– Flere hørte Solskjær-ryktene, kun The Sun turte å skrive det

Er det én ting som har kjennetegnet brødrene Avram og Joel Glazer så er det at de aldri forhaster seg med avgjørelsene de tar. Det meste tyder på at de ikke vil gjøre det med managervalget heller.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, det er for enkelt. Dere må endre manuset deres snart, for dere har så mange måter å stille det spørsmålet på, sa Solskjær med en oppgitt mine på mandagens pressekonferanse.

Spørsmålet har kommet i mange ulike variasjoner, men er i all hovedsak det samme.

Får han United-jobben fast etter sesongslutt?

For hver kamp Solskjærs United vinner, vil spørsmålet dukke opp på nytt.

Hovedpersonen selv vet det.

RAPPORT FRA CARRINGTON:

«Nyheten» ikke alle våget å trykke

Bildene av Avram Glazer som storkoste seg på Craven Cottage sammen med Ed Woodward og Ole Gunnar Solskjærs agent Jim Solbakken fikk fart på ryktene om at en avklaring om nordmannens fremtid i United kunne være nært forestående.

Spekulasjonene har definitivt ikke blitt mindre etter at avisen The Sun slo opp at Solskjær vil få United-jobben permanent, men at det neppe vil bli kunngjort før etter sesongen.

Til syvende og sist blir vi neppe så mye klokere, med mindre Avram Glazer selv vil fortelle hva han gjorde der. Og det kommer aldri til å skje.

Hvorfor Avram Glazer dukket opp på Craven Cottage er så langt ukjent. Det kan selvsagt ha sammenheng med at United har fasjonable kontorer i Mayfair i London og at møtevirksomhet med Ed Woodward, som også bor like ved Craven Cottage, gjorde nettopp denne kampen til et naturlig oppgjør for Glazer å bivåne fra tribunen.

På en annen side er det svært sjelden at Glazer-brødrene viser seg på bortekamper i Premier League.

MØTTE PRESSEN: Ole Gunnar Solskjær på mandagens pressekonferanse.

Vi kan analysere, vi kan spekulere, men til syvende og sist blir vi neppe så mye klokere, med mindre Avram Glazer selv vil fortelle hva han gjorde der.

Og det kommer aldri til å skje.

For Joel og Avram Glazer, som styrer United på vegne av den amerikanske eierfamilien, snakker aldri med media, og de holder en så lav profil som overhodet mulig.

Det passer også veldig fint med strategien deres som forretningsmenn. Stille, kalkulerende, tidvis kyniske, men kanskje fremfor alt, beregnende. Ingenting skjer tilfeldig i United under deres ledelse.

Det ville vært særdeles overraskende om United-ledelsen skulle tatt avgjørelsen allerede nå.

Blant flere av journalistene som var tilstede, både på den åpne treningsøkten og pressekonferansen  på Old Trafford var dagens oppslag i The Sun et samtaleemne.

Ikke fordi journalistene ble sjokkert eller overrasket over opplysningene, men fordi flere av dem satt med den samme informasjonen, men vurderte kilden dit hen at de trengte å få verifisert opplysningene om at Solskjær ville få managerjobben på permanent basis før de ville trykke historien.

Det betyr ikke at The Sun tar feil.

Artikkelforfatter Neil Custis er blant dem som følger klubben aller tettest, og har et rykte blant sine kolleger som er langt bedre enn det avisen i seg selv har.

Men det ville vært særdeles overraskende om United-ledelsen skulle tatt avgjørelsen allerede nå, før Champions League-kampene mot PSG, før FA-cupdysten mot Chelsea og før United møter Liverpool og City i Premier League. Kamper som kan bli veldig avgjørende for om United klarer en plassering blant de fire beste lagene.

De forhaster seg nemlig sjelden.

SLIK TRENTE UNITED:

Beholdt roen

Glazer-familien hadde knapt rukket å overta aksjemajoriteten i Manchester United før den amerikanske eierfamilien fikk, det de fleste antok, var den første nedslående nyheten i fanget.

Mobilgiganten Vodafone ønsket ikke å fornye draktsponsoravtalen med United. Internt i United skapte det bekymring. Gjeldsbyrden som Glazer-familien hadde påført United var betydelig og klubben trengte alle de inntektene den kunne få.

