– Seriøst V Sport, var det ikke bra nok?

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke veldig ofte jeg lar meg irritere over hva eksperter sier på TV.

Utgangspunktet mitt er at de har sin jobb for sin arbeidsgiver, og sikkert gjør den etter beste evne basert på de instruksjonene de har fått fra ledelsen.

Det kan – for alt jeg måtte vite – bety at oppgaven til flere, uavhengig av kanal, handler om å skape temperatur, nesten uansett innhold, fordi temperatur ofte betyr tabloide samtaler – diskusjoner som så også kan bli gjengitt i andre medier, slik vi ser det hele tiden blir det i England.

Jeg må imidlertid si at jeg reagerte sterkt på pausepraten på V Sport onsdag kveld, så sterkt at jeg også sendte en messenger-melding til programlederen, som jeg kjenner, for å vise min misnøye.

Bare så det er klart, der er ikke noe jeg pleier å gjøre.

FJØRTOFT SVARER: – Ulike meninger er helt fint. Det viser engasjement og lidenskap

Dette ble sagt

United ledet altså 1-0 over RB Leipzig, og i løpet av cirka ti minutter i pausen ble vi blant annet servert følgende av ekspertene Rune Bratseth, Jan Åge Fjørtoft og Morten Langli.

– Dette var ikke noen kjempeomgang av United.

–  Dette er ikke bra nok hvis du skal være United.

– De har ikke noe spill på egen hjemmebane.

– De mister ballen gang etter gang.

– Det forventes mer av en så stor klubb som United. De skal jo styre kampen. De skal spille ut Leipzig.

– Jeg savner en plan.

– De beste lagene i verden har et etablert spill og oppspillsmønstre. Det ser hjelpesløst ut.

– Dette er svakere enn Brighton.

– Enten er Solskjær for dårlig på treningsfeltet eller så er spillerne for dårlige.

– Hva er planen til Ole?

– Har vi sett Donny van de Beek? Nei. Han er aldri der ballen er.

HAN ER ALDRI DER BALLEN ER: Jan Åge Fjørtofts oppsummering av Donny van de Beeks 1. omgang onsdag kveld.

– Du må sammenlikne dette med det som er forventet av United, og det er at 2. plass er mislykket, og da er ikke dette bra nok. Det vil Ole Gunnar være den første til å innrømme.

– Skremmende svakt i oppspillsfasen og frispillingsfasen bakfra.

– De klarer jo ikke to pasninger i laget.

– Det er ingen samhandling.

­– Det ser pinlig ut.

– Maguire vet ikke hva han skal gjøre bakerst. Klarer Maguire egentlig å spille seg ut bakfra?

Det eneste positive fra Uniteds 1. omgang var visstnok Paul Pogba og Mason Greenwood i forbindelse med 1-0.

Helt på slutten, 15 sekunder før de gikk til reklamepause, påpekte så Morten Langli at de tross alt hadde brukt pausen til å snakke om flere ulike ting på samme tid, og at kampplanen egentlig var perfekt med de spillerne de hadde utpå der.

Det var altså 15 sekunder på tampen etter cirka ti minutter med nærmest krangling om hvor dårlig United hadde vært i ulike faser av spillet.

Så vet jeg at det blir litt slemt når jeg drar ut en del ting som jeg gjorde det her, men jeg har altså sjelden sett en ekspertprat med så lite fokus på det egentlige perspektivet.

En bunnsolid 1. omgang

Det er nemlig som følger, slik jeg ser det:

Det er to uker siden det var krise i United. Det er kun to uker siden Ole Gunnar Solskjærs jobb ifølge flere var i fare.

United hadde tapt 6-1 hjemme mot Tottenham, det andre tapet på tre ligakamper så langt. United hadde ikke forsvar, bredde i troppen eller an manager som visste hva som måtte til. Det var i alle fall den sannheten deler av media og ulike ekspertkorps prøvde å presentere.

Så snudde det mot Newcastle og Paris St. Germain, og fortsatte med 0-0 mot Chelsea.

Nå var vi kommet til pause mot RB Leipzig, et RB Leipzig som har en trener, Julian Nagelsmann, som V Sport-ekspertene stort sett ikke klarer å gi noe annet enn skryt, og slik har det vært i mange måneder allerede.

United møtte nemlig et Leipzig-lag som var ubeseiret denne sesongen, som leder Bundesliga, som hadde tre tap på sine 41 siste kamper før onsdagen og som nådde Champions League-semifinalen i august.

