Taktisk analyse Forest

«Disse fire virkemidlene snudde kampen for United»

Publisert Sist oppdatert

Det ble en marerittstart for United. Men de får som fortjent når de åpenbart tok for lett på oppgaven.

Disse første to målene var så åpenbare svake, at det ikke er grunn til å bruke tid i analysen på de.

I stedet ser jeg nærmere på hva United gjør når de ligger under mot lag som forsvarer seg svært dypt. 

Det var særlig fire momenter som ble offensive virkemidler for United: 

  1. Langskudd
  2. True bakrom, selv ved lavt press
  3. En mot en på kant
  4. Casemiro høyere i banen

1. Langskudd

IMG_4526
IMG_4527

BILDET OVER VISER: Idet keeper redder så ser vi at laget til Nottingham Forest sprekker opp. Ingen av spillerne har kontroll på United-spillerne innenfor sekstenmeter, og Rashford blir liggende helt alene ved hjørnet av 16. Der ender ballen, hvor Rashford kan utfordre og får målgivende. Dette illustrerer godt hvorfor flere forsøk på langskudd burde utføres. Rett og slett fordi forsvarerne følger ball, og slipper United-spillerne ledig i rom. 

2. True bakrom, selv ved lavt press 

IMG_4528
IMG_4529

BILDET OVER VISER: Da er det viktig slik vi ser akkurat her, hvor noen går i bakrom, og noen møter ballfører. På den måten må forsvarerne forholde seg til bevegelse både foran og bak. 

IMG_4530

BILDET OVER VISER: Da vil det ofte kunne oppstå slike situasjoner som dette, helt nede på 5 meter. Det er få lag som ønsker å få slike situasjoner ofte foran eget mål. Så ved å true disse rommene, så dypt inne, så vil motstanderne etter hvert bli nødt til å flytte seg høyere. Da vil det åpne seg andre rom. Dette var et virkemiddel jeg skulle ønske vi fikk se mer av. 

IMG_4531
IMG_4533

BILDET OVER VISER: I forkant av det røde kortet ser vi igjen bruken av bakrom. Fernandes på vei gjennom.  

IMG_4534

3. En mot en på kant 

IMG_4535

BILDET OVER VISER: Å utfordre en mot en på kant blir enda viktigere mot så lavt press, fordi det gjør at motstander blir dratt mye mot ballfører. Legg merke til allerede på dette bildet at det er United-spillere som begynner å få rom. 

IMG_4536
IMG_4537

BILDET OVER VISER: Igjen skapes det noe fra kant: Antony utfordrer inn i banen, og tar med seg tre motspillere. Det åpner for kombinasjonsspill mellom Rashford og Wan Bissaka.  

IMG_4538
IMG_4539
IMG_4540

BILDET OVER VISER: Noe av det som er vanskelig for forsvarere mot lag som utfordrer mye 1v1 på kant, er at de får en del situasjoner hvor de ender opp med å rygge inn mot eget mål, og blir redd for å sette inn taklinger. 

IMG_4541

4. Casemiro høyere i banen 

IMG_4542
IMG_4543

BILDET OVER VISER: Det ser vi også her hvor det har vært et gjennomspill, og Casemiro er så høyt i banen at han kan bidra i avslutningsfasen. En fase som vi har sett at Casemiro også kan være farlig i. 

IMG_4544

BILDET OVER VISER: Eller som i dette tilfellet, hvor Casemiro kan bli spilt direkte opp i mellomrom. Legg merke til her hvordan United stiller opp spillere tett inne i mellomrom, hvor kantspillerne da får rom. Da blir det rom for å utfordre en mot en på kant. 

Konklusjon 

Noe av det viktigste med disse virkemidlene, er at motstander bli satt under så mye press, at det blir en del dødballsituasjoner. Blant annet 2-2-målet og straffen til Rashford, kom etter dødball.

United fikk trent på angrep mot etablert forsvar under press siden motstander ledet. Dette laget har fortsatt mye å gå på, men i det offensive spillet så det vesentlig bedre ut denne gang.

Riktignok er motstanden ganske så svak, men de lærte da at de må være på fra start. Samtlige lag i Premier League er gode nok til å straffe United. 

Å ligge under med to mål etter 5 minutter mot et sånt lag, det er en dødssynd. Men laget var veldig disiplinerte, og tok straks i bruk virkemidler for å hente inn igjen ledelsen. Dette vil bygge moral, og dette vil gi selvtillit. Samtidig som de fikk seg en stor lærepenge.  

Vi ser også at savnet etter en ordentlig spisstype er stort. Der er det kun snakk om tid, før vi kan si at savnet er borte…

Øyvind Eide:

Øyvind Eide er sportsdirektør for Norges Toppidrettsgymnas. UEFA PRO trener, veileder UEFA A og Mentor i prosjekt kvinnelige topptrenere. Trener i norsk toppfotball i ti år. Han rykket blant annet opp til Tippeligaen med Kongsvinger høsten 2009, og var trener for Stabæk kvinner mellom 2012 og 2016.

Her kan du lese flere tidligere analyser fra Eide.

 

Powered by Labrador CMS