United har vunnet FA-cupen!

Superinnbytter Jesse Lingard ble matchvinner da United vant med 10 mann. Slik var FA-cupfinalen lørdag.

Det var duket for Uniteds nittende FA-cupfinale da de røde djevlene møtte Crystal Palace på Wembley lørdag kveld, og kampen endte med å bli et drama av de sjeldne.

Det var Crystal Palace som scoret først, før Juan Mata bare et par minutter senere sørget for ekstraomganger.

Tidlig i ekstraomgangene mottok Chris Smalling sitt andre gule kort, og United måtte spille brorbarten med 10 mann.

Det brydde heldigvis ikke Jesse Lingard seg om, da han sendte Manchester United til himmels med en aldeles utsøkt volley midtveis i andre ekstraomgang. United har dermed sikret seg sitt første trofé siden Ferguson-æraen.

Mata tente håpet

Førsteomgangen var først og fremst preget av laber kvalitet. United hadde mer eller mindre alt ballinnehavet, mens Crystal Palace satset på kontringer. Ingen av disse to strategiene bar frukter, ettersom kvaliteten på siste halvdel var for dårlig.

I andreomgang skulle det derimot bli desto mer underholdende, men det var Crystal Palace som Mata scoring FAskulle score det første målet.

Etter et stolpetreff fra Martial og et tverrliggerskudd fra Fellaini fikk plutselig Palace en mulighet. Et innlegg ble klarert, og en Palace-spiller så at Puncheon var ledig til venstre.

Fra kloss hold fikk jamaicaneren dundret ballen knallhardt inn i nærmeste hjørne bak en sjanseløs David de Gea.

Det skulle imidlertid ikke vare særlig lenge. Wayne Rooney satte fart på United og dro av nesten halve Crystal Palace, men hadde egentlig gått seg fast ved dødlinja.

Engelskmannen måtte slå inn, og der ventet Marouane Fellaini som tok ned ballen. Belgieren fikk ikke skutt, men som ei kule bakfra kom Juan Mata og dundret til på halvvolley via et Palace-bein og inn i buret. 1-1.

Drama i ekstraomganger

Det var imidlertid først i ekstraomgangene at dramaet virkelig skulle brake løs. Det hele begynte Lingard famed at Chris Smalling fikk sitt andre røde kort etter å ha revet ned Yannick Bolasie.

Det skjedde tidlig i første ekstraomgang, og det beste håpet virket å være straffesparkkonkurrranse.

Jesse Lingard ville det imidlertid annerledes, og da alt håp så ut til å være borte dukket han opp på en retur og limte ballen i krysset på volley. Scoringen var et vinnermål i FA-cupen verdig.

Her kan du sikre deg et minne fra Uniteds FA-cuptriumf.

Det betyr at van Gaal sikret seg sitt første trofé som United-sjef. Under kan du se hvordan kampen var minutt for minutt.

Lagoppstillinger:

De to eneste endringene fra Bournemouth-kampen er at Rojo erstatter Borthwick-Jackson, mens Fellaini kommer inn istedenfor Jesse Lingard.

United (sannsyligvis 4-3-3): De Gea; Valencia, Smalling (Gult kort), Blind, Rojo (Gult kort); Carrick, Fellaini, Rooney; Mata, Martial; Rashford. Sub: Romero, Darmian, Jones, Schneiderlin, Herrera, Lingard, Young.

Palace:

Crystal Palace (sannsynligvis 4-5-1): Hennessey; Ward, Dann, Delaney, Souare; Zaha, Cabaye, McArthur, Jedinak, Bolasie; Wickham. Subs: Speroni, Kelly, Mariappa, Sako, Puncheon, Gayle, Adebayor.

LIVETEKST EKSTRAOMGANGER:

120+2: DET ER OVER. UNITED HAR VUNNET FA-Cupen!

120+2: Hennessey pumper langt, men en Palace-spiller er i offside. De Gea har veldig god tid nå.

120+1: Det legges til to tilleggsminutter. Ett av disse har nå passert. United har fått klarert.

120: Zaha lurer Young og kommer til skudd fra 20 meter. Heldigvis blåser han ballen himmelhøyt over. Det er nervøst på Wembley nå, og undertegnede har en hjerterytme som hører hjemme i marathonløp.