Én person som imidlertid forholdt seg helt rolig var Joel Glazer. I stedet for å fokusere på problemet med at United mistet hovedsponsoren, valgte Glazer å fokusere på muligheten som nå bød seg.

AMERIKANSKE EIERE: Avram (t.v.) og Joel Glazer viser seg sjelden på Uniteds kamper.

Joel Glazer mente nemlig at Vodafone-avtalen, verdt åtte millioner pund i året, var kraftig undersolgt fra Uniteds side, og at klubben nå hadde muligheten til å få i stand en langt bedre avtale.

Mens kritikerne kvesset både klør og blyanter for å målbære sin kritikk av Glazer-familiens prosjekt, jobbet Joel og Avram Glazer i det stille, sammen med Ed Woodsward og markedsdirektør Richard Arnold, for å endre sponsorstrukturen til United.

Kvartetten dro i land en ny draktsponsoravtale med AIG til en verdi av over 14,1 millioner pund kort tid etter, en avtale som senere har vokst til 56,5 millioner pund årlig med Chevrolet.

Der andre klubber har solgt følelser, har Glazer-familien også solgt fornuft. De har lagt listen ekstremt høyt, men har samtidig vært veldig bevisste på hva merkevaren United er verdt. Dermed har også de lukrative sponsoravtalene reflektert dette.

Lånene som forsvant

Da Sir Alex Ferguson trakk seg tilbake våren 2013 var Uniteds sponsorinntekten på 91 millioner pund. I forrige regnskapsår var de samme inntektene 173 millioner pund. I løpet av fem år har inntektene nesten blitt fordoblet, i en tid der de sportslige resultatene har vært svakere enn de noen gang var under Fergusons ledelse de siste 20 årene han ledet klubben.

Noe av det mest forhatte aspektet med Glazer sin overtakelse av United i 2005, var de rådyre PIK-lånene. De var topplånene Glazer-familien måtte ta for å få fullfinansiert oppkjøpet av United.

Glazer fikk, ikke uventet, kraftig kritikk for PIK-lånene. En rekke finanseksperter pekte på at de kunne bli et gigantisk problem både for Glazer og United om de ikke ble innfridd ganske kjapt.

Det viste også med all tydelighet at Joel og Avram Glazer avgjørelser i United aldri er forhastede.

Glazer-familien forhold seg imidlertid rolig for å få den best mulige avtalen i boks da de skulle kvitte seg med lånene.

Og i november 2010 ble de innfridd. Selv de fremste ekspertene vet ikke nøyaktig hvordan det skjedde, men en rekke finanseksperter påpekte at det var ypperlig forretningsmessig håndtverk.  Trolig ble lånene innfridd ved en refinansiering eller ved hjelp av nye låneopptak under bedre betingelser.

Det mest påfallende og oppsiktevekkende var hvor tålmodige og beregnende Glazer-famillien var i en temmelig kaotisk tid. Det hjelp selvsagt at United presterte på banen under Sir Alex Fergusons ledelse og nådde Champions League-finalen i 2008 såvel som i 2009.

Det viste også med all tydelighet at Joel og Avram Glazer avgjørelser i United aldri er forhastede.

MANCHESTER, ENGLAND - FEBRUARY 11: Ole Gunnar Solskjaer, Interim Manager of Manchester United arrives for the training session ahead of their UEFA Champions League Round of 16 match against Paris Saint-Germain F.C. at Aon Training Complex on February 11, 2019 in Manchester, England. (Photo by Jan Kruger/Getty Images)
MESTERLIGA KAN AVJGØRE: United møter PSG i åttedelsfinalen i Champions League. Avansement der kan være viktig for Solskjær, her på vei til mandagens treningsøkt.

Men det er også et annet aspekt ved valget av en ny manager. De to brødrene vet hvor verdifull Champions League er for klubben og de vet at Solskjær begeistrer fansen.

Samtidig har Mauricio Pochettino styrt Tottenham gjennom skadekrisen på imponerende vis. De er den eneste klubben som truer tetduoen Manchester City og Liverpool i kampen om ligagullet.

Så lenge Glazer-familien kan holde flere muligheter åpne og vurdere ulike alternativer opp mot hverandre, er det vanskelig å forestille seg noe annet enn at de meste på at de vil fortsette med det.

Det betyr imidlertid ikke at Solskjærs kandidatur er svekket.

Snarere tvert imot. 

Powered by Labrador CMS