Sjokkert Mini på Young Boys-trening: – Halve laget var på jobb

BERN: Mini Jakobsen ser tilbake på sin tid i Young Boys med glede.

Publisert Sist oppdatert

FOTO INNFELT TITTELBILDE: Rune Petter Ness, Adresseavisen.


– Det jeg husker best er at drivstoff og cola var det eneste som var billigere i Sveits enn i Norge, forteller 52-åringen når united.no ringer trønderen noen dager før sveitserne tar imot Manchester United i Bern.

Etter to år i Rosenborg, reiste Mini til Young Boys i 1990 for å prøve lykken i Europa.

Vingen spilte 80 kamper over to og et halvt år og har den dag i dag et godt rykte i den sveitsiske hovedstaden.

Starten på utenlandseventyret var imidlertid alt annet enn glamorøs.

– På en av de første treningene jeg hadde var det bare ni-ti spillere som dukket opp. Jeg spurte Lars Bohinen (som var i Young Boys samtidig journ. anm.) hvorfor, og han svarte at de andre var på jobb. Jeg var sjokkert. Jeg hadde jo kommet til Sveits for å bli proff, men så var det omtrent som i Norge.

FLERE SAKER FRA SVEITS:

VM-SEIER: Mini Jakobsen (i bakgrunnen) fra VM-kampen mot Mexico i 1994. Suksessen i Young Boys var en viktig årsak til at han kom med på laget til Drillo.

– Et voldsomt løft

På samme tid som Mini spilte i Young Boys, ble grunnlaget for dagens sveitsiske suksess lagt.

Satsingen på talenter ble satt i fokus, noe landet høster fruktene av i disse dager.

Bare én spiller i VM-troppen spilte i hjemlig liga.

Navn som Granit Xhaka (Arsenal), Xherdan Shaqiri (Liverpool) og Breel Embolo (Schalke) er gode eksempler på at oppskriften fungerte.

Det samme er suksessen til Basel i Europa de siste årene.

– Jeg vil nok si at Sveits og Norge kan sammenlignes, og at Young Boys er litt som Rosenborg er nå. De har fått et voldsomt løft og fått det til både med klubblag og landslag, sier Mini.

SVEITSISK SUKSESS: Sveits har lykkes på fotballbanen de siste årene, både i klubb- og landslagssammenheng.

Mistet Wenger-mulighet

Den naturaliserte trønderen ble for noen år siden plukket ut til århundrets Young Basel-lag, stemt fram av supporterne i lokalavisen.

– Sveits er for meg gode minner, selv om klubben ikke var så stor. Jeg ble tatt ut på landslaget etter en cupfinale mot Sion foran 35.000 da Drillo så meg og Bohinen der, forteller Mini.

– Jeg husker spesielt det ene året da jeg ble kåret til årets utlending i Sveits. Arsene Wenger trente Monaco på den tiden og skulle se meg spille mot Grasshoppers i 1992, da vi var ganske gode og hadde blitt høstmester. Men på samme tidspunkt ble den eldste datteren min født, og jeg måtte reise hjem før kampen ble spilt. Jeg pleier å si at det er hennes skyld at vi ikke bor på rivieraen i Monaco.

FLERE SAKER FRA SVEITS:

DEBUTERER: Young Boys har aldri spilt i Champions League tidligere. I kvalifiseringen slo sveitserne Dinamo Zagreb.

Franske strender måtte Mini altså se langt etter, men vingen fortsatte karrieren i Duisburg og Lierse, før han returnerte til Rosenborg i 1994, der han selv opplevde stor suksess i Champions League med Nils Arne Eggen som hovedtrener.

Mini holder United som favoritter før onsdagens oppgjør, men utelukker ikke at Young Boys kan overraske.

– Men det jeg er helt sikker på er at United blir behandlet som stjerner når de kommer ned dit. Det er nok mange som vil heie på United, avslutter den tidligere Young Boys-yndlingen.

FLERE SAKER FRA SVEITS:

Powered by Labrador CMS