118: Zaha setter fart mot de Gea fra skrått hold, og spanjolen gjør en glitrende inngripen når han snapper ballen foran føttene hans. Får seg en smell der, spanjolen. Klokka tikker Uniteds vei.

117: Palace sender opp midtstopper Damien Delaney her på tampen. Det skal nok pumpes inn i boksen nå.

116: United vinner frispark etter at Bolasie demper med hånda. Pusterom her nå.

115: United ligger dypt og skal stange unna det Palace makter å produsere. Det er Zaha og Bolasie som står for urolighetene her nå.

112: Stor Palace-mulighet! Bolasie drar til fra distanse, og ballen sniker seg like utenfor stolpen til de Gea.

111: FOR ET DRAMA PÅ WEMBLEY! Innbytter Jesse Lingard dunker ballen i krysset! Selv Louis van Gaal går bananas på sidelinjen. Og for en scoring av Jesse Lingard. En retur havner litt tilfeldig hos engelskmannen, som velger å dundre til på volley fra 16 meter. Ballen suser som en rakett opp i motsatt kryss. Det er så vakkert, og det er en Manchester-gutt som gjør det!

110: GIGASJANSE FOR CARRICK! Det er Lingard som drar seg fri til venstre, og finner Michael Carrick som kommer på stormløp inn i boksen. Engelskmannen stusser ballen utenfor. Bør treffe mål der.

108: Gult kort, Crystal Palace. Kynisk der fra James McArthur som river ned Lingard på vei frem.

107: Gigasjanse for Palace! David de Gea gjør en enorm redning! Dwight Gayle spilles fri av Wilfried Zaha og får avsluttet fra seks meter. Skuddet er farlig nok, og kunne fort gått mellom beina på spanjolen, men de Gea er som vanlig patent.

106: Andre halvdel av ekstraomgangene er i gang. United må altså spille med 10 mann de siste femten minuttene.

105: Første ekstraomgang er over. Lagene bytter side. Ingen pause i ekstraomgangene, for de som måtte lure på det. Carrick legger seg ned som midstopper i Smallings fravær-

105: Rødt kort, Chris Smalling. Stopper en Palace-kontring ved Bolasie på ekstremt klønete vis. Han blir rett og slett sendt i pølsebua av Bolasies vending, og ser seg nødt til å holde igjen kongoleseren i beina.

102: Kanon fra Bolasie. Det slås langt på Gayle, og Blind får klarert. Bolasie avslutter på volley fra omtrent 20 meter, og ballen sniker seg nesten inn i nærmeste hjørne. De Gea redder med en glitrende enhåndsvariant. Corneren ebber ut i ingenting.

101: Gult kort, Marouane Fellaini. Treffer såvidt Jedinak i nakken med en albue. Australeren holder seg til ansiktet.

100: Corneren tas av Blind, men Hennessey bokser unna. Rooney lager frispark på returen, og lukter på et nytt kort. Heldigvis slipper han unna med frispark.

99: Young vinner frispark på midtbanen, og det tas igjen raskt på Lingard. Kommer til innlegg som treffer Fellaini. Avslutningen blokkeres og havner ut til Lingard igjen, som treffer en Palace-spiller og United får sitt 12. hjørnespark.

98: Clattenburg ber Fellaini og Puncheon roe seg ned etter situasjonen som ledet til Uniteds frispark.

97: Frispark til United. Tas fort til Martial som spiller Young ute på kanten. Engelskmannen spiller støtte til Darmian, som finner Rooney på 16 meter. Skuddet fra kapteinen skrur utenfor Palace-buret.

95: Rotete ekstraomganger så langt. Ingen av lagene ser ut til å ha energi til å gjøre ting skikkelig. Young har imidlertid friske bein og setter fart mot linja. Innlegget er imidlertid svakt, og går utenfor nærmeste stolpe.

94: Clattenburg har lagt lista høyt når det gjelder dytting i rygg.

90: United tar avspark. Mister ball, og Zaha får plutselig masse plass inne i Uniteds 16-meter. Lukter på straffe der, men Clattenburg holder fløyta for seg selv.

Ordinær tid:

90+5: Det blir ekstraomganger på Wembley!

