Ella Toone, Alessia Russo, Maya Le Tissier og Millie Turner som ser skuffet ut etter FA-cupfinalen 2023 på Wembley. Manchester United Women tapte der mot Chelsea. 14. mai 2023.

Tre ting er helt annerledes enn før fjorårets cupfinale

Publisert

Ansiktsuttrykkene på bildet over viser skuffelsen etter Manchester Uniteds FA-cupfinaletap mot Chelsea forrige sesong. 

Denne sesongen overrasket United ved å slå nettopp Chelsea i semifinalen, og skal altså spille FA-cupfinale for andre sesong på rad.

Det er uansett noen ting som er vesentlig annerledes denne sesongen enn i forbindelse med fjorårets finale.

Her er de tre mest vesentlige tingene.

1. Manchester United går til finalen som favoritter

Joda, United har skuffet stort denne sesongen. Joda, Tottenham ender trolig bare noen få poeng bak United. Joda, alt kan skje i en enkeltkamp. 

Likevel er det slik at Manchester Uniteds er klare favoritter før FA-cupfinalen. United har rett og slett bedre spillere enn Tottenham i omtrent samtlige posisjoner. 

United har dessuten hatt et godt tak på Tottenham. Siden gjenoppstarten av kvinnelaget i 2018, så har United spilt 12 kamper mot Tottenham. To av kampene har endt uavgjort (inkludert nå i april), mens ti har endt med United-seier. 

Kontrasten er stor til forrige sesong, da United gikk inn i finalen som en klar outsider mot et lag en på det tidspunktet aldri hadde vunnet mot.

Nå er det United som har et lignende favorittstempel som det Chelsea hadde forrige sesong. Forhåpentligvis takler United det favorittstempelet på en god måte.

Uniteds kamper mot Tottenham: 

 • United 4-1 Tottenham
 • Tottenham 1-5 United
 • Tottenham 0-3 United
 • United 3-0 Tottenham
 • Tottenham 0-1 United
 • United 4-1 Tottenham
 • Tottenham 1-1 United
 • United 3-0 Tottenham
 • Tottenham 1-2 United
 • United 3-0 Tottenham
 • Tottenham 0-4 United
 • United 2-2 Tottenham
United-jubel etter Tottenham Hotspur Women 0-4 Manchester United, 10. desember 2023.
United-jubel etter 4-0-seieren borte mot Tottenham i desember.

2. Skinner er under press før finalen

Var Marc Skinner populær blant fansen på denne tiden i fjor? Svaret er nok «tja», men han var samtidig ikke under press. 

Det er han nå, selv om det virker som om United planlegger å fortsette med ham. 

Manchester United har underprestert kraftig i ligaen denne sesongen, med seier i mindre enn halvparten av kampene, og med tap i det aller meste av kamper mot rivaler. Det kan ikke sies å være et folkekrav at Skinner må gå, men «Skinner out»-delen av supporterne har vært ganske synlige denne sesongen, og har også vært mulig å høre på TV en del ganger. 

Skinner kan ikke vise til verken spillemessig fremgang eller resultatmessig fremgang denne sesongen, men en FA-cuptittel ville betydd mye for sjefen. Da vil han nemlig ha langt bedre argumenter i eventuelle diskusjoner med ledelsen. 

Ved tap vil presset på Skinner øke betraktelig. 

Marc Skinner hadde god grunn til å juble etter Uniteds herlige seier mot Chelsea i semifinalen. Dessverre er det et av få lyspunkt denne sesongen.

3. Mye mer usikkerhet rundt laguttaket

Da undertegnede forrige sesong skrev en forhåndssak om hvem som kom til å starte finalen, så traff jeg på samtlige elleve. Den setningen ser mistenkelig ut som skryting, men jeg tror alle som fulgte med ville truffet med å gjette riktig ellever. Det var kjempeenkelt! 

Det nærmeste jeg var noe å være usikker på var høyrekanten, hvor det stod mellom Nikita Parris og Lucía García, men Parris scoret i de to siste kampene før finalen, og da følte jeg meg trygg på at hun kom til å spille på Wembley også. 

Denne sesongen er dette helt annerledes, og jeg vil bli veldig overrasket om jeg treffer på elleve av elleve igjen!

Faktisk er det bare seks spillere jeg føler meg trygg på at kommer til å starte, mens resten er usikkerhetsmomenter. 

United har en mye mindre åpenbar fast ellever denne sesongen enn i fjor, på godt og vondt, og spesielt angrepsrekka (kantspillerne og spissen) er vanskelig å spå denne gangen, fordi det er mange ganske jevngode alternativer – og fordi spillere som for noen måneder siden ville vært åpenbare ikke har vist like god form som enkelte av konkurentene.

Her er fjorårets finaleellever. Bak fra venstre: Leah Galton, Maya Le Tissier, Hayley Ladd, Mary Earps, Millie Turner, Alessia Russo. Foran fra venstre: Nikita Parris, Hannah Blundell, Ella Toone, Katie Zelem, Ona Batlle.

De jeg føler meg helt sikker på at vil starte: Mary Earps, Maya Le Tissier, Millie Turner, Hannah Blundell (spørsmålet er bare hvilken side hun kommer til å spille på), Katie Zelem og Ella Toone. 

Resten av spådommen om lagoppstillingen kommer i løpet av helga. 

Søndagens FA-cupfinale starter klokka 15.30 (skandinavisk tid), og vises på V Sport 2  i Norge, og på Viaplay i hele Skandinavia.

Powered by Labrador CMS