– Usunt miljø for unge spillere

Les vårt intervju med den kroatiske journalisten Aleksandar Holiga som råder Angelo Henriquez å komme seg vekk fra Dinamo.

Publisert Sist oppdatert

– Angelo har allerede utmerket seg til tross for sin korte karriere. Han passer United-profilen: gode ferdigheter, offensiv og ekte eleganse.

Det var litt av en velkomst Sir Alex Ferguson ga sin nye signering i september 2012. 18 år gamle Angelo Henriquez hadde bevist at han hadde en nese for mål etter å ha scoret på bestilling for Universidad de Chile til tross for sin unge alder, og ble regnet som et stort talent da han ble hentet til United.

United-fansen var samstemte. Dette var en interessant signering!

Som så mange andre talenter ble Henriquez sendt på utlån for å tilegne seg førstelagserfaring, og som så mange andre ble det ikke all verden. Et mislykket opphold i Wigan ble etterfulgt av en variabel sesong i Zaragoza, og plutselig hadde skepsisen bredd seg og fremtiden virket usikker.

“Dinamo har nylig sagt at de planlegger å kjøpe ham ut av kontrakten. De hevder alt er opp til dem ifølge lånekontrakten.”

Aleksandar Holiga

Da Louis van Gaal tok over, bestemte også han seg for å låne ut 20-åringen, og Dinamo Zagreb har også kjøpsopsjon på spissen som har gjort det svært godt i sine første måneder i Kroatia.

Dinamo Zagreb har fått en fantastisk start på seriespillet, og står med 11 seirer og to uavgjort på de første 13 kampene, mens Henriquez har scoret vanvittige 14 mål på 15 opptredener, de fleste som innbytter!

Selv uttalte Henriquez for kort tid siden at han drømmer om å komme tilbake til Manchester United.

Men spørsmålene er mange.

Er han god nok for United? Hvordan er egentlig nivået i den kroatiske ligaen? Planlegger Dinamo Zagreb å benytte seg av opsjonsavtalen?

Vi tok en prat med den kroatiske journalisten Aleksandar Holiga som blant annet skriver for ESPN, Guardian og Independent for å få svar!

  • Henriquez har gjort det svært bra i Dinamo Zagreb, og er ifølge Holiga klar for United allerede nå.
  • Situasjonen i Dinamo er kaotisk, og flere talentfulle tenåringer har forlatt klubben.
  • Dinamo hevder de har opsjon på å hente Henriquez for 2,5 millioner Euro – noe de sier de vil gjøre.
Manchester United v Sevilla - Rio Ferdinand Testimonial

– Vel, den cupkampen er ikke det beste eksempelet. De spilte mot et 3. divisjonslag og lå under 0-1 helt til det 89. minutt da de fikk en billig straffe før kampen gikk til ekstraomganger. Dinamos prestasjon i den kampen var så elendig at det overskygget Henriquez’ forestilling fullstendig.

– Når det er sagt så gjør han det utrolig bra for Dinamo. Han har tilpasset seg raskt, og scoret drøssevis med mål fra dag én, selv om han stort sett har vært innbytter. Han ser veldig bra ut, prøver hardt på banen, og det virker som han er en grei gutt også.

Følg Aleksandar Holiga på Twitter!

– Hvordan har han blitt tatt imot av fansen?

– Det er et vanskelig spørsmål fordi Dinamo har hatt enorme problemer med fansen ettersom de er svært misfornøyde med klubbledelsen. Tilskuertallet er derfor katastrofalt lavt. Selv de som kommer, og de er hovedsakelig ultras, er mer opptatt av krigen med klubbledelsen enn å støtte laget.

– Så Angelo har ikke fått den velkomsten han har fortjent, men jeg tror han har overrasket alle med nivået han har vist han har inne.

“Det er den minst konkurransedyktige ligaen i Europa. Dinamo er så overlegne økonomisk at de burde knuse all motstand – noe de ikke gjør.”

Aleksandar Holiga

– Kan du si litt om nivået i den kroatiske ligaen? Hvor stor er forskjellen fra Premier League? 

– Dinamo Zagreb har vunnet serien ni år på rad, og har et lønnsbudsjett som er tre ganger så stort som Rijekas og fem ganger større enn Hajduk Splits, mens resten av klubbene bare prøver å overleve. Det er den minst konkurransedyktige ligaen i Europa. Bortsett fra de tre nevnte klubbene henter de andre lagene kun spillere på free transfer. Dinamo er så overlegne økonomisk at de burde knuse all motstand – noe de ikke gjør. I de fleste kampene holder det at de spiller bra i 15 minutter eller at et par spillere presterer, så vil de vinne. I tillegg liker dommerne dem også.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Chile v Iraq - International Friendly

– De burde stilt sterkere i Europa, men det gjør de ikke, delvis på grunn av dårlig matching i hjemlandet. Tempoet er mye tregere enn i Premier League, treningene er dårlige, og det kreves veldig lite av spillerne i de fleste kampene. I tillegg har de underprestert i flere år, mangler en ordentlig trener, og har en fanbase som boikotter dem.

– Dette er ikke et sunt miljø å utvikle seg i for en ung spiller. Det er årsaken til at spillere som Mateo Kovacic (Inter Milan), Alen Halilovic (Barcelona) og Tin Jedvaj (Roma, på lån i Leverkusen) tok den første muligheten de fikk til å komme seg vekk som tenåringer.

– På grunn av disse årsakene er det vanskelig for en ung spiller å utvikle seg i Dinamo.

“I den formen han er nå er han klar til å spille for Manchester United øyeblikkelig.”

Aleksandar Holiga

– Hvordan vil du vurdere Henriquez’ sjanser til å returnere til United og lykkes på førstelaget? Er han god nok?

– I den formen han er nå er han klar til å spille for Manchester United øyeblikkelig. Men jeg er redd han vil stagenere og bli selvtilfreds dersom han blir i Dinamo i en lengre periode.

– Vet du om Dinamo er interessert i å kjøpe Henriquez på nåværende tidspunkt?

– Ja, Dinamo har nylig sagt at de planlegger å kjøpe ham ut av kontrakten. De hevder alt er opp til dem ifølge lånekontrakten. De har også sagt at prisen vil ligge på cirka 2,5 millioner Euro.

– Dersom det er sant er de gale om de ikke gjør det. Henriquez er mye bedre enn deres andre spiss, Duje Cop, og det er stor sannsynlighet for at de kan gjøre store penger på ham. Den prisen er latterlig for en så god spiller.

Powered by Labrador CMS