earpsfin

Tapte finalen, men ble kåret til VMs beste

Spania er verdensmestere i fotball for kvinner, etter at de slo England 1-0 i søndagens VM-finale.

Det betyr nedtur for United-spillerne Mary Earps, Ella Toone og Katie Zelem. Keeper Earps holdt England inne i kampen med noen fine redninger og en strålende strafferedning som kunne avgjort kampen i 2. omgang, men uten at det var nok.

Dermed var det nok en mager trøst at hun vant Golden Glove, som VMs beste keeper, i seremonien etterpå.

Toone fikk 87 minutter, mens Zelem var ubenyttet reserve.

ellat
SKUFFET: Ella Toone under VM-finalen.

utdee
STRAFFEREDNING: United-keeper Mary Earps holdt liv i kampen, men uten at det til slutt gjorde noen forskjell for England.

De tre United-spillerne kunne blitt en del av et celebert selskap, siden det kun er fem United-spillere som tidligere har blitt verdensmestere mens de har vært i United.

Det gjelder Sir Bobby Charlton, Nobby Stiles og John Connelly fra 1966, og Paul Pogba da han vant med Frankrike i 2018, samt Lisandro Martinez fra forrige vinter. Fem kunne altså blitt til åtte søndag, men uten at det gikk sånn.

I stedet kunne dermed spanske Ona Batlle juble. Hun spilte for United frem til sommeren, men har meldt overgang til Barcelona. Hun kunne også juble vel vitende om at Spania vant fortjent, selv om Earps reddet godt den ene gangen hun skar gjennom og kom til en stor sjanse.

Avgjørelsen falt etter en snau halvtime da Spania prikkskjøt forbi Earps inne ved stolpen, til det som altså ble kampens eneste scoring.

England traff tverrligger på stillingen 0-0, men totalt sett så var det Spania som skapte de fleste og de største sjansene.

Hadde reglene blitt fulgt så kunne imidlertid Spania blitt redusert til ti mann like før slutt. En spansk spiller hadde gult kort, for så å sparke ballen bevisst bort etter en avblåsning. Det skulle vært et nytt klart gult kort og rødt totalt, men trolig på grunn av det skjedde i en VM-finale så turte ikke dommeren å følge de reglene de nå skal være strengere med.

Spania 1-0 England (slutt)

MÅL: 1-0 Carmona (29)

90+15: Slutt. Spania vinner fortjent.
90+2: Spansk sjanse:
Ona Batlle stormer inn i feltet forbi Englands forsvar, men en strålende redning fra Earps redder England.
90+1: Det legges til 13 minutter.
88:
En spansk spiller med gult kort sparker bort ballen etter en avblåsning, det som skal være et soleklart gult kort med de nye reglene, men dommeren tør ikke å gi det, trolig fordi det er en VM-finale. Så mye for regler som skal være like for alle lag og alle spillere.
87: Bytte. Nå gikk Toone ut, mens England ble byttet inn (for England).
76:
James med en flott avslutning fra skrått hold høyt, men keeper får så vidt slått til corner.
70: Earps redder straffen.
Holder straffesparket fast nede ved stolpen, etter seks minutter med venting og VAR frem til straffen ble tatt etter forseelsen.
64:
VAR ser på en mulig spansk straffe for hands. Dommeren skal se på situasjonen. Det blir straffe for straffbar hands, da hånda søkte ballen og så vidt traff den i en duell.
54: Engelsk sjanse:
Hemp utenfor på bakre stolpe etter et innlegg, men reprisene viser at den nok ville blitt avblåst for offside av VAR i forkant, hvis den hadde gått inn.
51: MERK: Min feil – Toone ble ikke byttet ut i pausen, som jeg først skrev. Beklager. Det var Daly som gikk ut.
50: Spansk sjanse:
Spania ruller opp Englands forsvar, og plasserer så et skudd helt ute ved stolpen, men Earps klarer så vidt å slå den til corner.
46: 2. omgang er i gang (13.03). Daly og Russo byttet ut for England. Kelly og James inn.
45+1: STOLPE:
Batlle legger inn til en spiss, som skyter på direkten og treffer utsiden av stolpen. Det er det siste som skjer før pause.
42:
Det så ut som en stor sjanse da Toone går på et løp i feltet, men bommer på avslutningen alene med keeper – bare for å bli korrekt avblåst for offside.
29: 1-0.
Spania prikkskyter forbi Mary Earps og inn ved stolpen fra skrått hold etter en engelsk ballmist midt på banen.
17: GIGANTSJANSE:
Spania med en kjempesjanse, men avslutningen fra kort hold skytes tversover mot mål og Mary Earps er på rett sted til rett tid da hun stanser forsøket med en beinparade.
16: TVERRLIGGER:
Lauren Hemp treffer tverrliggeren med en avslutning for England.