90+5: Det siste Palace-byttet betyr forøvrig at begge lag har brukt opp alle byttene sine før ekstraomgangene. Dwight Gayle erstattet Conor Wickham tidligere i kampen.

90+4: Stor Palace-mulighet! Wilfried Zaha drar seg fri til høyre, og lader kanonen fra 16 meter. Skuddet går i nettveggen.

90+2: Spillerbytte, Crystal Palace: Spiller ut, Scott Dann. Spiller inn: Adrian Mariappa.

90+1: Det legges til 5 minutter på Wembley.

90+1: Spillerbytte, Manchester United. Ut: Juan Mata. Inn: Jesse Lingard.

90: Fellaini kommer til heading etter et innlegg fra Martial. Han lykkes i å trykke headingen ned, men headingen går utenfor.

88: Palace får hjørnespark etter en stor sjanse for Wilfried Zaha. Engelskmannen holder på å få prikket et innlegg inn i mål, men bommer. United klarerer til corner. Corneren ender i ny corner.

87: Gult kort, Wayne Rooney. Skal rette opp et dårlig touch ved å takle Wilfried Zaha voldsomt. Kunne blitt stygt, men Zaha får akkurat hoppet unna.

85: Martial skaper en United-mulighet ut av ingenting når han vinner ballen høyt og får slått inn til Young. Skuddet blokkeres, men United beholder. Young kommer til en ny avslutning på returen, etter et Valencia-innlegg som skaper kaos. Young får ballen uheldigvis i kneet og touchet er dårlig. Skuddet blir slapt og triller utenfor.

84: Dwight Gayle gjør seg klar for Palace. Det bølger mer frem og tilbake nå, etter en lang periode med United-trykk i forkant av Palace-scoringen.

79: UTLIGNING! JUAN MATA!!!!!!!!!!!!!!!!! Wayne Rooney må få mye av æren for denne scoringen. Drar av 3-4 Palace-spillere og bør egentlig skyte selv. Kommer helt ned til dødlinja og slår inn isteden. Finner Fellaini på bakre, som tar ned kula på kassa. Mata plukker opp og dundrer ballen i nota via en Palace-spiller!

78: Scoring. Crystal Palace. Jason Puncheon. Retur fra corner som heades ut, og Jedinak finner Jason Puncheon som ligger helt på offsidelinja. Puncheon kliner til fra spiss vinkel, og ballen dundrer inn i nærmeste hjørne bak de Gea.

77: Bra mulighet for Palace. Et innlegg stusses videre i feltet og ballen lander i en klynge av United-spillere. Hvem som helst kan få en tå på den, men heldigvis er det Smalling som får klarert.

75: Ny mulighet for Martial, men nok en gang går avslutningen fra innenfor 16-meteren rett i Joel Ward.

72: Bytte, Manchester United. Spiller ut: Marcus Rashford. Spiller inn: Ashley Young.

72: Bytte, Crystal Palace. Spiller ut: Cabaye. Spiller inn: Jason Puncheon.

70: Rashford er på beina igjen, men Jesse Lingard er i oppvarming for sikkerhets skyld. Det er imidlertid Ashley Young som gjør seg klar på sidelinja.

69: Rashford ligger nede for telling, og United spiller ballen ut til innkast. Dette er ikke bra. Det er Yohan Cabaye som lander oppå unggutten. Det så ikke så ille ut, sannsynligvis er det bare en smell. Det håper iallefall undertegnede.

68: Ny Palace-dødball. Ny halvsjanse. Litt klabb og babb i feltet kuliminerer i at Damien Delaney får ballen på 16-metersstreken. Halvvolleyen lander på nettaket.

66: Bytte, Manchester United. Spiller inn, Matteo Darmian. Spiller ut, Marcos Rojo. Argentineren halter ut av banen med skade.

65: Ny mulighet for Martial, og franskmannen får seg en smell i det han skal avslutte. Heldigvis ser det ut til at han greier seg.

63: Rojo ligger fortsatt nede, og Argentineren halter ut av banen for å få behandling. Vi får håpe det går bra med venstrebacken.

