5tvlp

Fem ting vi lurer på før sesongoppkjøringen

Uniteds engelske oppkjøringsturné nærmer seg med stormskritt. Dette er noen av de spørsmålene vi håper å få svar på i løpet av sommeren.

Publisert Sist oppdatert

Når er stjernene tilbake fra ferie?

Selv om United er tilbake på trening, betyr det langt ifra at samtlige førstelagsspillere er samlet på Carrington om dagen. Spillerne som har spilt turneringsfotball med sine landslag i sommer, trenger naturligvis også ferie.

Det betyr at det kan gå noen uker før Ole Gunnar Solskjær igjen kan mønstre et tilnærmet toppet lag.

Scott McTominays Skottland røk ut av EM først, noe som betyr at han etter alt å dømme vil være blant de første til å returnere til Aon Training Complex. Da vi så på mulige returdatoer tidligere i sommer, kom vi frem til at skotten potensielt kan være tilbake i trening fredag 16. juli.

England v Scotland - UEFA Euro 2020: Group D
HAR VÆRT PÅ FERIE: Scott McTominay kunne applaudere seg selv for en god sesong og en velfortjent ferie etter den tidlige skotske EM-exiten.

Så spørs det om Solskjær slipper midtbanemannen til i kampen mot Derby med et treningsgrunnlag på to dager.

Med de samme kalkulasjonene lagt til grunn kan spillere som Paul Pogba, Bruno Fernandes og Victor Lindelöf, som alle røk ut i EMs åttedelsfinaler, være tilbake i trening før møtet med QPR lørdagen etter. Om beregningene skulle vise seg å stemme, vil også Edinson Cavani være tilbake i rute til oppgjøret mot Brentford, David de Gea tilbake til kampen mot Preston, og de engelske spillerne tilbake til den siste treningskampen, mot Everton.

Så er spørsmålet om Solskjær vil la sine spillere få noen dager på trening før han slipper dem til i kamp. I tillegg kan det jo også tenkes at nordmannen ser nytten i å la spillerne få feriere noen dager lenger enn hva våre tall tilsier, for å ha batteriene fullstendig ladet opp igjen etter en hektisk og tettpakket coronasesong.

Hvilke unggutter spiller seg inn i Solskjærs planer?

Og når kattene er borte, danser musene på bordet.

I mangel av de største profilene, er det nærmest et rekordungt felt som stiller til start på de første ukene etter endt sommerferie.

Faktisk er hele 16 av de 24 spillerne som er å observere på treningsbildene klubben har delt fra Carrington 21 år gamle eller yngre. Med andre ord har ikke Solskjær noe annet valg enn å benytte seg av ungdommen.

– De unge guttene kommer utvilsomt til å være del av Derby-kampen. Så har vi et par kamper til etter det, som de også kan være del av, uttalte Solskjær i forbindelse med starten av oppkjøringen.

Manchester United Training Session
FREMTIDEN: Ole Gunnar Solskjær har tatt med seg flere av unggutta på de første oppkjøringsøktene før neste sesong.

Det gir også de unge spillerne muligheten til å overbevise nordmannen om at de fortjener en plass i stallen før den kommende sesongen. Selv om United-treneren har varslet at flere av de unge vil bli sendt på utlån, har klubben bare bekreftet midlertidige overganger for Tahith Chong, Nathan Bishop og Reece Devine så langt dette vinduet.

James Garner er blant de aller mest rutinerte U21-spillerne på Carrington, etter sitt vellykkede opphold i Championship forrige sesong. Det har blitt spekulert i et nytt låneopphold for 20-åringen, men det er heller ikke direkte utenkelig at sterke prestasjoner under sommerens treningskamper kan gi unggutten en plass i United-stallen neste år.

– For James er det nå det gjelder, sier Bryan Robson, som mener midtbanemannen bør satse på å vise seg verdig en plass i Solskjærs lag kommende sesong.

Axel Tuanzebe er en annen som absolutt bør forsøke å imponere i sommer. Engelskmannen som tidligere ble omtalt som Solskjærs tredjevalg på stopperplass har bare startet 16 kamper over de siste to sesongene. I november blir forsvareren 24 år gammel, og ryktene om en overgang vekk fra United har begynt å svirre.

Manchester United Pre-Season Training Session
NOE Å BEVISE: Disse to er blant dem som håper å levere under Uniteds treningskamper.

Med United tilsynelatende på stopperjakt i sommer, kan det jo tenkes at Tuanzebe går inn i denne oppkjøringen med følelsen av at han har noe å bevise. Når verken Maguire, Lindelöf eller Bailly er på plass ennå, er det heller ingen ting som tilsier at han ikke får sjansen til nettopp det.

En tredje mann som kan komme til å spille om en plass i sommer er Anthony Elanga. Svensken briljerte på U23-nivå og imponerte på seniornivå foregående sesong, så det spørs hvor hensiktsmessig det er å holde ham på akademinivå i én sesong til.

