– Kun Fergie kunne gjort det

Ingen annen manager kunne fått det samme ut av fjorårets United-lag som Sir Alex Ferguson, sier The Guardians Daniel Taylor – som samtidig kommer med kritikk mot managerlegenden.

Publisert Sist oppdatert

De neste dagene vil vi gjengi intervjuer Red News har gjennomført blant en rekke av journalistene som følger United tettest. I dag har turen kommet til Daniel Taylor i The Guardian.

Hva husker du best fra sesongen som var?

– 1-6-kampen. Det er ikke meningen å fyre dere opp, men hvis man snakker om minner som skiller seg ut fra mengden var det at United ble overkjørt på den måten noe jeg aldri hadde forventet å se. Etter å ha bodd i Manchester siden 1998 og blitt godt kjent med fotballivet i byen var det bare helt utrolig å se City dra til Old Trafford og gjøre det de gjorde. Det var et virkelig stort øyeblikk i historien mellom de to klubbene.

– Bortsett fra det – og igjen er jeg nødt til å være ærlig: Den siste kampdagen da målene på overtid kom. Jeg synes utrolig synd på dere stakkarslige mennesker etter det som hente da. Det var ekstraordinært og brutalt. Jeg skulle ønske jeg kunne plukke ut et hyggeligere øyeblikk for dere, men det var vel egentlig ikke så mange? Giggs’ overtidsmål mot Norwich var klassisk United, men prestasjonene i Europa var elendige og for å være ærlig ville jeg ha valgt 4-4-kampen mot Everton som en annen kamp som virkelig vil sitte lenge i minnet. Sorry, men det var dere som spurte…

Over- eller underpresterte United forrige sesong?

– De overpresterte sannsynligvis, med tanke på at antallet poeng normalt ville holdt til ligagull. I tillegg virket City som det beste laget, men det var kun målforskjell som gjorde at de vant ligaen. Sir Alex Ferguson er kanskje den eneste som ville ha fått så mye ut av det laget – men på en annen side er det sannsynligvis kun Sir Alex Ferguson som kan late som at det ikke er noe galt med troppen og at alt er bare fryd og gammen med Glazers.

– Tingen med fjorårssesongen var at konkurransen ikke var alt for bra. Chelsea og Arsenal var svake i lange perioder, Tottenham var kun gode i en halv sesong og Liverpool var ikke i nærheten. Derfor var ikke kvaliteten på ligaen fantastisk, og jeg tror også United var litt heldige, for det er ingen tvil om at i Europa fant lag ut av dem.

Gjør den økonomiske forskjellen mellom United og City denne tittelduellen annerledes enn de United har hatt mot Arsenal og Chelsea?

– Denne er annerledes fordi det er City. United har i så lang tid styrt byen, og jeg kan forestille meg at det blir noen ordentlig gretne kamper på Old Trafford neste sesong hvis City får en flying start og United sliter. Folk tror at City kun vil fortsette med å bruke over £100 millioner hvert eneste overgangsvindu, men de holder faktisk et godt øye med Financial Fair Play-reguleringene – og tro det eller ei, finansielle restriksjoner er satt til verks. Selvsagt har Ferguson strengere økonomiske vilkår, og City er den klart mest kraftfulle klubben økonomisk sett nå.

– Problemet for United er at Citys eiere er skikkelige. De er ikke der kun for å leke med klubben, og man trenger kun å se på planene deres for arenaen og de områdene som omsvermer den for å forstå at de kommer til å være der i lang tid. Derfor kan det hende de kommer til å dominere en periode, og tiden hvor man kan si at «ah, det er bare City, de driter seg ut» er over.

Tror du 12/13-sesongen blir Sir Alex Fergusons siste i United?

Jeg har ingen aning. Hvem er det som kan spå det? Vi har stilt dette spørsmålet i x antall år nå, og hver eneste gang svarer jeg «kanskje etter neste sesong.» I år har jeg bestemt meg for at det ikke er noen vits. Jeg vet ikke, og det gjør heller ingen andre journalister i dette landet.

Hva tror du United vil gjøre under overgangsvinduet i sommer?

Før denne sommeren hadde ikke United kjøpt en sentral midtbanespiller siden 2007, om man ikke regner med Paul Scholes. Jeg vet jeg tilhører minoriteten, men jeg er ikke sikker på om Modric er det endelige svaret. Jeg sier ikke at han ikke er det, men jeg blir ikke solgt av idéen. Jeg har ikke sett mye av Kagawa, men han får definitivt gode skussmål fra Tyskland (skrevet før Nick Powell ble klar for klubben).

Hvis penger ikke hadde vært noe problem, hva mener du de måtte ha gjort?

To sentrale midtbanespillere, en spiss og konkurranse på venstrebacken for Patrice Evra. Får man i tillegg tilbake en frisk Bebe begynner ting å se bra ut…

Powered by Labrador CMS