– I skyggen av Sir Bobby

Lørdag runder Wayne Rooney en solid milepæl når England tar imot Slovenia på Wembley.

Publisert Sist oppdatert

Da løper landslagskapteinen ut til sin 100. kamp med de tre løvene på brystet, og det i en alder av bare 29. Dermed vil han tilhøre en meget eksklusiv liste av bare ni spillere som har kommet opp i et tresifret antall landskamper for England.
Til nå består listen av Peter Shilton (125), David Beckham (115), Steven Gerrard (114), Bobby Moore (108), Ashley Cole (107), Bobby Charlton (106), Frank Lampard (106), Billy Wright (105). Deretter følger Rooney og Bryan Robson med 99.

Rekorder for fall

Profil: Bobby Charlton
Bobby Charlton, 49 landslagsmål

Dermed er United-spissen også i posisjon til å sikte seg inn på Peter Shiltons historiske rekord på 125 kamper. Samtidig – og i tillegg enda mer realistisk – bør han ha godt håp om å slette Sir Bobby Charltons 44 år gamle scoringsrekord. Den lyder på 49 mål, og befinner seg således godt innenfor rekkevidde for en Rooney som per dags dato står bak 43 fulltreffere. Det gir ham en 4. plass på listen over landslagets toppscorere gjennom alle tider, bak nevnte Charlton, Gary Lineker (48) og Jimmy Greaves (44). Riktignok har også Selvmål blandet seg inn i toppen med samme antall scoringer som Lineker, men i denne sammenhengen velger vi å holde den anonyme statsløse utenfor.

Men uansett om Wayne Rooney skulle klare å slette en av de ovennevnte rekordene – eller kanskje begge to, vedgår  hovedpersonen selv at han nok må ta til takke med en plass i Sir Bobby Charltons skygge. Om han skal klare å overgå Uniteds eldste klubbambassadør, må han i alle fall sørge for å vinne VM med England i 2018. Det er det ikke så veldig mange som vil sette hodet sitt i pant på at han vil klare.

Rooney ligger likevel neppe søvnløs om nettene og tenker så mye på det. Derimot er han mer oppsatt på å bli den som endelig klarer å fravriste Charlton scoringsrekorden.

“Det ville blitt kolossalt om jeg skulle klare å slå scoringsrekorden.”

Wayne Rooney

– Med tanke på hvor mange år rekorden har stått, og hvor mange som har prøvd seg og feilet, ville det blitt kolossalt om jeg skulle klare å bli Englands fremste målscorer gjennom alle tider, sier rekordkandidaten til Manchester Evening News.

– Jeg er jo fortsatt forholdsvis ung, så jeg har tro på at jeg kan klare det. Uten å ta noe for gitt, kommer jeg til å gjøre mitt beste for laget og sørge for å gripe scoringsmulighetene når de måtte dukke opp.  Forhåpentligvis blir det rekord av det.

– Om det skulle skje, ville det selvsagt ikke medføre at jeg blir en like stor legende som Sir Bobby Charlton; han vant jo VM med England. Om jeg skal overgå ham blir også jeg nødt til å vinne VM, noe som jo ville vært en enorm bragd.

– Det er laget som gjelder, ikke personlig prestisje

Nå er det jo ikke bare i landslagssammenheng Rooney jakter på Charlton-rekorder. Det samme gjør han på klubbplan, hvor Charlton fører an med 249 scoringer. Der trenger Rooney ytterligere 31 for å sette den gamle storheten på plass. Likevel tenker han ikke så mye på slikt. Rooney er mye mer opptatt av å oppnå suksess med lagene han representerer, det være seg England eller Manchester United.

“Målet er å vinne troféer med laget. Det er viktigere enn personlig prestisje.”

Wayne Rooney

– Jeg kunne ha sittet her med 200 landskamper og 100 scoringer i beltet, men det ultimate for meg er å vinne troféer. Det er jo det vi alle ønsker oss. Det er derfor vi spiller fotball, for å vinne. Det er det som er målet, og forhåpentligvis klarer vi det snart, sier landslagskapteinen, som sjelden har vært lengre unna suksess enn da England ble sendt hjem fra gruppespillet i Brasil-VM uten å ha vunnet en eneste kamp. Den sved.

– Det jeg har tatt med meg fra Brasil, er skuffelsen over å ha blitt slått ut. Det var tøft å ta. Men vi må legge det bak oss og komme oss videre.

Rooney legger ikke skjul på at han er stolt over at han nå står foran sin 100. landskamp: 

– Det er ikke mange spillere som har klart det før meg, så det blir stort. Jeg og hele min familie er stolt over at jeg nå skal blande meg inn i 100-kampersklubben.

Powered by Labrador CMS