Mentale forberedelser

Til United.no avslører Henning Berg blant annet hvordan Sir Alex Ferguson peser spillerne til å klargjøre seg mentalt før hatkamper som den forestående.

Publisert Sist oppdatert

Fra supporternes ståsted står det mye mer på spill enn bare ‘tre pinner’ når Liverpool og Manchester United møtes til hatoppgjør på Anfield førstkommende lørdag.

Prestisjen, den som gir vinneren liksomrett til å hovere etter kampen, betyr alt, og like mye for begge de involverte klubbenes supportergrupperinger. For spillernes del er derimot et oppgjør mellom de to nordvestrivalene å anse som en helt ordinær arbeidsdag – i hvert fall ifølge Henning Berg.

Og, med sin førstehåndserfaring bør jo han vite slikt. Likevel innrømmer han overfor united.no at møter mellom United og Liverpool fører mer styr med seg enn andre kamper.

– Joda, det er mer oppmerksomhet fra media og supportere i dagene før kamp, men spillerne forbereder seg på sedvanlig vis. Treninger blir gjennomført på samme måte og med samme fokus, og garderobepraten er som ellers. Da jeg var der, forberedte vi oss til disse oppgjørene som til hvilken som helst annen kamp, erindrer den tidligere United-stopperen.

Romerikingen minnes også hvilke krav manager Sir Alex Ferguson stilte til egne spillere før møtet med rivalene – og ikke minst hvordan skotten selv fremstod i dagene før kamp.

– Han var alltid helt fin og rolig så lenge jeg var i klubben, men han peser spillerne til å klargjøre seg mentalt. Han fokuserer på at de skal konsentrere seg om å prestere best mulig – og ikke tenke på konsekvenser, forteller Berg.

Tre strake nederlag

Det begynner å bli lenge siden Manchester United sist kunne slippe jubelen løs i Beatles-byen – Sir Alex Fergusons elever har nemlig reist tomhendte hjem fra Anfield i tre sesonger på rad.

United-bossen har da også erkjent at prestasjonene på Anfield har vært lite å skryte av. Berg tror imidlertid at det først og fremst er tilfeldigheter som har vippet de senere møtene i Liverpools favør.

– Vi hadde god statistikk på Anfield da jeg var i United, så jeg tror det først og fremst dreier seg om tilfeldigheter, ja. United har vært best og kommet høyest på tabellen de siste sesongene, så det er overraskende at laget har slitt såpass på Merseyside de siste årene, mener han.

(Saken fortsetter under bildet)

Manchester United-sjef Fergie har på sin side utpekt scousernes fandenivoldske innstilling som den fremste årsaken til De røde djevlenes magre poengfangst på Anfield.

– Joda, Fergusons vurdering kan selvsagt stemme, men det var i hvert fall ikke tilfellet da jeg spilte i United. Møtene mellom de to klubbene er som regel tette og jevne, og samtidig intensiteten så høy at det nærmest blir et lokalderby-preg over det hele, sier han videre.

Roser offensive United

Berg har imidlertid resepten klar for hvordan den vonde Anfield-trenden skal snus.

– Ja, det handler rett og slett om å gå til kampen med en innstilling om å prestere best mulig.

Han utdyper: – Denne sesongen har United vist at de tør å bruke ballen og å gå offensivt til verks uansett. De har brukt de offensive spillerne ofte og på best mulig måte, så hvis laget bare kjører på i samme stil på lørdag, er jeg sikker på at de også kommer til å score mål på Anfield.

Og nordmannen har store forventninger til helgens basketak på Merseyside.

– Jeg håper og tror det blir en bra fotballkamp. I mine øyne har United et bedre lag, men samtidig er det slik at Liverpool spiller på hjemmebane. Det er fortsatt tidlig i sesongen, og alt er veldig åpent. Derfor tror jeg også på en god kamp mellom to lag som naturligvis er ekstra gira på å vinne, sier han oppspilt. Som kjent er det ikke bare enkelt for gamle sirkushester å ignorere lukten av sagmugg.

Og selv om det fortsatt er noen dager igjen til lørdag, har det ført til at den gamle forsvarskjempen allerede har konsultert krystallkula. På grunnlag av opplysningene han klarte å hente ut derfra, spår han seier til sin gamle klubb: – Ja, jeg tror Manchester United vinner, rett og slett fordi de har et bedre lag. Jeg tror det ender med 2-1-seier, sier han.

Steven Gerrard fra start?

42-åringen er imidlertid smertelig klar over at det er en knalltøff oppgave som venter på Anfield. Han er også veldig spent om Steven Gerrards antatte tilbakekomst i startelleveren vil ha noen innvirkning.

(Saken fortsetter under bildet)

– Ja, Gerrard er friskmeldt – så får vi se om Liverpool blir noe bedre av det. Han har jo denne egenskapen til å avgjøre store og tette kamper med mål og målgivende, så det blir spennende å se om han kan hente det fram etter så lang tid ute med skade.

Sitter igjen med gode Anfield-minner

Henning Berg var i aksjon på Anfield både som Manchester United- og Blackburn-spiller. Og tiden i Premier League vekker frem flere gode minner hos den nåværende LSK-manageren.

– Joda, jeg har mange gode minner fra Anfield, både med Blackburn og United. Jeg husker veldig godt første gang jeg spilte der (med Blackburn, journ.anm) – da vant vi 1-0. Jeg husker også veldig godt at jeg spilte for United og at vi vant 3-2. Da skulle jeg sågar hatt kreditert en scoring, men den ble i stedet omgjort til selvmål av Jamie Carragher.

Berg er imidlertid ikke i tvil om hvilket Anfield-minne han verdsetter aller høyest.

– Nei, det må være da Blackurn gikk til topps i Premier League. Riktignok tapte vi kampen på Anfield 2-1, men det var det ingen som brydde seg om da vi senere stod der med pokalen, smiler han.

På motsatt side av skalaen står et bittert 3-0-nederlag.

– Vi (Blackburn) ble feid av banen i 1995, og jeg ble i tillegg utvist, avslutter Henning Berg, og trekker på skuldrene. Grimasen som følger er ikke til å misforstå. Det var åpenbart et tap som sved.

Powered by Labrador CMS