Hvor god er han når det virkelig gjelder?

Publisert Sist oppdatert

Frankrike har kvalifisert seg til VM-finalen, med Paul Pogba som en del av laget.

Pogba har fått ros for sin innsats i mesterskapet hittil, men den rosen blir nok fort glemt om det skulle bli finaletap mot Kroatia. Det er det virkelig gjelder for Paul Pogba og de andre franskmennene.

Så, hvordan er egentlig Paul Pogba når det virkelig gjelder?

LES OGSÅ: Mannen med alle finalene

For å finne ut det har vi sett tilbake på hvordan han har spilt i tidligere finaler, i tillegg til å sjekke ut kamper han har spilt for United mot Liverpool, City og Sevilla (siden de er vår eneste motstander fra Champions League-sluttspillet i denne perioden). Kampene som betyr mest, altså.

Finaler

FA-cupfinalen 2018:

I Pogbas forrige finale mente dere lesere at han var vår tredje beste spiller. Gjennomsnittskarakterene etter finaletapet mot Chelsea var laber, så gjennomsnittskarakteren 5,67 var nok til det.

vår spillerbørs var det fem spillere som fikk bedre karakter enn Pogba, som fikk utdelt karakteren 5. Dag Langerød skrev følgende:

«Skuffet. DEN headingen skulle gitt 1-1, matchavgjørende negativt der og hvor var du de første 43 minuttene, Paul? For lite med, noe United helt åpenbart led av før pause. Noe bedre etter pause, men må straffes for headingen og at han som de andre offensive spillerne ikke bidro nesten noe i hele 1. omgang.»

Europa League-finalen 2017:

Pogba scoret (etter et skudd via en motspiller), og United sikret seg en plass i Champions League – i tillegg til at vi fikk løftet et trofé vi ikke hadde løftet tidligere.

Pogba toppet lesernes børs med 8,49 som snittkarakteren som ble stemt frem. Supporterklubbens Bjarte Valen var omtrent så enig med leserne som det var mulig å være, og ga Pogba karakteren 8,5 med følgende kommentar:

«Fikk en halvsjanse før minuttet var spilt og han kunne satt tonen allerede da. Det gikk likevel ikke veldig lang tid før han gjorde det. Med god hjelp av Davinson Sanchez gikk skuddet hans i mål og United hadde fått den tidligere scoringen som laget trengte. Flere ganger tilbake i eget forsvar og reddet opp i luftrommet. Råsterk i kroppen og var banens gigant før pause. Ikke like dominant etter, men likevel solid.»

Ligacupfinalen 2017:

Pogbas første finale for United, og på lesernes spillerbørs var det bare Ibrahimovic, Herrera og De Gea som ble rangert høyere enn Pogba. Franskmannen fikk snittkarakteren 6.53.

vår spillerbørs ga Bjarte Valen Pogba karakteren 7, og skrev følgende:

«Jobbet og slet utrettelig gjennom hele kampen. Klarte ikke å sette sitt preg på 1. omgangen, men var den dominerende spilleren de siste 20 minuttene. Solid 2. omgang, men har likevel mer inne.»

EM-finalen 2016:

Det ble finaletap for Frankrike, men hvordan løste Pogba det?

BBC ga Pogba karakteren – fire av spillerne som startet fikk bedre karakter enn det, pluss en av innbytterne. Karaktersetter Chris Bevan skrev:

«Solid, rather than spectacular – he did not take the game by the scruff of the neck in the way a £100m-rated player might. He got in and around the Portugal area early on as part of France’s whirlwind start that saw them create a flurry of chances, but after that he was largely content to sit back and direct play rather than try to get forward and make it happen himself.»

The Guardian ga Pogba samme karakter som BBC, og skrev dette om innsatsen:

«Had a relatively quiet game, memorable for a moment in the first half when he took on Cédric, performed a few feints and shimmies, and then had the ball nicked off his toe. Booked in extra-time.»

