmålet etter å ha forært en motspiller ballen.

Han er uansett bare 17 år, og kanskje var han altså i en posisjon han ikke var helt komfortabel i, så vi avventer før vi feller noen dom over Preston-gutten.

Han har uansett til felles med Ethan Laird, vår mest spennende høyreback, at han kan spille i flere posisjoner. Laird er OK komfortabel som midtstopper, og kan i tillegg gjøre gode kamper som venstreback.

En vingbackrolle er kanskje det som vil passe Laird best med hans offensive egenskaper – han er uansett en spiller som vi må krysse fingrene for at vi får se mer av på førstelaget. 

Powered by Labrador CMS