Spørsmålet er om Solskjær og resten av trenerteamet tror kantspilleren er god nok til å slå gjennom for United ved å holde seg i klubben, slik Mason Greenwood og Marcus Rashford har gjort før ham, eller om han trenger et opphold ute på lån.

Gir den nye dødballtrener umiddelbar effekt?

Mens den nært forestående signeringen av Jadon Sancho, samt ryktene om Uniteds interesse for Raphael Varane har tatt mye av oppmerksomheten den siste tiden, har klubben gjort en annen signering som også kan vise seg å bli viktig.

Forrige uke kunne nemlig United bekrefte at Eric Ramsay blir del av trenerapparatet til Solskjær neste sesong. Det unge trenertalentet vil visstnok også få en rolle mange mener United-laget har skreket etter lenge – nemlig rollen som dødballtrener.

Ramsay
NY DØDBALLANSVARLIG: Eric Ramsay får blant annet ansvar for de faste situasjonene i United.

Foregående Premier League-sesong scoret hele elleve lag flere mål enn United på dødballsituasjoner (ekskl. straffespark), mens bare Leeds slapp inn flere.

Når Ramsay nå får nærmere seks uker til å jobbe med United-spillerne på faste situasjoner, bør det være mulig å se fremgang i løpet av sommeren. Det viktigste er nok at laget ser mer solide ut på de faste situasjonene som går mot eget mål, men det er også lov å håpe at laget viser frem én eller flere kreative varianter på offensiv dødball i løpet av de fem oppsatte treningskampene i sommer.

Når kommer de skadde spillerne tilbake?

Det er ikke bare EM og Copa America som sørger for at enkelte United-spillere ikke er tilbake på treningsfeltet. Flere sliter også med skader.

Donny van de Beek skulle egentlig være med i den nederlandske EM-troppen, før kontrabeskjeden kom 8. juni. Da kom nyheten om at midtbanemotoren hadde pådratt seg en lyskeskade og følgelig ikke ville være med under sommerens mesterskap.

Manchester United Travel to Gdansk for the UEFA Europa League Final
MÅTTE FORLATE NEDERLAND-TROPPEN: Donny van de Beek avsluttet en vanskelig første sesong i United med en skade som hindret ham i å spille EM.

Heller ikke Anthony Martial fikk med seg europamesterskapet. Da Didier Deschamps offentliggjorde sin franske EM-tropp, begrunnet han utelatelsen av Martial med skaden franskmannen slet med, selv om angriperen etter rapportene var tilbake i trening og Ole Gunnar Solskjær håpet å ha ham klar til Gdansk.

Ingen av de to er observert tilbake på trening med laget og det er heller ikke Phil Jones, som har vært ute i over en sesong med en mystisk skade.

Med Marcus Rashfords rapporterte operasjon, som ifølge britiske medier vil holde ham ute i sesongens første to måneder, kan spesielt Martial være en god mann å ha tilbake i laget.

Dermed blir det særs spennende å se hvor lang tid som går før franskmannen er på banen i sesongoppkjøringen.

Hva lærer vi om motstanderne?

Denne sommeren blir det ikke bare spennende å se United spille – det er også mye å lære om de som står på motsatt banehalvdel.

Eksempelvis er det ikke hvem som helst Ole Gunnar Solskjær møter til managerduell når United møter Derby til treningskamp på Pride Park søndag. Det er nemlig en viss Wayne Rooney som har treneransvaret for geitebukkene fra Midlands.

Derby-jobben er 35-åringens første og Rooney har fortsatt ikke hatt jobben som hovedtrener i mer enn en halv sesong. Søndag vil flere United-supportere få se klubbens mestscorende spiller gjennom tidene som trener for første gang.

Kanskje ser vi noe som antyder at Rooney kan være en fremtidig United-sjef?

wayne2
DERBY-TRENER: Kanskje får vi se noe av det gode gamle Rooney-temperamentet på sidelinjen søndag?

En annen spennende motstander United vil møte i sommer, er Thomas Franks Brentford. Det er et møte som er interessant av flere grunner. Først og fremst er jo biene fra London et meget spennende lag, med flere spennende spillere.

Brentford er også en sjelden motstander for United. Forrige gang lagene møttes, var i ligacupen 1975. Skal vi finne det forrige møtet før det igjen, må vi helt tilbake til 1947.

Så skal det jo heller ikke skyves under en stol at det er ekstra artig for oss skandinaver at det er en dansk og en norsk trener som møtes til dyst i arbeid for to engelske lag – det skjer ikke ofte. Når United avlegger Brentford Community Stadium et adventsbesøk i 17. ligarunde, blir det den første skandinaviske trenerduellen på toppnivå i engelsk herrefotball noensinne.

Til slutt kan vi nevne at United blir et av de aller første lagene til å bryne seg på Everton under deres nye manager, tidligere Liverpool-trener Rafael Benitez. Kampen blir hvert lags generalprøve før sesongstart – that’s a fact.

Powered by Labrador CMS