Coventry City v Derby County - Sky Bet Championship

Rooney i trøbbel: – Etter hvert er det lite som har fungert

Publisert Sist oppdatert

Kommende helg spiller Manchester United borte mot Aston Villa, en kamp hvor United kan ta et stort steg mot en andreplass i Premier League hvis det blir seier.

Samtidig er det også en svært betydningsfull helg for en tidligere United-helt.

Tidligere United-kaptein Wayne Rooney er nemlig inne i en av sine aller viktigste uker i fotballen.

I januar fikk Rooney Derby County-managerjobben permanent etter å ha imponert som midlertidig manager, og han avsluttet karrieren som fotballspiller for å fokusere på jobben som manager.

Etter perioder hvor det så lovende ut, så har det senere snudd, og kommende lørdag kan Derby rykke ned til League One. Det vil i så fall være første gang siden midten av åttitallet at Rams har vært nede på nivå tre av det engelske ligasystemet.

Slik er ståa for Derby før siste runde:

  • Derby ligger på plassen over nedrykksstreken. Rotherham United og Sheffield Wednesday har muligheten til å gå forbi Derby. Rotherham ligger to poeng bak, mens Sheffield Wednesday ligger tre poeng bak. De må altså unngå at noen av disse to går forbi.
  • Derby spiller hjemme mot Sheffield Wednesday i siste ligarunde. Hvis Derby taper den, så rykker de uansett ned fordi Sheffield Wednesday i så fall har bedre målforskjell.
  • Hvis Derby vinner mot Sheffield Wednesday, så overlever de uansett.
  • Hvis Derby-Sheffield Wednesday ender uavgjort, så er Rooney avhengig av at Rotherham ikke vinner borte mot Cardiff. Rotherham har nemlig bedre målforskjell enn Derby. Cardiff har for øvrig lite å spille for annet enn om de havner på sjuendeplass, åttendeplass eller niendeplass.

Derby er i verst form av disse tre lagene – med hele seks tap på rad. Kommer det sjuende tapet på lørdag, så blir det nedrykk, og det kan få store konsekvenser for Derby økonomisk.

I tillegg kan det også få store konsekvenser for Wayne Rooneys managerkarriere. I alle fall om han ikke fører Derby rett opp igjen – om han får muligheten. En nedtur med den gamle storheten Derby County vil være en stygg flekk på en kort manager-CV, selv om Derby slet tungt også før Rooney tok over jobben.

Swansea City v Derby County - Sky Bet Championship
I TRØBBEL: Wayne Rooney og Derby County.

Vanskelig å se en klar plan

United.no snakket onsdag morgen med Eirik Aase, som driver siden Championship Norge.

Han sliter med å se en klar plan i det Wayne Rooney holder på med i Derby.

– Jeg er ikke overbevist. Det starter friskt hvor han så ut til å ta tak i det defensive på en god måte. Etter hvert er det lite som har fungert. Jeg sliter med å se noen klar plan over det han prøver å få til.

– I tillegg synes jeg han har kanskje vært i overkant tøff mot enkelte av egne spillere i media. Han er kanskje litt for autoritær i stilen for min smak, sier Aase.

FØLGER CHAMPIONSHIP TETT: Eirik Aase.

Enkle feil nesten hver helg

Men hvorfor har egentlig Derbys form kollapset totalt etter at det en periode så ut til at Rooney virkelig var i ferd med å løfte Derby både poengmessig og prestasjonsmessig?

Aase er usikker, men som mange andre nevner han skaden på nøkkelspilleren Krystian Bielik.

– Det er vanskelig å si nøyaktig hva som har gått galt. Det som er sikkert er at de savner Krystian Bielik. Han løftet laget på en helt spesiell måte i starten for Rooney, og uten ham på banen har de klappet sammen. Utover våren har man sett enkle feil nesten hver eneste helg. Laget ser ikke ut til å være påskrudd i mer enn små deler av kampene, og da er det vanskelig å plukke poeng.

Derby County v Bristol City - Sky Bet Championship
SESONGENS VENDEPUNKT: Krystian Bielik bæres av banen med en alvorlig skade i slutten av januar.

De siste månedene har Derby hatt mange muligheter til å komme seg bort fra den verste nedrykksstriden, men har ikke tatt vare på mulighetene.

– Derby bare fortsetter å finne ulike måter å tape fotballkamper på. Det er det de ser ut til å spesialisere seg på for øyeblikket, sa George Elek i Not the top 20-podkasten (en podkast om Football League) da han snakket om situasjonen før siste serierunde.

Han pekte på at Derby har tatt ledelsen i tre av de siste fire kampene, og likevel har tapt samtlige.

Samtidig er Elek usikker på om det er Rooney som er problemet, for det er ikke nødvendigvis slik at Derbys poengfangst reflekterer prestasjonsnivået.

– Jeg vet ikke hvem jeg skal rette pekefingeren mot, egentlig. Er det Rooney? Sliter han med å få dette laget til å spille godt? Vel, de tar ledelsen i kamper, og jeg synes ikke prestasjonsnivået er elendig.

Dessverre for Rooney er likevel poengfangsten elendig.

Swansea City v Derby County - Sky Bet Championship
SKUFFET: Wayne Rooney etter tapet mot Swansea forrige helg. Det var en av flere kamper i det siste hvor Derby har sviktet etter å ha tatt ledelsen.

Kan reddes av navnet

Til tross for seks kamper på rad med tap, og Aases Rooney-skepsis, så tror han likevel at det ender med at Derby unngår nedrykk.

Det kan i så fall uansett være av helt andre grunner enn at Derby leverer så godt i siste runde selv.

– Det er vanskelig å spå, men magefølelsen taler til Derbys favør. Rotherham ser veldig svake ut, og vil få det tøft mot Cardiff. Sheffield Wednesday er heller ikke gode for øyeblikket, og jeg tror ett poeng vil være nok for Derby.

Derby County v Huddersfield Town - Sky Bet Championship
HER SKAL DET AVGJØRES PÅ LØRDAG: Pride Park Stadium i Derby.

Så er spørsmålet: hva betyr denne helgen for Rooneys managerkarriere?

Derby har vært kjent for å sparke mange managere de siste sesongene, men er inne i en prosess der de prøver å gjennomføre et eierskifte, og kanskje kan det hele ende med at Rooney beholder jobben til tross for skuffende prestasjoner.

Aase tror i alle fall at Rooney fort kan være manager fortsatt når 2021/22-sesongen starter om noen måneder.

– Jeg tror faktisk at han vil være det, ja. Rett og slett på grunn av hans store navn. De aller fleste andre ville nok ikke overlevd i Championship med så svak form og prestasjoner.

Men hva om det faktisk blir nedrykk? 

– Det er vanskelig å svare på så lenge oppkjøpet av klubben ikke er helt i boks ennå. Det er umulig å si hva de nye eierne kommer til å gjøre, men det er ikke helt utenkelig at han faktisk fortsetter, avslutter Aase.

Følg Eirik Aase på Twitter her, eller følg Championship Norge her.

Powered by Labrador CMS