22. april – på godt og vondt

Ligagull sikret, ligagull tapt, managersparking og mer.

Den 22. april er en dato som vekker flere minner for United-fans, både på godt og vondt. Flere ligagull er sikret, og flere ligagull er mer eller mindre tapt på denne datoen.

United.no oppsummerer noen av de største hendelsene som har skjedd den 22. april. Hvilken av disse husker du best?

22.april 1992: West Ham ødelegger gullhåpet

West Ham slet helt nederst i bunnen av Premier League-tabellen og hadde allerede rykket ned. Manchester United på sin side lå ett poeng bak Leeds i toppen av tabellen med én kamp til gode, og den hengekampen var mot West Ham.  En fantastisk volley fra West Hams Kenny Brown i det 66. minutt sørget for at West Ham vant, og at United forble bak Leeds. Den kommende helga vant Leeds, mens United tapte på Anfield, og dermed måtte skuffede United-fans se Leeds feire det ligagullet som vi hadde ønsket oss så lenge.

 

22.april 2000: United sikrer ligagull på The Dell

United hadde akkurat tapt mot Real Madrid i Champions League, men kunne følge opp trippelen fra året før med ligagull dersom de slo Southampton borte. Allerede før en halvtime er spilt sitter tre baller i nota bak Southampton-keeper Neil Moss. Et varemerke-frispark fra Beckham, et selvmål av Francis Benali og en volley fra Ole Gunnar Solskjær sørget for 3-1-seier på The Dell.

United ble dermed ligamestere igjen, med fire kamper igjen å spille.

GettyImages-1025916

22.april 2009: Rooney og Carrick fikser nok et gull

United slår tilbake etter tapet i semifinalen av FA-cupen mot Everton (på straffer) og innleder en rekke med syv strake seire med 2-0 hjemme mot Portsmouth, etter scoringer fra Michael Carrick og Wayne Rooney. I denne perioden går United til CL-finale og sikrer i realiteten ligagullet, i Paul Scholes’ sekshundrede kamp for klubben.
Gullet var Uniteds tredje på rad, og ble sikret etter et 0-0-resultat mot Arsenal den 16. mai. Klubben ble dermed den første til å vinne tre titler på rad to ved to forskjellige anledninger.

GettyImages-86165634

22. april 2012: Roter bort 4-2 – og gulldrømmen knuses

United leder 4-2 mot Everton med 8 minutter igjen å spille. Krigen om førsteplassen mot Manchester City er intens, og de tre poengene ville vært svært verdifulle. Etter 83 minutter dunker Nikica Jelavic inn 4-3 på volley, og bare et par minutter senere har Steven Pienaar ordnet 4-4.

– We threw it away, there’s no question about that, sa Sir Alex Ferguson i intervjuet etter kampen.

Uken etter var det duket for byderby mot Manchester City, og de lyseblå tok et langt steg i retning ligagullet etter en 1-0-seier på Etihad. Dramaet var imidlertid langt fra over.

I aller siste serierunde ledet Queen’s Park Rangers 2-1 mot Manchester City, mens United hadde vunnet sin kamp mot Sunderland. City måtte vinne for å ta gullet, og selvfølgelig var det Sergio Agüero som skulle avgjøre det hele.

Alsakers febrilske «AGUERO, AGUERO, AGUERO»-rop er et vondt minne som fremdeles hjemsøker marerittene til de fleste United-tilhengere.

GettyImages-150535910

22.april 2013: Van Persies hattrick

United vinner ligagull etter 3-0 hjemme mot Villa. Et fantastisk hattrick av Robin van Persie, der vi særlig godt husker volleyen hans etter 13 minutter. Nederlenderen var ikke lenge i klubben, men bidro med noen fantastiske minner i sin første sesong.

22.april 2014: David Moyes får sparken

SPARKEN: Forsiden på Manchester Evening News da Moyes ble sparket.
SPARKEN: Forsiden på Manchester Evening News da Moyes ble sparket.

Ti måneder etter at han ble ansatt var United-styret i ferd med å miste tålmodigheten med Fergusons etterfølger. United hadde nylig tapt CL-kvartfinale mot Bayern, røket ut mot første hinder (Swansea) i FA-cupen, røket ut av ligacupsemifinale mot Sunderland, og tapt mot Everton slik at United ikke kunne nå topp 4 den sesongen.

Avisoverskriftene haglet morgenen før nyheten ble sluppet, og det ble spekulert i at både Pep Guardiola og Jose Mourinho skulle ta over klubben fra og med sesongen etter.

United-legenden (og van Gaals nåværende assistenttrener) Ryan Giggs ble imidlertid utnevnt til midlertidig manager, og fikk fire kamper på seg til å forsøke å styre United høyere enn syvendeplassen de da lå på. Giggs vant forøvrig 2 kamper som United-trener, spilte en uavgjort og hadde ett tap.