Seks av ti støtter #GlazersOut

Men de fleste er samtidig klare på at de ikke godtar hvem som helst som nye eiere.

Publisert Sist oppdatert

De siste månedene har du sett den jevnlig i media og spesielt på sosiale medier – hashtaggen #GlazersOut. Den handler selvsagt om Uniteds eiere, den amerikanske Glazer-familien, og deres styring av United.

Amerikanerne overtok United i 2005, men oppkjøpet skjedde ved at de samtidig påførte United en betydelig gjeld. United har betalt enorme summer bare for å håndtere gjeldssituasjonen i de 14 årene siden den gang, og etter at geniale Sir Alex Ferguson ga seg som manager har nedturene stått i kø.

Mange mener at United-eierne kun er inne i United for å berike seg selv, og at det er bunnlinja – ikke sportslig suksess – som er det viktigste.

Etter seks år uten ligagull – og en stadig økende avstand til toppen – har derfor #GlazersOut blitt aktualisert.

PROTESTAKSJON: Før 4-0-seieren mot Chelsea fløy et fly over Old Trafford med dette banneret etter seg.

I et såkalt fanforum-møte nylig understreket en talsmann for klubben at det aller viktigste, også for eierne, er sportslig suksess, men spørsmålet er hvor mye de når frem med det budskapet – all den tid man vet at Glazers eierskap har påført United mer enn ti milliarder kroner i kostnader, mens Manchester Citys velstående eier sjeik Mansour faktisk har investert et tilsvarende beløp hos erkerivalen.

Det sier litt om «forskjellen».

MERK: Klokka 13.00 tirsdag legger United frem de siste regnskapstallene, og klokka 14 snakker Ed Woodward og United med de største investorene på et åpent møte.

United.no spurte et utvalg av tilfeldig valgte medlemmer om hva de tenker om protestaksjonen, og 62 prosent av de spurte sa at de støttet kampanjen – mot 38 som svarte nei.

Vi fikk inn over 1 200 svar – slik at feilmarginene skulle bli minst mulig.


Støtter du kampanjen mot Uniteds eiere, #GlazersOut?


Samtidig er hovedspørsmålet kanskje egentlig, hvis ikke Glazers – hva da? For United må jo ha eiere.

Få alternativer

I 2010 forsøkte en gruppe som ble omtalt som «Red Knights» å kjøpe United. Gruppen bestod av britiske finansfolk og United-fans, og hovedbudskapet den gang var nok til å få de fleste United-fans til å logre med halen. Hvis de lyktes så ville supporterne nemlig bli selve hjertet i United.

Samtidig kom de aldri noen vei med oppkjøpet, og etterpå har det blitt mer stille – selv om MUST, den største og uavhengige interesseorganisasjonen for United-supportere, fortsatt er i kontakt med grupperingen.

I stedet har ryktene, spesielt det siste året, gått på at det er den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman som ønsker å kjøpe United – for en sum på om lag fire milliarder pund.

Akkurat nå virker det å være det eneste realistiske alternativet.

Problemet der er at det regimet er kjent for omfattende brudd på menneskerettigheter, og nylig var de mye oppe i mediene fordi de ble beskyldt for å ha drept den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi i Tyrkia.

United.no spurte derfor om folk ville vært positive til andre eiere enn Glazers – selv om de eventuelt har sine svin på skogen, for eksempel omfattende brudd på menneskerettigheter.

Da var svarene klare nok.

82,3 prosent ønsket ikke denne type eiere i United.


Ville du vært positiv til andre eiere enn Glazers selv om de ev. nye eierne kommer med sine utfordringer, som f eks brudd på menneskerettigheter? 

Powered by Labrador CMS