63. Gult kort, Damien Delaney. Stopperen lukter på det røde kortet der, når han setter knottene inn i Marcos Rojo.

61: MARTIAL HEADER I STOLPEN! Ny United-corner, slås igjen på bakre. Carrick får returen, men treffer ikke ballen. United etablerer imidlertid trykk rundt boksen, og Valencia får slått inn til Martial. Franskmannen stusser ballen videre mot lengste hjørne, men ballen treffer stolpen.

60: Corneren slås av Blind, og i retning Fellaini på bakre. Belgieren header ballen tilbake i feltet, men Rashford greier ikke å få en tå på den og Palace får klarert.

59: United vinner en ny corner. Delaney header ut et innlegg fra venstresiden.

57: Nytt Palace-frispark i omtrent akkurat samme posisjon. Bolasie holder Blind, mens Blind dytter litt borti Bolasie. Dommeren vurderer sistnevnte som det første regelbruddet. Cabaye skal slå dødballen. Denne gangen er dødballen dårlig, og går rett i klypene til de Gea.

56: Frispark til Palace fra like utenfor hjørnet av 16. Ballen går gjennom hele feltet og lander hos Jedinak. Skuddet fra Australeren er imidlertid håpløst, og ballen stiger sannsynligvis enda.

52: FELLAINI BRENNER EN GIGASJANSE! Lekkert av Marcus Rashford som flikker ballen videre til Fellaini med hælen. Fra 7 meters hold er belgieren alt annet enn iskald, og velger å brenne til alt han har med vrista. Skuddet synger i krysstverra og ut!

50: Nytt hjørnespark? Neivel? Fellaini slår ballen via Pape Souaré og ut. Clattenburg mener dette er utspill fra keeper.

48: Palace går for en god gammel Delap-variant på innkast, og det er Conor Wickham som tar kastene. De rødblå får to brukbare muligheter på dette, men United får til slutt avverget.

46: Gult kort, Scott Dann (Crystal Palace). Feller Marcus Rashford bakfra midt på egen banehalvdel.

45: United tar avspark, og vi er i gang med andre halvdel av denne cupfinalen på Wembley!

45+1: Det legges til ett minutt, og det vi rekker er sannsynligvis bare Palaces dødball. Den er heldigvis ufarlig, og Rojo får klarert. Palace får igjen ball og lemper langt. Det blir flipperspill i boks, men ballen ender til slutt hos de Gea.

45: Nytt gult kort. Denne gangen er det Juan Mata som feller Pape Souaré på vei frem.

44:  Martial setter fart mot Palace-buret, og Palace-forsvaret er i panikk. Joel Ward greier imidlertid å få en tå på ballen, og den triller inn til Hennessey.

43: United kontrer ved Rooney, som spiller Rashford. Unggutten mister ball når han forsøker å utfordre tre mann. Palace kontrer på Uniteds kontring, men United vinner igjen ball. Bølger frem og tilbake her nå.

39: Gult kort, Marcos Rojo.  Nok en fordelsblunder fra Clattenburg, og nok en gang i Palaces disfavør. Marcos Rojo holder igjen Joel Ward, og får gult kort, men Ward hadde aboslutt mulighet til å passere Rojo likevel. Palace får frispark midt på Uniteds banehalvdel.

35: Oida, Blind! Den nederlandske midtstopperen forsøker å dra av Wilfried Zaha like utenfor Uniteds 16-meter, og det blir livsfarlig. Zaha leser finta, og får plutselig satt fart mot United-buret. Rooney kommer inn og forstyrrer Zaha, og det kunne også fort vært straffespark. Blind kunne også pådratt seg et gult kort når han holder igjen Zaha.

33: Stor United-mulighet! Rashford med en lekker vending, der han drar seg fri til høyre i banen. Helt upresset får han slått inn, og ballen går helt over til Anthony Martial. Fra omtrent 10 meter får han avlsuttet helt alene, men Joel Ward får akkurat kneet ballen bort fra Palace-buret. Uniteds største mulighet!

30: Zaha drar seg fri til høyre og får slått inn. Innlegget er farlig, og holder på å treffe Connor Wickham på omtrent 7 meter. Smalling gjør en god jobb med å forstyrre engelskmannen.

28: Yannick Bolasie drar til fra omtrent 20 meter, skuddet er giftig, men David de Gea er raskt nede og holder ballen i fast grep.