Champions League-finalen 2015:

Vi tar med denne ene Juventus-finalen også, da Juventus tapte 1-3 mot Barcelona i Berlin.

The Guardian ga Pogba den respektable karakteren 6, og skrev dette:

«Plenty of talk about his greatness of late but he is not long back from injury and only sparkled briefly in the first half. Much improved in the second half»

The Independent var litt mer kritiske. De ga Pogba karakteren 5, og skrev følgende:

«The Frenchman failed to live up to his big reputation on the biggest of stages.»

Kamper mot Liverpool og City + sluttspillkamper i Champions League

City (H), september 2016:

Pogbas første byderby som United-spiller ble en skuffende affære for laget, som gikk på et 1-2-tap mot Guardiolas mannskap.

Våre lesere hadde Pogba som Uniteds niende beste (av tretten spillere), med gjennomsnittskarakteren 5,75 stemt frem. Bjarte Valen ga Pogba 5.5, og skrev følgende i vår spillerbørs:

«Urovekkende svak kamp av verdens dyreste spiller. Fullstendig nøytralisert av banens bestemann, Kevin de Bruyne. Holdt for lenge på ballen, og viste bare glimtvis hva han har inne i en kamp der United i bunn og grunn var avhengige av at han tok styringen. Løp mye og gikk tom mot slutten. Har mer å gå på rent fysisk. Det er lov å forvente mer. Mye, mye mer av Pogba.»

IKKE ILLUSTRERENDE: Vi har her valgt et bilde som på ingen måte oppsummerer Valens poeng. La oss kalle det et balanserende element.

Liverpool (B), oktober 2016:

Ny storkamp, ny skuffelse. Resultatet her var bedre, siden det ble 0-0 og et OK uavgjortresultat på Anfield, men Pogba kom tredje nederst på lesernes spillerbørs med 5,92 i snitt.

vår spillerbørs fikk Pogba karakteren 5,5, og bare Zlatan Ibrahimovic scoret like svakt. Bjarte Valen skrev:

«Dette ble ikke en kamp der vi kunne forvente å se det beste fra Pogba. Glimrende forarbeid til Zlatan Ibrahimovic sin kjempesjanse i 2. omgang, men klarte ikke å dominere midtbanen. Sløv i presset i forkant av Coutinhos kjempeskudd som De Gea reddet mesterlig. Virker fremdeles å være avhengig av at alt fungerer rundt ham for at han skal prestere, fremfor å være initiativtakeren som tar tak på egenhånd. Sterk i kroppen, men utrettet fint lite.»

City (H), oktober 2016:

Måneden etter nederlaget mot City på Old Trafford, fikk vi en ny sjanse. City ble motstander i ligacupfinalen, og denne gangen gikk det bedre, og Juan Mata sikret oss seieren og avansementet på vei mot ligacuptittelen.

Men hvordan gikk det med Pogba? Tja. Leserne har i snitt gitt ham karakteren 6.55, noe som gjør han til den åttende best av elleve – ikke så veldig bra, altså. I vår spillerbørs fikk Pogba karakteren 6, noe som ingen fikk verre enn, men tre spillere fikk også seksere av Bjarte Valen, som skrev følgende om Pogba:

«Burde sendt United i ledelsen da han ble frispilt av Ibrahimovic. Fortjener pluss for at han var spilleren som gikk foran med et godt eksempelt da United hevet seg på slutten av 1. omgang, men gjør fremdeles mange merkelige valg og er altfor varierende i spillet. United-fansen forventer mer.»

Liverpool (H), januar 2017:

Hjemmekampen mot Liverpool ble definitivt en skuffelse, til tross for Ibrahimovics sene utligningsmål. Pogba ga bort et klønete straffespark, og hadde ikke akkurat sin beste kamp.

