Mine tanker etter serieåpningen

Spillerjakten, Vidic, Rooney, RvP, laguttaket og mer. Les tankene til ans. red. Dag Langerød her.

Ansvarlig redaktør i Supporterklubben, Dag Langerød, skriver ned sine tanker umiddelbart etter de fleste United-kamper.

Her er hans skriblerier lørdag kveld.

Selve kampen:

[poll id=»17″]Vi har langt på vei fulll kontroll defensivt.

I fjor var det i nesten hver kamp perioder vi havnet langt inne på egen halvdel, og hvor jeg følte at vi ikke hadde kontroll. Slik var det vel bare et par korte glimt av mot Swansea. Vi lå godt organisert, lå bra posisjonert og før pause var det bare Michus avslutning jeg fikk litt ekstra puls av (og irritasjon, siden 4-5 United-spillere nølte rundt ham da ballen ikke ble klarert). Det tok over én time før Swansea klarte å rulle forbi oss på kant, og det ene baklengsmålet må Welbeck ta skylda for etter et grusomt dribleforsøk utenfor egen 16-meter.

Ja, vi har mye å gå på i eget spill.

Jeg synes lenge pasningskvaliteten var altfor dårlig, vi var dårligere enn normalt til å etablere eget spill, og vi skapte lite basert på egne ferdigheter. Vi fremstod imidlertid som en bra enhet, spesielt defensivt, samtidig som vi har verdensklasse i Van Persie (og noen andre kvalitetsspillere offensivt).

Totalt sett vinner vi derfor fullt fortjent.

Rolig nå:

For to år siden vant vi 1-0 i Wales, i en ganske sjansefattig kamp.

I fjor burde vi vunnet, men måtte nøye oss med 1-1.

Nå var vi kliniske, vant stort og fullt fortjent og hadde egentlig god kontroll på bortebane mot et lag som jeg tror ender på øvre halvdel av tabellen.

Men det er bare én kamp.

Akkurat som noen United-fans kan være ekstremt negative bare fordi United taper en treningskamp i Bangkok i juli, så er det noen som tar for mye av. Vær glade for seieren, men virkeligheten er som regel verken så ræva som noen vil ha den til å være eller så fantastisk som andre kanskje mener den er nå.

Det var rett og slett en god start. For laget og enkeltspillere.

Samtidig er det mye å gå på.

Så får vi håpe at vi får ut enda litt mer mot Chelsea (hjemme) og Liverpool (borte) i de to neste kampene.

bonyvidicNemanja Vidic:

Han gliste. United ledet 2-0, det var sju minutter igjen til pause og serberen vår taklet ballen ut til Swansea-corner.

Så gliste han.

Jeg tolket smilet å være et slags innbitt, dette har vi kontroll på og jeg er i form-smil.

Og jeg gliste tilbake til ham der jeg satt i sofaen også.

I fjor spilte Vidic 19 seriekamper, og United tapte kun to av dem (borte mot Everton og hjemme mot Chelsea). Jeg er ikke i tvil om at vi er bedre defensivt med ham på laget, og jeg likte altså smilet. Det oste en selvtillit om at dette kommer vi til å fikse.

Robin van Persie:

Er det lov å banne? F* f*** for en spiss vi har.

For å ta litt i – jeg er usikker på om noen annen spiss i Premier League hadde scoret på 1-0-muligheten, og 3-0 var en maktdemonstrasjon.

Jeg har skrevet det før her i spalten, at Van Persie har virket ekstremt forkusert og eksplosiv på treningene i Asia. Når så gode spillere ser sånn ut så er det nødt til å endre bra.

Swanseas Canas:

Ja, United burde spilt 11 mot 10 i 87 minutter. Ingen kunne i alle fall klaget om så skjedde.

Swansea-spilleren kom i høy fart, med knottene i lufta og tok Tom Cleverley. Da ga han samtidig dommeren sjansen til å gi det røde.

Det mener jeg sterkt – uansett om det hadde vært en United-spiller, Cabral, en fra Liverpool eller hvilket som helst annet lag.

Jakten på midtbanemannen:

Den må fortsette.

4-1-seieren endret ikke noe på det. Det var en bra seier, men hvis jeg skal være ærlig så slo det meg en del ganger under kampen – hva om vi hadde hatt ham eller ham i stedet for Cleverley?

Jeg elsker egentlig Cleverley. Han er eget produkt, er vel best trent i troppen, jobber knallhardt over hele banen, men han er litt for defensiv i valgene sine. Når han får ballen så vender han for ofte hjemover. Vi ser sjelden at han tar tak i ballen, setter fart, utfordrer en motstander for så å passere ledd.

Kanskje kan han bli mer offensiv i løpet av sesongen, men i lørdagens førsteellever så er det ingen hemmelighet at Ryan Giggs og Cleverley ligger mest utsatt til – hvis vi får tak i 1-2 verdensstjerner eller bare får de som nå sitter på benken/er skadet til å  nå toppnivået.