Ole Gunnar Solskjær valgte, på grunn av et tett kampprogram å hvile sine to beste offensive spillere (Bruno Fernandes og Marcus Rashford) mot laget som slo Atletico Madrid og knuste Tottenham for bare noen måneder siden.

PÅ BENKEN: Bruno Fernandes, nest lengst til høyre på dette bildet, var sammen med Marcus Rashford plassert på benken fra start av mot Leipzig.

Nordmannen satte innpå fem nye offensive spillere på laget fra de 11 han sendte utpå fra start mot Chelsea i helga, selv om United altså stod uten hjemmeseirer i 2020/21-sesongen.

Hva var det så vi fikk de første 45?

Jo, vi fikk ett United som utnyttet den ene virkelig store sjansen som ble skapt før pause. Vi fikk et United som fullstendig nøytraliserte Leipzigs offensive våpen, et United som hadde full kontroll defensivt, et United som nok en gang så ut som et ordentlig fotball-lag, med en tidvis briljant Fred på midten.

Det United som for to uker siden visstnok ikke hadde forsvar eller bredde i stallen fungerte for fjerde gang på rad som et ordentlig fotball-lag.

Men ja, det stemmer at vi også så at United har problemer med å spille seg ut bakfra, og ja, United kunne åpenbart hatt ballen mer enn 34 prosent før pause, United kunne vært enda bedre, men hjelpesløst? Svakere enn Brighton (i oppspillsfasen)? Og «Dette er ikke bra nok hvis du skal være United?»

Er det ikke bra nok å lede mot et av Europas bedre fotball-lag? Er det ikke bra nok å faktisk lede fortjent mot et av Europas bedre fotballag? Er det ikke bra nok ikke å slippe til målsjanser mot et av Europas bedre fotballag?

Ifølge expected goals hos Wyscout endte Leipzig oppgjøret med 0,23 i forventet mål basert på den prestasjonen.

Aldri før har Nagelsmann sett sitt Leipzig skape så lite.

Kan det være fordi United gjorde noe bra – noe som faktisk er «bra nok hvis du skal være United»?

Er det helt uvanlig mot et godt fotballag at motstanderen – også et annet godt fotballag – ønsker brudd eller faktisk gjør grep som skal gi de bruddene?

Og enda viktigere for totalperspektivet United lever i nå: Der United har vært de siste årene – ganske langt fra Europa-toppen – så slo de altså Champions League-finalist PSG forrige uke og så ledet de faktisk fortjent ved pause mot det alle vet er et godt Leipzig, med en trener som hylles av alle?

Hva skjedde med det perspektivet?

Men nei da, hva er planen til Solskjær egentlig, var spørsmålet. Solskjær er kanskje ikke god nok på treningsfeltet, var oppfølgingen.

Ja, hva da med Nagelsmann?

Det var nesten så jeg lurte på om Solskjær – som hadde gitt dem et langt intervju på norsk før avspark – hadde fornærmet dem på en eller annen måte? At det lå noe annet bak? At han og United skulle tas – at det var bestemt på planleggingsmøtet før kamp.

FORNØYD ETTER KAMP: Dag Langerøds påstand er også at Ole Gunnar Solskjær var atskillig mer fornøyd med 1. omgangen enn det TV-ekspertene hevdet.

Jeg tror også at den grunntanken irriterte meg.

Det er blitt en greie blant såkalte eksperter om hvor fantastisk Guardiola er, hvor fantastisk Klopp er, hvor frisk og herlig Nagelsmann er og ikke minst Thomas Tuchel i PSG, men også hvor langt unna Solskjær er disse.

Er man først inne i den du-er-god-manager-boblen så kan man egentlig nesten gjøre hva man vil, fordi man allerede er anerkjent som et geni.

Så har Solskjær slått disse eller stoppet dem gang etter gang, men så fort det skulle være et eller annet som ikke helt er topp med United så er det negativt. Det er ikke måte på hvor mye som må forbedres, mens de andre bortimot kan gjøre hva de vil fordi de er så fantastiske trenere, spesielt sammenliknet med han «Molde-fyren og Cardiff-floppen».

Jeg holdt selv et lite foredrag for en gjeng med 10-klassinger på Veitvet denne uka om «drømmejobben og journalistyrket», og den sannheten de satt med var at «Solskjær er dårlig», og «hvor lang tid tar det egentlig før han får sparken, du?». 

Det bildet er skapt av norske medier. Derfor mener jeg at de i studio – ja, alle – har et ansvar utover det skape klikk eller temperatur.

