– Kan ikke gjøre som tidligere i år

Hva må United gjøre for å vinne lørdag? Vi har snakket med Henning Berg.

Publisert Sist oppdatert

Henning Berg vant Champions League med United i 1999, selv om han ikke var på banen i finalen. Nå følger Lillestrøm-treneren United fra avstand.

Han er spent på om United er gode nok til å hindre Barcelona en masse målsjanser lørdag kveld.

Men også klar på hva United må gjøre hvis de skal noen sjanse til å slå spanjolene.

– Kan ikke gjøre som Real Madrid

– United har forsvart seg bra i Europa tidligere i år, men da har de forsvart seg lavt. De har gitt motstanderen en masse rom foran seg. Det kan de ikke gjøre mot Barcelona. I så fall kommer de til å slite, sier Berg når vi treffer ham på Lillestrøm-kontoret – dagen etter cupseieren mot Sandefjord.

– United kan nemlig ikke spille som Inter gjorde borte mot Barcelona i fjor. Det tror jeg heller ikke at Inter kunne gjort i hver eneste kamp mot Barcelona. Real Madrid klarte det jo heller ikke nå nylig, fortsetter han.

– Mot Barcelona trenger man nemlig mer enn en defensiv strategi. Man må være fleksibel siden Barcelona er ganske fleksible i sitt offensive spill. De gjør justeringer underveis offensivt, avhengig av hvordan motstanderen oppfører seg. Derfor må United ha én, to eller tre defensive strategier gjennom kampen. Det handler om klare strategier for hvordan de skal presse høyt, hvordan de skal ligge lavt, hvilke områder de skal nekte Barcelona å ha ballen i og hvilke rom de kan tillate at Barcelona har ballen i, sier Berg.

Han husker godt at Barcelona fikk problemer mot Ståle Solbakkens FC København på bortebane i Champions League tidligere i år. Danskene stod høyt, og spanjolene taklet ikke det helt.

– Etter det forsøkte flere det samme, men da hadde Barcelona lært. De ble mer gjennombruddshissige, så jeg tror Barcelona er forberedt på at United kan komme med flere ulike taktikker, sier Berg.

– Må ta den risikoen

Likevel er Lillestrøm-treneren, som foruten Champions League-tittelen fikk med seg to seriegull og én FA-cuptriumf i sin United-karriere, klar på at United må våge for å vinne.

– United må tørre å bruke én, to eller kanskje tre pasninger når de vinner ballen. De er nødt til å ta den risikoen. De må spille seg ut av førstepresset til Barcelona. Klarer de det så blir det låvedør. Jeg tror også United har den mentaliteten som må til, tryggheten og ferdighetene til å gjøre det, sier han.

– Real Madrid prioriterte jo å ikke miste ballen i farlig område da de møtte Barcelona. De dunket den i bakrom med en gang. Da ble det lett for Barcelonas forsvar. Derfor må United spille seg ut av førstepresset, og desto høyere de klarer det, jo farligere blir de på overgangene. Ja, det er en risiko, men United har ferdighetene til å klare det, de er gode til det og de har kontringsstyrke med Valencia, Rooney og Hernandez. De kan få store muligheter på den måten, sier han.

Og tenker tilbake til Inters 3-1-seier hjemme mot Barcelona i første kamp av fjorårets Champions League-semifinale.

– Hva var det Inter var gode på da? Jo, overgangene. De forsvarte seg lavt, men de turte å spille 1-3 pasninger før de kjørte ordentlige overganger. Dermed fikk de utgangspunktet som gjorde at de kunne mure igjen i neste kamp.

– Nøkkelen til United blir altså å håndtere Barcelonas offensive spill sånn at de selv får ballen mer og kan skape problemer for dem. Barcelona er jo ikke vant til spille så mye forsvar, heller.

– Er United gode nok til det?

– Ja, jeg tror de har ferdigheter nok til å vinne ball og kjøre ordentlige overganger, men om de er gode nok til å hindre Barcelona i å skape sjanser og score mål, det er en annen sak.

Ser kampen med spillerne

Berg skal for øvrig se kampen med Lillestrøm-spillerne etter at laget returnerer til Åråsen fra lørdagens bortekamp mot Sarpsborg i Tippeligaen.

– Spesielt å se United i en finale?

– Ja, det er litt spesielt. Det er jo den sammen manageren. Paul Scholes og Ryan Giggs er fortsatt igjen der. Jeg kjenner andre folk i klubben, så ja, man følger litt ekstra med dem.

Powered by Labrador CMS