UEFA bekrefter: United og Nice får spille i Europa League neste sesong

INEOS gir midlertidig fra seg kontrollen av OGC Nice for at både den franske klubben og Manchester United skal få delta i den neste utgaven av Europa League. 

Publisert Sist oppdatert

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) bekrefter på sine nettsider fredag ettermiddag at Manchester United og Nice får delta i Europa League neste sesong selv om INEOS er involvert i begge klubbene. 

INEOS eide som kjent Nice allerede før de kom inn som investorer i Manchester United, og det har vært en bekymring om begge lag kunne spille i samme turnering neste sesong. Nice sikret sin Europa League-billett gjennom sin tabellplassering i franske Ligue 1, mens United kvalifiserte seg til turneringen ved å vinne FA-cupen. 

Manchester United-ledelsen har følt seg trygge på at det kom til å ordne seg for både United og Nice, noe det nå har gjort. 

UEFA trekker frem at INEOS har lagt frem og dokumentert betydelige endringer gjort i klubbene som årsaker til at de har valgt å godkjenne begge klubbers deltakelse i turneringen. 

Som et tegn på at United og Nice ikke går inn under kategorien «multiklubb-eierskap» gir INEOS fra seg kontrollen av klubben til en uavhengig Trust-organisasjon. Trust er en særegen organisasjonsform som vi ikke har i Norge. 

Denne Trust-organisasjonen skal samarbeide med og overvåkes av CFCB First Chamber.  Ved starten av neste sesong 2025/26 tilbakeføres eierskapet.

Sir Jim Ratcliffe er som kjent involvert i både Manchester United og OGC Nice.

Videre viser UEFA til følgende punkter som har ført til at de har valgt å godkjenne United og Nice sin deltakelse: 

  • Ingen har på samme tidspunkt vært involvert, enten direkte eller indirekte, i noen kapasitet i styret, administrasjonen eller i den sportslige prestasjonen i mer enn én klubb som har deltatt i en UEFA-turnering
  • Ingen har hatt kontroll eller påvirket avgjørelser i mer enn én klubb som har deltatt i en UEFA-turnering

Det samme gjelder for øvrig for Manchester City og spanske Girona, som begge er eid av City Football Group. Begge klubbene får delta i neste sesongs utgave av Champions League.

Manchester United røk ut av Champions League-gruppespillet i 2023/24 og var dermed ikke involvert i en UEFA-turnering da INEOS gjennomførte sin investering i klubben. Nice deltok heller ikke i noen europeiske turneringer forrige sesong.

Tidligere har det blitt skrevet mye om at United ikke får lov til å signere midtstopperen Jean-Clair Todibo fra Nice. I fredagens pressemelding presiserer UEFA at United og Nice ikke får lov til å hente spillere fra hverandre mellom juli 2024 og september 2025. 

Dette skal INEOS selv ha gått med på som bevis på at de holder eierskapet mellom klubbene adskilt. 

Klubbene skal heller ikke dele speiderrapporter eller spillerdatabaser. 

Powered by Labrador CMS