Leserne slaktet rett og slett franskmannen etter kampen, og ga ham skrekkelige 4,03 som snittkarakter. Pogba fikk 4,5 som karakter i vår spillerbørs, der Bjarte Valen skrev:

«Kun to ganger tidligere denne sesongen har Pogba sendt avgårde flere feilpasninger. Det var i bortekampen mot Liverpool og hjemme mot Manchester City. Det var imidlertid ikke franskmannens største problem søndag ettermiddag. Misbrukte en enorm sjanse til å sende United i føringen og kanskje ville det endret hele kampbildet. I stedet trøblet han enormt med Liverpools Lovren på corner og ga bort en håpløs straffe. Virket rystet og tapte flere dueller enn han vant. Meget svak, men har vist den siste tiden hva han er god for. Vil slå tilbake.»

Sevilla (B), februar 2018:

Pogba ble vraket til førsteelleveren i denne kampen – men en tidlig skade på Ander Herrera førte til at han kom innpå tidlig.

Våre lesere ga ham 5,70 som snittkarakter for innsatsen, noe som holdt til en delt åttendeplass blant de elleve spillerne som fikk karakter. Bjarte Valen ga ham 6vår spillerbørs, og skrev følgende:

«Ble meget overraskende vraket til startoppstillingen, men ble kastet inn etter 16 minutter da Ander Herrera, som hadde startet kampen meget positivt, måtte ut med strekk.  Ble raskt sentral i Uniteds forsøk på oppbyggende spill, uten å få til all verdens. Likevel sterk i duellene og vant de aller fleste av dem. Det stod skrevet i stjernene at Pogba skulle avgjøre denne kampen etter alt som har skjedd de siste ukene, men kanskje det rett og slett var overskyet for Pogba klarte aldri å dominere slik vi hadde håpet.»

Sevilla (H), mars 2018:

Pogba spilte ikke i seieren mot Liverpool helga før, og heller ikke her fikk han starte. Han kom inn den siste halvtimen, og av leserne (som ga uvanlig lave karakterer, forståelig nok siden mange var skuffet siden vi røk ut av Champions League) fikk han bare 3,59 i gjennomsnitt – svakest av alle 12 som fikk karakter.

På vår spillerbørs fikk han karakteren 5, og var med det i det minste bedre enn Alexis Sánchez. Eivind Brennhovd Holth skrev følgende om Pogba:

«Vraket for andre gang mot Sevilla og kommer inn som potensiell matchvinner. Den franske stjernespilleren makter imidlertid ikke å sette preg på storkampen når United virkelig trenger det.»

City (B), april 2018:

City kunne vunnet ligaen med seier her, og United ville i så fall – for å parafrasere Mourinho – blitt klovnene i naboens sirkus. Heldigvis ville Pogba og United det annerledes, og endelig slo midtbanespilleren for alvor til mot en av erkerivalene våre.

Hans to mål ble belønnet med 8,28 i snittkarakter fra leserne våre, noe som også holdt til en førsteplass på lista.

vår spillerbørs gjorde Dag Langerød det klart at Pogba lå an til å få karakteren 4 i pausen, men så forandret alt seg, og han endte opp med å gi Pogba karakteren 8. Slik forklarte redaktøren det:

«Altfor usynlig, fullstendig borte da United trengte det på egen halvdel, og gjør det ikke lettere for seg ved å skulle drible 108 mann hvis han først lykkes med én finte. Men det var før pause.

Etter pause: To mål, målene som fikk oss tilbake og to av målene som snudde til seier mot Englands klart beste lag denne sesongen. Det gjør dette til en nydelig forestilling.»

Konklusjon:

Når vi ser kampene mot City, Liverpool og Sevilla listet opp slik, så ser det helt forferdelig svakt ut (bortsett fra den siste kampen mot City) – rett og slett. Det er åpenbart han må heve seg i disse storkampene den kommende sesongen.

Når det er sagt, så har han fått en positiv dom etter de tre finalene han har spilt i United, og han var OK i EM-finalen i 2016 også.

Håpet nå er at han er mer enn OK i VM-finalen. Nå som det virkelig gjelder for Pogba og franskmennene. 

Powered by Labrador CMS