Premier League har bestemt seg

OPPDATERT 18.00: Klubbene er enige om at målteknologi skal innføres fra og med neste sesong.

Publisert Sist oppdatert

Var ballen inne, eller var den det ikke? Helt siden fotballen første gang så dagens lys, har dette vært tema for mang en opphetet diskusjon. Nå går imidlertid munnhuggeriet mot slutten.

I et møte torsdag ble klubbene i Premier League enige om å innføre såkalt Goal Line Technology (GLT) allerede fra sesongstarten 2013/14 og at selskapet de ønsker å ta i bruk er britiske Hawk-Eye.

Hawk-Eye vil dermed få i oppdrag å levere, installere og vedlikeholde sine løsninger på samtlige 20 Premier League-arenaer, samt Wembley, fra sesongstarten.

Dette skjer etter en lang prosess der FA og Premier League inviterte fire FIFA-lisensierte selskaper til å komme opp med sine løsninger til mållinjeteknologi.

Tre av de inviterte selskapene var tyskbaserte – GoalControl, som tidligere har fått tommelen opp av FIFA, GoalRef og Cairos, mens det fjerde var nevnte Hawk-Eye.

– Fornuftig løsning

Hawk-Eye-løsningen hevdes å være et kamerabasert system. Det har en kostnad på rundt £250.000 per arena, og vil bli installert i løpet av sommermånedene. Trolig vil det bli tatt i bruk første gang når Premier League- og FA-cupvinnerne møttes til Community Shield på Wembley i august. Goal Line Technology-systemet vil også bli benyttet i FA-cupen, fra 3. runde og ut, på alle GLT-utstyrte arenaer.

FAs generalsekretær, Alex Horne, sa tidligere i uken følgende til BBC Sport:

– Jeg har hele tiden ment at innføring av GLT vil være ideelt, og jeg regner med at Premier League vil banke det hele igjennom på torsdagens møte.

– Vi har sett det her på Wembley, vi har sett det under VM-sluttspill og ved 10-12 anledninger bare denne sesongen i Premier League, at det er behov for GLT. Med andre ord – teknologi som sier «ja, ballen var inne,» og gir dommeren beskjed om det. For meg virker det å være veldig fornuftig, sier FA-toppen.

Les også: Mållinjeteknologi i august?

Powered by Labrador CMS