Kan Rashford slå Rooneys klubbrekord?

I 2028 slår Marcus Rashford målrekorden til Wayne Rooney på 253 scoringer for Manchester United. Eller gjør han det? Du leste det i alle fall her først!

Publisert Sist oppdatert

For snart fire år siden, nærmere bestemt 25. februar i 2016, introduserte Marcus Rashford seg på Old Trafford med to scoringer mot FC Midtjylland i debuten. Mannskapet til Louis van Gaal hadde tapt 1-2 i Danmark, men den ukjente 18-åringen ga United-fansen andre ting å tenke på.

De hadde sett tidligere spissjuveler som Federico Macheda og James Wilson markere seg i sine debuter på lignende vis på det samme gressteppet, men virket det ikke som om det var noe ekstra spesielt med Rashford?

Den lokale unggutten hadde ikke fått samme oppmerksomhet som dagens «akademistjerner» Angel Gomes, Tahith Chong og Mason Greenwood får, men da Rashford ble tomålsscorer også i sin andre kamp mot Arsenal var det ingen som sparte på superlativene.

2016: Marcus Rashford debuterer for Manchester United med to scoringer mot FC Midtjylland i Europa League.

«Plutselig» hadde United et talent som potensielt kunne være klubbens stjernespiss de neste 15 årene. En som kunne videreføre arven fra Wayne Rooney, som på dette tidspunktet var 29 år og halvannet år senere returnerte til Everton.

Passende nok spilte Rooney en ufrivillig rolle da Rashford fikk sjansen. Kapteinen mistet begge kampene mot FC Midtjylland på grunn av skade, og da Anthony Martial også måtte melde forfall var det spisskrise for Van Gaal. Will Keane satt på benken i Danmark, men hadde også skadet seg.

Dermed var det 18-årige Rashford som fikk sjansen – sammen med andre akademispillere som Guillermo Varela, Joe Riley og Regan Poole.

Fra tribunen fikk Rooney se 18-åringen levere en forestilling som kunne minne om hans egen debut mot Fenerbahce tolv år tidligere – om noe mindre spektakulært.

2004: Wayne Rooney debuterer for Manchester United tre scoringer mot Fenerbahce i Champions League.

Fortsettelsen har ikke vært like rosenrød for Rashford. Er han best som spiss eller venstrekant? Er han en målscorer av samme kaliber som Sergio Agüero og Harry Kane? I tillegg har han vært gjennom to managerskifter i en alder av 22 år.

Med Ole Gunnar Solskjær som mentor har imidlertid Rashford bedret scoringssnittet sitt betraktelig. Allerede i desember slo han sin egen bestenotering i Premier League, og med 17 scoringer i alle turneringer markerer 2019/20-sesongen Rashfords definitive gjennombrudd som United-spiss.

På klubbens toppscorerliste avanserer Rashford stadig, og førstkommende lørdag spiller han sin 200. kamp mot Norwich.

Spørsmålet er om det er realistisk at akademiproduktet fra Wythenshawe kan slå scoringsrekorden til sin forgjenger.

LAGKAMERATER: Rooney og Rashford spilte sammen i to sesonger i 2016 og 2017.

62 mål – 253 mål

La oss begynne med de harde fakta.

I skrivende stund har Marcus Rashford scoret 62 mål for Manchester United. Wayne Rooney slo rekorden til Sir Bobby Charlton (249) og endte på 253 mål.

Det er med andre ord en lang vei å gå for Rashford. Og enda lengre virker den å være når vi regner ut at Rashford har et vesentlig lavere scoringssnitt enn Rooney så langt i karrieren.

Opprettholder Rashford sitt nåværende snitt på 0,31 scoringer per kamp ender han på rundt 170 mål. Ganske langt unna!

Det betyr likevel ikke at det er umulig.

Scorer han like hyppig som han gjør denne sesongen resten av karrieren ender han på rundt 260 mål.

20-målsledelse for Rooney

Interessant nok ligger Rashford og Rooney omtrent helt likt i utviklingen når vi ser på spillernes alder.

Som 18- og 19-åring scoret Rashford flere mål enn Rooney. Da de var 20 år gikk Rooney forbi.

Rashford fylte 22 år i oktober og står i skrivende stund med 62 scoringer. På samme tidspunkt hadde Rooney scoret 68.

At det er så jevnt skyldes først og fremst at Rashford debuterte et halvt år tidligere enn Rooney, som altså har et bedre scoringssnitt.

JEVN UTVIKLING: Grafen viser hvordan Rashford (blå linje) og Rooney (rød linje) har fulgt hverandre ganske tett fra de var 18 til 22 år. Som vi ser har Rashford tatt kraftig innpå det siste halvåret.

Det kommer tydelig fram når vi bytter ut alder med antall kamper.

Begge scoret 12 mål på sine 25 første kamper, men derfra og ut øker Rooney avstanden til Rashford hele veien.

Rashford spiller sin 200. kamp mot Norwich på lørdag og ligger 20 mål bak Rooney.

For å slå klubbrekorden må Rashford derfor forbedre scoringssnittet sitt.

