Fem snakkiser før finalen

Spiller denne mannen sin siste United-kamp?

Publisert Sist oppdatert

Det er duket for sesongens siste kamp i kveld, og det er heller ikke hvilken som helst kamp – det er finale i FA-cupen.

Mye står på spill for klubben, som ikke har vunnet et eneste trofé siden Sir Alex Fergusons dager, men også for klubbens nåværende trener Louis van Gaal.

Ferguson startet sitt United-hegemoni med seier i FA-cupen, og kanskje kan en seier i kveld være starten på en ny storhetstid for de røde djevlene.

Spørsmålet er om den storhetstiden blir med LVG eller noen andre. Her er fem ting å diskutere foran kampen i kveld.

Starter Fellaini?

Den tårnhøye belgiske midtbanespilleren Marouane Fellaini har vært ute med karantene i sesongens siste tre Premier League-kamper.

TILBAKE: Fellaini er aktuell til FA-cupfinalen, til enkeltes fortvilelse og enkeltes glede. Belgieren har vært betrodd hos LVG.
TILBAKE: Fellaini er aktuell til FA-cupfinalen, til enkeltes fortvilelse og enkeltes glede. Belgieren har vært betrodd hos LVG.

Flere United-fans, også i vårt kommentarfelt, mistenker at belgieren vil starte kveldens kamp. Noen frykter det, andre setter pris på det belgieren kan bidra med ute på banen.

Han har etterhvert blitt en betrodd mann for Louis van Gaal, særlig dersom kampbildet er slik at United har behov for et oppspillspunkt.

Selv om han innledet sesongen ganske begredelig, var han også i brukbar form i de siste kampene før suspensjonen.

Særlig i Fa-cup-omkampen mot West Ham, der han ble belønnet med «hele» 6.8 på lesernes børs, betydelig høyere enn hans snitt på 5,11.

Van Gaals og Carrics siste kamp?

Skal vi tro spanske og britiske medier denne lørdags ettermiddagen, er dette Louis van Gaals siste kamp som United-trener.

Visstnok skal José Mourinho overta, en av få topptrenere i Europa som har bedre statistikk i finaler enn van Gaal.

Nederlenderen vil sannsynligvis, uansett hvorvidt han får fortsette eller ikke, være svært gira på seier i kveld. Om ikke annet enn for å pynte på CV-en sin.

Fjerde- og femteplass i ligaen, samt ut av gruppespill i Champions League og ingen finaler utenom i kveld er fasit for 64-åringens tid i klubben. Selv har han imidlertid uttalt at han bryr seg lite om egne meritter.

Michael Carrick har på sin side en kontrakt som går ut ved sesongslutt, og Uniteds rivaler Arsenal er i følge flere britiske medier favoritter til å overta midtbanegeneralen.

Begynnelsen på en ny storhetstid?

fergie

Skotten startet selv sin storhetstid med seier i FA-cupen. Etter åtte tap på rad i ligaen var styret klare til å gi det som etterhvert skulle vise seg å bli en av verdenshistoriens mest suksessrike trenere, sparken.

Med en 1-0-seier etter scoring av Mark Hughes i 1990, vant imidlertid plutselig de røde djevlene noe, og Ferguson fikk fortsette. Et bevis både på at 1-0-seier holder i massevis i en finale, og på at det kan være en idé å gi trenere tid til å skape suksess.

Hvem starter?

Van Gaal likte sannsynligvis det han så i tirsdagens omkamp mot Bournemouth, særlig i andreomgang viste United-spillerne frem hvilket offensivt potensial som bor i dem.

Også spillere som har slitt med skader og dermed heller ikke fått vist seg frem i løpet av sesongen, bidro positivt i

HODEBRY: Ashley Young leverte en god kamp som innbytter mot Bournemouth, og la inn en god søknad om å være involvert i FA-cupfinalen.
HODEBRY: Ashley Young leverte en god kamp som innbytter mot Bournemouth, og la inn en god søknad om å være involvert i FA-cupfinalen.

sluttminuttene mot «the Cherries».

Det gir den nederlandske treneren et voldsomt dilemma før finalen, et dilemma han selv har uttalt at han mener er det verste man kan møte som fotballtrener.

Ashley Young scoret mot Bournemouth, det samme gjorde Wayne Rooney og Marcus Rashford. Antonio Valencia noterte seg for assist, og Bortwick-Jackson leverte en god kamp på venstrebacken.

Nå er imidlertid både Fellaini, Rojo og Darmian tilbake, tre spillere som har fått mye spilletid under LVG. De sikreste kortene fra start er sannsynligvis Wayne Rooney, Chris Smalling, Daley Blind, David de Gea og Anthony Martial.

Uniteds statistikk i FA-cupfinaler

Hele 18 ganger i klubbens stolte historie, har Manchester United spilt finale i FA-cupen.

Elleve av disse har klubben vunnet, mens syv av finalene har klubben tapt. Sist United vant Fa-cupen var helt tilbake i 2003, da de vant 3-0 mot Millwall.

Bryan Robson of Manchester United and Alan Pardew of Crystal Palace
SIST GANG: United og Bryan Robson (bildet) vant sist de møtte Crystal Palace til FA-cupfinale.

 United har også møtt Crystal Palace i en finale tidligere. Det endte med 1-0-seier til de røde djevlene etter ekstraomganger. Også den gang var det Alan Pardew som var Palace-trener. 

Powered by Labrador CMS