– Kjedelig fotball? En myte…

AVISRUNDEN Britisk presse om managersituasjonen, om Louis van Gaal og hans sannsynlige arvtaker, Jose Mourinho.

Publisert Sist oppdatert

Her har vi samlet et knippe uttalelser fra kjente engelske journalister, som alle har sitt syn på det som synes å være i ferd med å skje på Old Trafford. Felles for dem alle er at de er sikre på at den 64 år gamle Louis van Gaal har ledet Manchester United for siste gang, og at han vil bli erstattet av den elleve år yngre Jose Mourinho:

The Guardian:

Daniel Taylor: – Han (LvG) har lov til å synes at dette kunne ha blitt håndtert med mer verdighet, men på den annen side er det vanskelig å argumentere mot Uniteds avgjørelse når Van Gaals to år lange styre har vist seg synonymt med platt, prosaisk fotball, og den verste scoringsstatistikken på mer enn et kvart århundre.

I en innholdsrik og velskrevet artikkel, mener Taylor blant annet at «desillusjonerte spillere» vil ha minimal sympati med nederlenderen, og hevder at taktikken hans har vært så upopulær at flere av spillerne har pratet om å tross ham. Det har ikke gått så langt som til mytteri, skriver han, men noen ganger har det vært nære på. Den vanlige oppfatningen har vært at «det kan ikke bli så mye verre enn det er».

Taylor avslutter artikkelen med følgende:
– Van Gaal ga «football, bloods hell», en helt ny mening. i 2014/15 gjorde United sin verste sesongstart på 25 år, etter at spillerne privat hadde omtalt sesongoppkjøringen i Los Angeles som en femsterners fangeleir. Dette ga dem en dårlig start (på forholdet).
Selv med et FA-cuptrofé å vise til, er den vanskelige sannheten på Old Trafford den at årene med Van Gaal ikke vil bli sett tilbake på med glede. Les mer her.

Daily Mail:

Matt Lawton hevder at United og Mourinho, allerede halvveis ut i sesongen, ble enige om at portugiseren ville stå klar dersom Louis van Gaal ikke nådde målet om en Topp 4-plassering.
I den forbindelse skal klubben ha betalt Mourinho svimlende £4 millioner mot å ikke la seg friste til å hoppe på eventuelle tilbud fra konkurrerende klubber.

United-ledelsen skal videre ha uttrykt bekymring over 53-åringens til tider eksentriske oppførsel. Den ville derfor ha Mourinho til å gå med på å skrive under på en «oppførselsklausul». Dette gikk han imidlertid ikke med på, ifølge Lawton. Les mer her.

Mirror:

Mourinho vil skrive under på en 3-årskontrakt verdt £30 millioner, og han vil få lisens til å bruke store penger på å gjøre United til Premier League-vinnere igjen, skriver David McDonnell.

“Manchester United to hand Jose Mourinho £200m warchest – and he has already identified key targets”

Mirror

Med «store penger» i denne forbindelse mener McDonnell £200 millioner. Han skriver at United har innsett at det for tredje år på rad må store investeringer til for å gi Mourinho en best mulig sjanse til å gjøre United til en mesterklubb igjen, og nevner Real Madrids James Rodriguez, Evertons John Stones, PSGs Marquinhos og Borussia Dortmunds Pierre-Emerick Aubameyang, som portugiserens hovedmål på sommerens overgangsmarked. I tillegg til disse har United etter sigende en god følelse for at Mourinho vil klare å overtale Zlatan Ibrahimovic. Svensken hadde som kjent stor suksess under Mourinho i Inter Milan. Les mer  her.

Manchester Evening News:

Rob Dawson mener at det aldri var planen å erstatte Louis van Gaal denne sommeren. Selv etter den skuffende Champions League-innsatsen skal klubben ha vært «90 prosent fornøyd med 64-åringen», og så frem til nye 18 måneder med LvG bak rattet.

Resultatene i andre halvdel av sesongen, som kulminerte med 5. plassen i Premier League, har imidlertid kostet Van Gaal dyrt.
Dawson peker også på misnøyen på tribunen, og at denne har bidratt til oppfattelsen av at nok er nok. Han mener at United-fans er i stand til å takle motgang, men ikke måten laget har fremstått på under Van Gaal. Les mer her.

The Sun:

– Jose Mourinho vil ankomme Old Trafford med beskjed om å gjenopprette lagets vinnerstatus. Men, han må også overbevise folk om at han er rett mann for jobben, skriver Neil Custis.

“Jose Mourinho has to be right man — Manchester United cannot afford a third failure since Alex Ferguson”

The Sun

Han legger til at – med tanke på at Pep Guardiola skal overta Manchester City, så er Mourinho det beste valget for United; til tross for at både Sir Bobby Charlton og Sir Alex Ferguson er kjent for å ha sine reservasjoner mot 53-åringen.

Innsigelsene mot Mourinho går på det faktum at han er kontroversiell og har det med å havne i tottene på høyprofilerte spillere og med mediene. Dette har skjedd overalt siden han forlot Porto som Champions League-vinner.

“Mourinho står for kjedelig fotball? Det er en myte.”

Neil Custis

Samtidig peker Custis på at heller ikke Sir Alex var den som la fingrene imellom når det kom til kontroverser. Her nevner han gjentatte episoder hvor dommerne fikk unngjelde; feidene med Arsene Wenger og Rafael Benitez, og listen med spillere som fikk sine pass påskrevet av den gamle United-sjefen.

Custis mener ellers at det er en myte at Jose Mourinho står for kjedelig fotball, eller at han ikke satser på ungdommen. Han viser til Mourinhos egen uttalelse der mannen selv går i rette med disse oppfatningene:
– Hver eneste gang jeg har hatt unge spillere med utsikter til å bli toppspillere, har jeg tatt dem med. Det har jeg gjort overalt hvor jeg har jobbet.

Custis viser også til at Mourinho, i fire av fem hele sesonger, ledet et Chelsea-lag som var blant Premier Leagues to ledende på scoringsstatistikken. I 2011/12-sesongen, da han ledet Real Madrid til topps i La Liga, scoret laget hans 121 mål og avsluttet sesongen med 89 plussmål. Les mer her.

Powered by Labrador CMS