Kjenner hverandre godt fra tiden i Chelsea: Romelu Lukaku og José Mourinho.

– Det var ikke Mourinho sin feil

Historien om Romelu Lukaku og José Mourinho er kompleks, innholdsrik og full av saftige sitater.

Publisert Sist oppdatert

Noe av av det første Romelu Lukaku gjorde som United-spiller var å avlive formeningene om at han bærer nag til José Mourinho og at en gjenforening med den nåværende United-manageren kunne bli problematisk.

– Vi har et strålende forhold. Han vet at jeg vil løpe i en murvegg for ham, konstaterte Lukaku i NBC-podkasten Beyond The Pitch.

Men dersom du kjenner din Premier League-historie, vet du at de to aldri danset hånd i hånd over røde roser på Stamford Bridge.

Mourinho trengte en toppscorer og hadde en 19-åring tilgjengelig som hadde vist seg klinisk i West Bromwich sesongen før og bare ønsket å vise seg fram på den største scenen av dem alle.

I stedet ble det hele en offentlig skittentøyvask.

Stort talent – lite spilletid

La oss ta det fra begynnelsen.

I august 2011 henter Chelsea stortalentet Romelu Lukaku, den kraftfulle gutten som hadde debutert for Anderlecht i en alder av 16 år. Unggutten får femårskontrakt og draktnummer 18.

Men med konkurrenter som Didier Drogba, Daniel Sturridge og Fernando Torres blir det begrenset med spilletid på Lukaku, både under André Villas-Boas og Roberto Di Matteo. Den daværende 19-åringen uttrykker sin misnøye etter sesongen, noe han markerer ved å nekte å løfte Champions League-trofeet etter finaleseieren mot Bayern München fordi han ikke føler seg som en vinner.

Faktisk skal Lukaku bare få ytterligere tre kamper i Chelsea-trøya, alle under José Mourinho.

2011: Romelu Lukaku blir kjøpt til Chelsea for ti millioner pund, en sum som kunne stige til 17 millioner. Her sammen med Oriel Romeu (t.v.) og manager André Villas-Boas.

Mourinho: – Romelu liker å snakke

Den nåværende United-manageren returnerer til Stamford Bridge med et Chelsea-lag fullt av offensive fibre i form av spillere som nevnte Torres, Eden Hazard, Demba Ba, Oscar, Frank Lampard og André Schürrle, i tillegg til at han sper på med Samuel Eto’o.

Lukaku hadde på sin side scoret 17 seriemål på lån hos West Bromwich i 2012/13-sesongen, og dermed bevist at han var skodd for Premier League.

Likevel blir det med to innhopp mot Hull og Aston Villa og en avgjørende straffebom i den europeiske supercupen mot Bayern München før spissen på overgangsvinduets siste dag blir sendt på et nytt lån, nå til Everton.

Derfra og ut er forholdet mellom Lukaku og Mourinho anspent.

– Det er litt rart, for øyeblikket. Forrige gang jeg hørte fra dem (Chelsea) var for et par måneder siden. Det var ikke det at jeg ikke var ønsket. Men hadde jeg spilt for Chelsea nå, hadde jeg spilt kanskje fem kamper og scoret ett eller to mål. Nå derimot snakker alle i England om meg, smeller det fra Lukaku i november 2013, ifølge Daily Mirror.

2012/13: Romelu Lukaku scoret 17 mål på 35 Premier League-kamper for West Bromwich, inkludert et hattrick mot Manchester United.

Mourinho er imidlertid ikke spesielt begeistret for hvordan leiesoldaten deler sin tolkning av situasjonen i mediene og hinter om at Lukaku selv hadde bedt om å forlate Chelsea.

– Romelu er en ung gutt som liker å snakke. Men det eneste han ikke snakker om er hvorfor han gikk til Everton på lån. Det sier han aldri noe om. Og forrige gang jeg tok kontakt med ham var det for å spørre hvorfor han aldri forklarer hvorfor han ikke er hos oss, sier den daværende Chelsea-manageren, ifølge Telegraph.

– En dag han scoret sa han at han håpet at José fulgte med, akkurat som at han sa «hvorfor lot han meg gå?». Nå ber jeg ham om å fortelle folk hvorfor du dro.

– Jeg har hatt José Mourinho som manager i to måneder. Det var noe helt spesielt. Han bygger fundamentet til en uslåelig maskin igjen. Vi hadde ingen problemer.

– Han ville at jeg skulle bli og spurte meg hvorfor jeg ønsket å dra. Ordene mine ble vridd og vendt i noen intervjuer, men sannheten er at han skjønte hva jeg ønsket og lot meg gå, sier Lukaku, som samtidig langt på vei garanterer at han vil spille for Chelsea neste sesong.

Ny Chelsea-exit

Mens Mourinho markerer sitt comeback på Stamford Bridge med en respektabel tredjeplass i Premier League, blir Lukaku toppscorer i Everton med sine 15 seriemål – ett mer enn Hazard som scorer flest for Chelsea.

30. juli 2014 signerer Lukaku en femårskontrakt med Everton – stikk i strid med eget utsagn – og blir med en prislapp på 28 millioner pund historiens dyreste spiller på Goodison Park.

Så historien gjentar seg. Lukaku forlater Chelsea, uten at noen helt skjønner hvorfor, til tross for at forholdet til Mourinho skal være reparert og han skal være en spiss etter managerens smak.

Men hvorfor?

– Romelu var alltid veldig tydelig, og hans tilnærming var at han ikke var motivert for å konkurrere i en utfordrende situasjon i Chelsea. Han ønsket å være et klart førstevalg, forklarer Mourinho etter overgangen.

2013-2017: Romelu Lukaku scoret 68 mål på 141 Premier League-kamper for Everton.

– Ikke mange managere ville gjort det

I ettertid har også Lukaku erkjent at det var hans eget valg å forlate Chelsea til fordel for en permanent overgang til Everton og at han aldri hadde noen problemer med Mourinho.

I et Guardian-intervju i desember 2015 fortalte Lukaku at portugiseren, som da nylig hadde fått sparken i Chelsea, tvert imot ønsket ham alt godt på veien videre.

– Alle sier det var Mourinho sin feil, men det er ikke hans feil, for det var jeg som tok valget. Jeg gikk til kontoret hans og spurte om jeg kunne dra. Han var den første som ønsket meg lykke til.

– Jeg signerte en avtale med Everton klokken 11.00, og den første tekstmeldingen jeg fikk på den gamle BlackBerry-telefonen min var fra Mourinho som skrev: «Lykke til! Gjør ditt beste, og så ses vi neste sesong». Han var den første. Ingen vet det, og det er grunnen til at jeg respekterer ham. Det er veldig trist at han er nødt til å gå. Han er en fantastisk karakter og et fantastisk menneske. Selv om ting ble sagt i media, leste jeg det aldri, for jeg vet hva han gjorde, og ikke mange managere ville gjort det.

2017: Romelu Lukaku kostet Manchester United 75 millioner pund.

Tre år etter «bruddet» er Romelu Lukaku og José Mourinho omsider gjenforent og klare til å vise fotballverden at de er den perfekte «match».

– Det gikk ikke som jeg hadde forventet (i Chelsea), men vi har gått videre, sa Lukaku i Beyond The Pitch etter overgangen.

Så krysser vi fingrene for at 24-åringen ikke blir lånt tilbake til Everton på overgangsvinduets siste dag…

Powered by Labrador CMS