26: Stor mulighet! Marouane Fellaini kommer til heading på hjørnesparket, og det ser ut til å seile inn i lengste hjørne. Det viser seg at det gikk via Jedinak. United får ny corner.

25: Straffesituasjon. Antonio Valencia slår inn fra høyre, og det ser ut til at den treffer hånda til Souaré. Reprisene viser imidlertid at den traff ansiktet til Palaces venstreback, og dommeren gjør helt rett når United får corner.

23: Valencia vinner frispark på rundt 35 meter. Rooney  går for skudd, men setter frisparket høyt over og langt utenfor mål.

22: Stor mulighet for Mata! Kommer seg fri fra høyre og får avsluttet fra hjørnet av 16-meteren. God redning fra Hennessey! Meget god til og med.

21: United greier å ri av Palace-trykket etter dødballen og har nå etablert seg på de rødblås banehalvdel igjen.

19: Frisparket er livsfarlig, men Bolasies stuss er heldigvis såpass langt unna mål at De Gea rekker å få opp en finger. Kampens desidert største mulighet kommer fra Palace.

18: Gult kort, Chris Smalling. Feller en Palace-spiller dypt inne på egen halvdel. Frispark til Palace i farlig posisjon nå. Situasjonen er forøvrig litt underlig, Smalling feller Wickham, men den engelske spissen kommer seg opp igjen og drar seg fri inne i United-boksen og setter ballen i mål. Hvorfor han ikke blåser fordel der, vet vi ikke, men United er iallefall heldige.

15: Rooney lader slegga fra omtrent 20 meter, og det går via et Palace-bein. Wayne Hennessey gjør en svært lite patent inngripen når han gir retur på skuddet, men heldigvis for Palace er det ingen United-spillere som er videre interessert i den.

13: Fine United-kombinasjoner ender med en håpløs feilpasning fra Rooney, og Palace får en kontringsmulighet. Det blir nesten farlig, men den siste pasningen går via en United-spiller og ballen går helt inn til de Gea.

11: United vinner nok en corner. Denne gangen blir det halvfarlig. Corneren lander på hodet til Fellaini som stuper inn foran Mile Jedinak. Australeren greier imidlertid å forstyrre Fellaini nok til at han header utenfor.

10: Rashford kommer til en brukbar mulighet! Kombinerer med Mata og er plutselig i avslutningsposisjon innenfor 16. Skuddet blir blokkert. Ny corner.

8: Corneren er for lang, men Rooney får tatt ned og vridd til Mata. Spanjolen legger inn, men finner kun Wayne Hennessey.

7: United vinner nok et hjørnespark ved Martial.

6: Rashford setter på turboen og utfordrer Damien Delaney. Midtstopperen rekker akkurat å sette inn en livsfarlig, men klokkeren takling på spissen. Nytt hjørnespark.

5: Hjørnesparket slås kort til Mata, som spiller tilbake til Blind som legger inn på bakre. Der er Fellaini, men det er en Palace-spiller som vinner duellen og keeper Wayne Hennessey får plukket opp nedfallsfrukten.

4: Rojo drar seg fri fra venstre og forsøker å legge inn. Ballen går via Zaha og ut til Uniteds første hjørnespark.

3: Et Bolasie-innlegg blir blokkert, og Crystal Palace vinner kampens første hjørnespark. De Gea plukker hjørnesparket enkelt.

2: United spiller 4-3-3, med Carrick som anker foran Rooney og Fellaini. Mata spiller høyrekant, mens Martial ligger ute til venstre.

1: Palace prøver seg på en FIFA-variant på avsparket. Bolasie forsøker å gå hele veien til United-buret, men ender med å gå ballen ut til innkast.

1: Mark Clattenburg blåser i fløyta. Crystal Palace tar avspark ved Bolasie og McArthur.

0: Kampen er utsatt med om lag fem minutter, rapporteres det. Spillerne er ute på gressmatta, men «god save the queen» skal fortsatt synges.

0: Tinie Tempah holder show før kampstart, litt underlig. Kan virke som om FA har latt seg inspirere av amerikanske Super Bowl.

0: FA-cuptroféet bæres inn av Sir Alex Ferguson og Steve Coppell, de to trenerne som var involvert i den tilsvarende finalen i 1990.