FORDEL ROONEY: Grafen viser hvordan Rooney (rød linje) øker avstanden til Rashford (blå linje) for hver 25. kamp de har spilt. Før sin 200. kamp mot Norwich ligger Rashford 20 mål bak.

Ny rekord i 2028?

Vi tillater oss å se inn i spåkula og skissere potensielle scenarioer.

For at Rashford skal slå klubbrekorden er det en forutsetning at han blir værende i Manchester United så godt som hele karrieren. I alle fall like lenge som Rooney var der.

I gjennomsnitt har både Rashford og Rooney spilt 43 kamper i gjennomsnitt hver sesong. Det gir oss et godt utgangspunkt for et regnestykke.

La oss si at Rashford blir i United resten av karrieren og tar sikte på å slå rekorden til Rooney det året han fyller 31 år – samme alder som da Rooney spilte sin siste kamp. Da er vi i 2028.

Med 62 scoringer mangler Rashford 191 mål.

Tar vi utgangspunkt i snittet på 43 kamper per sesong, har han 358 kamper å gjøre det på.

Det betyr at Rashford må snitte på mellom 23 og 24 scoringer hver sesong for å slå rekorden i 2028.

TOPPSCORER: Rashford har scoret 17 mål i alle turneringer i 2019/20-sesongen og har allerede tangert sin egen Premier League-rekord.

Det tilsvarer et målsnitt på omtrent 0,54 mål per kamp. Denne sesongen ligger Rashford på 0,59. Altså må han score omtrent like hyppig som han gjør for øyeblikket for å slå rekorden på 253 mål.

Så kan det selvfølgelig være at Rashford ikke er ferdig i United som 30-åring. Jo lenger han blir værende, jo færre mål trenger han per sesong.

Dersom han er i United fram til han fyller 32 år i 2030 trenger han 20 mål hver sesong.

Dersom han er førstevalg i angrepet også som 34-åring i 2032 klarer han seg med 16 mål.

FREMTIDSMODELL: På X-aksen befinner Rashford seg nå på sesong nummer fem. Scorer han 24 år hver sesong fram til 2027/28 ender han på 254 mål og slår dermed rekorden til Rooney.

Skeptiske redaktører

Supporterklubbens redaktører lar seg imidlertid ikke overbevise av regnestykket som gir Marcus Rashford klubbrekorden om åtte år.

– Jeg håper jeg tar feil, men jeg tror ikke Rashford klarer å slå Rooneys scoringsrekord i United, sier Lars Morten Olsen.

– Det er flere grunner til det. For det første skal vi ikke glemme hvilken fantastisk rekord Rooney har med 253 mål, bedre enn både Bobby Charlton og Denis Law. Jeg mener det skal veldig mye til å slå den, uansett hvilken måljeger United henter nå eller i fremtiden.

– For det andre spilte Rooney nesten hele karrieren på et meget sterkt United-lag. Uten å ta noe fra Rooney, skal vi ikke glemme hvilke spillere han hadde rundt seg. Ronaldo, Van Persie, Solskjær, Van Nistelrooy, Scholes, Giggs, bare for å nevne noen få.

– For det tredje spiller Rashford sjelden spiss, og for det fjerde er United per nå langt unna det United var under Rooneys tid og United scorer heller ikke så mange mål.

US-REDAKTØR: Lars Morten Olsen tror ikke Rashford slår rekorden til Rooney.

Dag Langerød er også skeptisk og tror Rooney beholder rekorden sin.

– Rooney brukte 13 sesonger på sine 253 mål. Kan Rashford score 20 eller mer i snitt de neste årene? Ja, absolutt, men slik United ser ut nå, hvor det er mer håp enn virkelighet at vi igjen blir et av de beste lagene så blir det vel fort både noen skader og litt trangere sesonger målmessig, sier Langerød.

 – Jeg håper jeg tar feil. Rashford har utviklet seg hele veien, først fysisk og etter hvert også som målscorer. United må nok lykkes som lag hvis han skal ha en sjanse. Ellers kan det jo også hende at han drar videre i løpet av karrieren, og da er han sjanseløs.

TOPP STEMNING: Sunn konkurranse på treningsfeltet.

Snart forbi Yorke og Cantona

Uansett om Rashford lykkes med å slå rekorden til Rooney eller ikke, vil han avansere ytterligere på klubbens toppscorerliste og legge flere legender bak seg allerede i 2020.

22-åringen gikk nylig forbi spillere som Robin van Persie, Javier Hernandez og Dimitar Berbatov.

Nå er han nummer 36 på toppscorerlisten med 62 mål – fire bak Dwight Yorke.

Om 20 mål er han forbi Eric Cantona. Med tre til forbi David Beckham. Når han bryter 100-målsgrensen kan han sikte seg inn på Cristiano Ronaldos 118.

Samtidig er det en ny 18-åring som allerede har scoret åtte mål og ligger foran både Rashford og Rooney i utviklingen.

Kanskje er det Mason Greenwood som skal ta rekorden?

Det regnestykket tar vi om noen år.

Powered by Labrador CMS