ramoschel

– Nei, jeg mener at tiden har løpt fra Ramos

Publisert Sist oppdatert

Det har vært for mange situasjoner som har frustrert og irrirtert og skadet United defensivt denne sesongen. Derfor virker det som om United er på midtstopper-jakt.

Men hvem kan være aktuelle?

Og enda viktigere: Hvem er tilgjengelig som også kan være en optimal makker til Harry Maguire?

Tidligere har undertegnede på united.no sett nærmere på Real Madrids Raphaël Varane, Villarreals Pau Torres og Sevillas Jules Kounde.

Etter den siste ukas begivenheter måtte vi også se på legenden Sergio Ramos.

35-åringen fikk ikke fornyet kontrakt med Real Madrid, og er dermed ledig på markedet – hvis United skulle være interessert.

Dette er vurderingene:

* Sergio Ramos er altså blitt 35 år gammel. Han er altså soleklart eldst av de vurderte, og nærmer seg åpenbart slutten på karrieren.

* Lønna hans i Real Madrid skal ha ligget på 300 000 pund i uka, noe som United bør kunne matche hvis dette virkelig er interessant.

* For sammenlikningens skyld: Han er 184 centimeter høy, klart lavere enn Varane og Torres, men det er ingen tvil om at han er en gigant i hodespillet.

ramos12343
PÅ TRIBUNEN: Slik har det stort sett vært for Sergio Ramos de siste månedene.

* Det første som peker seg ut i feil retning er skadehistorikken hans forrige sesong.

Han spilte kun 15 av 38 mulige ligakamper for Real Madrid. Selv om han var innpå i noen enkeltkamper de siste månedene så var han egentlig skadet fra januar og ut sesongen.

En rask titt på skadetypene det siste året viser muskelskade, coronavirus, smell, avrevet menisk, mageproblem, muskelskade og kneproblem.

Dette må selvsagt hver og en selv vurdere, men jeg merker allerede her en klar skepsis. Bare på grunn av dette punktet føler jeg at det vil det være en gedigen gambling å forsøke å hente en så gammel spiller med disse skadeutfordringene til en liga som også spiller med enda høyere krav til tempo og fysikk enn det generelt er i La Liga.

* For å balansere litt så kan vi med en gang trekke inn noe han trolig vil bidra med. Som ledertype og som hodespiller så er det grunn til å tro at United både kunne fått fjernet en del av de frustrerende dødball-baklengsmålene, samtidig som United med Ramos hadde blitt farligere på offensive dødballer.

* Han spiller gjerne som venstre midtstopper – som Maguire – men etter å ha sett ham i en del ulike sammenhenger så ville jeg følt meg ganske komfortabel – rent posisjonsmessig – også ved å bruke ham som høyre midtstopper.

* Han er åpenbart strålende til å lese spillet, i posisjoneringen sin og ikke minst til å bruke kroppen for å ta bort motstandere.

* Pasningsfoten er også meget solid, og han er glad i løfte middels lange pasninger ut til høytstående backer eller kantspillere.

* Hvis man ser kun på ren statistikk så har ikke jeg klart å se noen merkbar nedgang prestasjonsmessig, heller. Det er mulig jeg har oversett noe da jeg kun har lett og lest online, og united.no ikke har rettigheter til dyptgående analyser på spanske spillere.

ramoss

* En titt på Wyscouts rangeringer viser Ramos på følgende plasseringer i La Liga (snitt per 90) i 2020/21-sesongen.

Recoveries: 42. best
Counterpressing recoveries: 50. best
Defensive duels: 48. best
Areial duels: 46. best
Offensive duels: 29. best
Dribbles: 30. best
Passes for 90: 4. best
Snittlengde pasninger: 21,57 m
Progressive runs: 9. best
Progressive passes: 4. best

* Styrken i 2020/21-sesongen (se stats rett over) var altså evnen til å gå på løp og sende pasninger som fikk laget et godt stykke fremover i banen.

* Som ledertype er det antakeligvis få som ham i verden, noe som også ville vært et klart pluss.

* Likevel så føler jeg at jeg ender på samme konklusjon som med et par av de andre alternativene: Han er blitt litt for gammel, litt for treg, han bruker litt for lang tid på retningsforandringene og i én mot én-dueller mot de kjappere spillerne så ville jeg gruet meg for å ha Ramos på laget. Der er det for eksempel klasseforskjell i favør Varane mot Ramos.

Hvis ikke han treffer med å ta ut motspillerne med kroppen så havner han rett og slett på etterskudd. Jeg skal faktisk innrømme at jeg ikke forventet at dette var så ille som jeg så at var da jeg satte meg ned med videoene av ham fra forrige sesong.

* Legg til den nevnte skadehistorikken så merker jeg en egen stor skepsis til i det hele tatt å vurdere dette.

Jeg har selv et ønske om at hvis United skal gjøre noe defensivt så må det være fordi de tror det de gjør skaper en av verdens beste stopperduoer, og Ramos er noen år for sent ute slik jeg har sett ham denne sesongen. Det blir litt som med Bastian Schweinsteiger – tiden løp fra ham og alt med United skjedde litt for sent.

ramosen

* Merk også at i Real Madrid har Ramos stort sett også spilt sammen med en klart raskere stopper ved siden av seg, og det får han ikke i United med Maguire (eller Lindelöf).

* Mitt eget ikke-kvalifiserte utgangspunkt er også at Maguire krever en medstopper som har både fysikken og ikke minst hurtighet og akselerasjon som en klar styrke. Ramos treffer på ro med ball,pasningsfot, hodestyrke, lederegenskaper, rutine og generell posisjonering, men «taper» da det going gets tough – når jeg ser ham i en del mer utsatte dueller.

* Så ryktes han enda mer aktuell for Paris St. Germain. Det virker også fornuftig fra hans ståsted. Det handler jo i så fall da egentlig om å gå til en klubb som i teorien skal være enda mer dominerende enn både Real og United er i en liga som er dårligere enn både La Liga og Premier League er det.

* For å bli litt useriøs, for å være litt fan. Et ikke-sportslig pluss kunne vært at jeg vet hvor mye han mislikes av Liverpool-supporterne. Sånn sett så ville en velfungerende Ramos i United vært ganske så nydelig – fordi han ville irritert vettet av en del andre.

* Et siste tillegg: Han er altså «gratis». Merk at det ved slike overganger gjerne er enorme såkalte sign on fees – altså at i stedet for å betale overgangssum så krever spilleren selv en stor sum direkte til seg selv siden klubben slipper å betale overgangssum. Ordet «gratis» er altså som regel svært misvisende.

Powered by Labrador CMS