Fjørtoft snakket om et United som var misfornøyd med 2. plass, men i hvilken verden har han levd de siste 10 årene?

Hvem United-supporter er det som er misfornøyd med 2. plass nå for tiden? En tabellplassering United kun har nådd én gang siden Sir Alex Ferguson ga seg, og det begynner faktisk å bli en del år siden han flyttet ut av managerkontoret på Carrington.

Mente Fjørtoft virkelig at kravet nå – i dag – etter den sesongstarten og etter det United vi har sett etter at Ferguson ga seg faktisk skal måles mot toppnivået til Ronaldo, Rooney og Ferguson fra 2008?

Selvsagt så vil vi dit, men vi går ikke fra flere 4., 5-., 6. og 7. plasser, 1-3 mot Palace og 1-6 mot Tottenham og to plasseringer i topp tre på sju år til plutselig å kreve verdensherredømme.

Jeg tror til og med de fleste av de mest utålmodige United-supportere aksepterer det.

Men nei da:

«Det ser pinlig ut.»

«Det er ingen samhandling.»

Virkelig? Etter å ha nøytralisert motstander fullstendig? Etter å ha vært det laget som skapte mest?

«Det var ingen kjempeomgang av United.»

«Solskjær vil være den første til å innrømme at dette ikke er bra nok for det United vil være»

Nei, det er nok riktig (les: ironivarsel). Jeg vil tro at de fleste som leder mot Leipzig ved pause er skuffet over prestasjonene sine. Spesielt et United-lag som ikke var gode nok til å være med i Champions League en gang i fjor.

Solskjær og trenerteamet så sikkert flere problemer enn muligheter med å lede mot Leipzig ved pause, med å ha full kontroll og være på vei mot seks poeng av seks mulige midt i et tøft kampprogram etter to kamper mot to av de fire beste lagene i Champions League senest i august.

Det er sikkert et godt spørsmål til Ole Gunnar Solskjær neste gang han prater med dere på V Sport. Jeg kan skrive spørsmålet for dere her:

«Du, Ole Gunnar, forrige kamp, vet du, den mot Leipzig, dere ledet 1-0 ved pause, men den frispillingen deres bakfra, den sliter dere jo med, det var skremmende svakt i oppspillsfasen, var det ikke? Hjelpesløst, ikke sant? Pinlig, faktisk? Du er vel vel den første til å innrømme at det dere leverte de første 45 mot Leipzig, at det er ikke bra nok for United, ikke sant?»

Igjen, hvor er perspektivet?

Hvorfor så de ikke eller bemerket den fantastiske jobben Fred gjorde, at United byttet fem spillere på laget, men likevel hadde full kontroll på motstander?

BESTEMANN AV DE SOM STARTET: Fred var Uniteds beste spiller av de som startet kampen, men til slutt gikk nok bestemannspremien hos de fleste til tremålsscorer Marcus Rashford.

Hvorfor ikke ha bittelitt mer fokus på at det var imponerende å lede mot Leipzig med de to beste offensive spillerne på benken, og at Solskjær trolig slikket seg om munnen for mulighetene den 1. omgangen faktisk gir ham i 2. omgang med så mye skyts på benken?

Hvorfor ikke ett ord om at United faktisk igjen viste at de kan spille jevnt med og slå selv Europas beste?

Solskjærs taktiske grep ga ikke en festforestilling, men det ga full uttelling med ledelse og null sjanser imot. Forflytningsevnen fra midtbanefireren var rett og slett imponerende.

Det var noen skjønnhetsfeil her og der, det er ting som kan bli bedre, men dette var bra nok, det var ikke pinlig, dette er det United vi kan leve godt med i 2020 og det var en prestasjon selv Sir Alex Ferguson ville hyllet da han var manager. Det gjelder også 1. omgangen, og ikke bare sluttresultatet.

V Sport-ekspertene skal få mene hva de vil, de skal også få si nøyaktig hva de mener om United, de har sin jobb, men jeg har min og som  ansvarlig redaktør i Supporterklubben følte jeg for andre gang (første gang var en diskusjon med Brede Hangeland) under Ole Gunnar Solskjærs ledelse at her ble det totale budskapet i pausen direkte helbom og at jeg måtte på banen for faktisk å forsvare både manageren og laget vårt.

FJØRTOFT SVARER: – Ulike meninger er helt fint. Det viser engasjement og lidenskap

Powered by Labrador CMS