Laguttaket:

Bra valgt, David Moyes.

Min mening er at det var helt rett å plassere både Shinji Kagawa og Wayne Rooney på benken. Det eneste jeg stusset litt på var valget av Antonio Valencia foran Wilfried Zaha.

Hvorfor ikke Shinji Kagawa, lurer du kanskje? Vel. Han spilte totalt 90 minutter med fotball i Japan under turneen. Så fikk han en ekstra ferieuke etterpå. Han returnerte først med 65 minutter mot Sevilla fredag for en drøy uke siden, og så noen minutter mot Wigan i Community Shield-kampen. Deretter fløy han halve jorda ganger to for å spille for Japan i Japan mot Uruguay.  Han har altså lite kamptrening bak seg, og har brukt mer tid på fly enn andre steder den siste uka. Alt annet enn ideell oppladning altså, og benkeplasseringen var sånn sett grei nok.

Kagawa har tid på seg, og jeg er trygg på at han vil få en del sjanser i 10er-rollen utover.

I mellomtiden er det greit å vite at Danny Welbeck også kan fungere ganske godt, ikke sant? Tenkt om han plutselig får litt ekstra selvtillit, og scorer oftere på sjansene sine? Da har vi plutselig en topp europeisk spiller. Glem ikke at Welbeck var som best mot Real Madrid i fjorårets sesong.

Wayne Rooney? Personlig synes jeg ikke han er mer enn en benkesliter for tiden. Rent sportslig. Han har spilt lite i sommer. Alle vet om alt det andre som har pågått (se under). Nå fikk han en halvtime til. Nå handler det om å få hodet hans på rett plass, så må han heve seg et par hakk, så vil han også være et naturlig valg i førsteelleveren vår.

rooney22Wayne Rooney:

Jeg nekter å la hans manglende feiring av 3-0 og 4-1 ødelegge den gode starten.

Men jeg synes den var fullstendig unødvendig.

Wayne Rooney har ikke sagt ett eneste ord utad denne sommeren. Sånn sett har han vært smartere enn uruguayaneren i nabobyen.  Han gjorde også jobben den halve timen han fikk mot Swansea. Til tross for to målgivende så var han ikke fantastisk, det kan man heller ikke vente etter så lite kamptrening som han har, men Rooney gjorde jobben. Han leverte en profesjonell halvtime.

Men av og til sier kroppsspråk mer enn tusen ord.

Jeg har tidligere sagt at hvis Rooney ber om overgang vekk fra United, så brenner han den siste broa hos meg. Da vil jeg ha vanskelig for å juble for Rooney-mål uansett hvordan det hele ender. Det har han enda ikke gjort, men nå får han være mann. Enten får han be om den overgangen han mest sannsynlig vil ha eller så får an oppføre seg.

Det er uansett ikke Michael Carrick, Danny Welbeck eller Patrice Evra som nekter å selge ham. Det er United. Da trenger han ikke å demonstrere på den måten overfor kompisene sine – kompiser han har delt alt med i mange år.

Fortsetter Rooney med et slikt kroppsspråk overfor lagkameratene eller fansen (han var den eneste som ikke takket United-fansen etter kampen), så kommer han til å brenne den broa jeg allerede har snakket om uten at han sier noe som helst.

United-fansen tok også imot ham bedre enn jeg forventet.   Fansen buet ikke, men ga ham høflig applaus. Noen ropte også navnet hans (så vidt jeg fikk med meg). Da er det normal folkeskikk som fotballspiller å vise bittelitt takknemlighet tilbake. Rooney har ikke klaget når United har betalt ham godt over to millioner kroner i uka de siste årene, og han får fortsatt den fete lønnssjekken inn på kontoen hver uke (eller er det månedelige lønnsutbetalinger?).

Da forventer jeg også at han respekterer arbeidsgiveren mer enn han gjorde lørdag.

Jeg håper Moyes tar et ord med ham. Jeg håper Moyes gjentar at United ikke kommer til å selge ham, og at han enten får akseptere det eller så får han forberede seg på en sesong på lavere nivå enn det United kan by på.

Jeg er nemlig helt klar på at jeg kun vil ha spillere som vil spille for United på banen. Ingen spillere er større enn klubben. Heller ikke Wayne Rooney.

Samtidig som jeg er helt klar på at vi ikke skal selge til Chelsea eller andre engelske topplag.

Det deilige er at jeg tror United kan leve ganske så godt uten en Wayne Rooney i det humøret han virker å være i. Det er bare å nevne Kagawa, Nani, Chicharito, Young og Zaha, for å nevne noen som ikke var med lørdag.

Selvsagt vil en motivert Wayne Rooney i godt slag gi noe ekstra til United, men vi ser faktisk ikke så verst ut uten ham, heller.

Glem ikke det.

Som vanlig er det lov å være uenig eller enig. Si din mening i kommentarfeltet under.