Mine tanker etter ligaåpningen

Ansvarlig redaktør om ligaåpningen, Rooney, neste kamp og mer.

Publisert Sist oppdatert

Ansvarlig redaktør i Supporterklubben, Dag Langerød, skriver ned sine tanker etter de fleste United-kamper.

Her er hans vurderinger etter ligaåpningen og foran hjemmekampen mot Southampton.

Mine tanker etter ligaåpningen

Forrige gang United møtte Bournemouth endte det med en kveld hvor alle andre lo av oss. United hadde akkurat blitt slått ut av Champions League, og med reserver som Varela, McNair og Borthwick-Jackson fra start, og Powell og Pereira fra benken, ble det en ny stor nedtur om kvelden 12. desember.

Nå er det ingen som lenger ler av United.

kampen

Det var ikke en briljant ligaåpning, men den var bunnsolid.

Ja, vi hadde marginer med oss, to ganger, da Juan Mata gjorde 1-0, men 20 minutter ut i 2. omgang stod det 3-0 på lystavla og 6-0 i sjanser til United.

3-0 og 6-0 altså. På bortebane. Ingen sjanser imot før i 69. minutt, og bare så det er sagt – jeg har ingen problemer med å bli glad i godt forsvarsspill.

Ta så bare en ørliten titt på resten av kampene i runden.

Leicester tapte mot Hull som knapt nok klarte å stable et førstelag på beina. Tottenham klarte bare 1-1 borte mot Everton, Arsenal tapte hjemme for Liverpool og City og Chelsea trengte seiersmål helt på tampen for å slå Sunderland og West Ham.

Det var altså ganske jevnt i alle andre kamper. Sånn sett var Uniteds første drøye 65 minutter veldig bra.

Spillerne:

Spiller for spiller så jeg vel cirka det samme som de fleste andre.

Jeg gir ekstra skryt til Eric Bailly og Daley Blind. Bailly er veldig lett å se, i måten han går inn i dueller på, og var banens beste.

Jeg var likevel nesten gladere på Daley Blind og Marouane Fellainis vegne.

De har fått mye skit, men Blind gjorde knapt en feil i sin stopper-rolle, og i et godt organisert United så Fellaini også bra ut. 75 av 76 vellykkede pasninger er svært bra selv om man vet at de fleste pasningene var korte og enkle, men han brøt også en del angrep og jobbet knallhardt i midtbaneleddet.

GettyImages-579196630

Nå føles  ikke det like sikkert.

Med tanke på at Smalling ikke har et eneste minutt for United i sommer så mener jeg at han må starte på benken mot Southampton.

Paul Pogba har heller ikke spilt fotball i sommer, men det er vanskelig å se for seg at United ikke bruker fredagen for det den er verdt med tanke på gi ham debuten sin, foran hjemmefansen, og sånn sett få positiv oppmerksomhet rundt hele verden.

Så Pogba starter.

Men erstatter han Fellaini? Ander Herrera?

Wayne Rooney

Vel, det kan fort skje at det er tilfelle, men så langt er det Wayne Rooney som har underprestert på Uniteds lag.

Tror jeg Jose Mourinho kommer til å vrake ham mot Saints? Nei.
Er Rooney den som bør være nærmest en benkeplass etter det vi har sett mot Leicester og Bournemouth? Ja.

tr10

Jeg skal imidlertid gi Rooney at han flere ganger fant rom i mellomrommet, slik at han kunne brukes som et oppspillspunkt. Det betyr selvsagt skryt til pasningsleggeren, men United-kapteinen må faktisk også få ros for bevegelsene sine.

Jeg er også enig i at Rooney i store deler av 2015/16-sesongen var altfor dårlig, men jeg spør dere: Hvem kåret dere til bestemann i FA-cupfinalen? Jo, det var Wayne Rooney. Hvem kåret dere lesere til bestemann etter siste ligakamp forrige sesong (3-1 mot Bournemouth)? Jo, Wayne Rooney. Rooney leverte faktisk ganske så bra i alle de siste seks kampene forrige sesong. Det var i alle fall mange som var dårligere. Han har langt i fra vært den dårligste i mange av sommerkampene, også.

Vi vet også, via mange kilder, at han er en viktig mann i spillergruppa, og jeg kan ikke tro at han gjør seg bort på treningsfeltet, heller. Det er også bare noen få måneder siden Alex Oxlade-Chamberlain sa at Rooney var den som også trente best på det engelske landslaget.

På lesernes spillerbørs etter ligaåpningen scoret Rooney lavest, jeg var heller ikke imponert, men det er samtidig interessant å se at han til tross for en mindre god kamp scoret ett mål, fort kunne scoret to og med litt marginer faktisk kunne scoret tre mål. Prestasjonen ville fortsatt være den samme, men da ville nok totalinntrykket og spillerbørsen vært ganske annerledes.

Så få ham ut og vekk av laget raskest mulig eller faktisk ha litt is i magen, la ham få en del kamper på rad og se hvordan utviklingen er?

Jeg skal innrømme at jeg tidlig i juni, i en artikkel til medlemsmagasinet som til slutt ble erstattet av noe annet, så skrev jeg en tekst hvor jeg mente at det beste som kunne skje for Uniteds del var at Wayne Rooney ble solgt til Kina for 30 millioner. Jeg mener fortsatt at han må bli mye bedre, veldig mye bedre for å kunne legge beslag på 10er-rollen i United, men kanskje har saken, som jeg har forsøkt å belyse, noen flere sider enn mange ser.

Samtidig er det kanskje én ting vi faktisk bør ha i mente. Hvis både Louis van Gaal og Jose Mourinho faktisk bruker Wayne Rooney så handler vel ikke det om veldedighet. Det handler nok mer om hvilken betydning de mener Rooney har for Manchester United totalt. De vet hva de får eller kan få, og de vet hva han ikke gir.

Det samme kan sies om Marouane Fellaini.

Når det nå ser ut som om belgieren overlever og blir brukt regelmessig av både David Moyes, Louis van Gaal og Jose Mourinho er det da de som ikke har peiling eller er det på tide for oss fans faktisk å anerkjenne hva belgieren gir laget?

Flere pluss

Andre fortjener også pluss.

martial

Anthony Martial hadde vært helt anonym hittil etter ferien, men i Bournemouth så vi i alle fall tegn på at pila peker oppover.

Antonio Valencia fortsetter også å være en trussel fra sin høyreback-posisjon, mens Ander Herrera var interessant i den dype midtbanerollen.

Så mye bra og til å være ligaåpning etter en vanskelig sommer ganske så perfekt.

Den aller største forskjellen handler imidlertid om det mentale og den følelsen vi fans og sikkert spillerne nå også har.

Søndag var vi heller ikke avhengige av at Varela, McNair eller at Borthwick-Jackson lyktes fra start eller at Nick Powell og Andreas Pereira skulle redde oss fra benken.  Bredden er større, skadene er færre og benken, med Romero, Carrick, Rashford, Rojo, Mkhitaryan, Memphis og Schneiderlin er noe ganske annet kvalitetsmessig enn den var borte mot Bournemouth i desember.

Så hva med Southampton hjemme?

Jeg tror det blir to eller tre endringer, alle på midtbanen.

p6

Så tror jeg at Jesse Lingard går rett inn på laget igjen hvis han har hatt noen bra treningsøkter bra seg denne uka. Mata var bra mot Bournemouth, men Lingard var veldig bra mot Leicester og akkurat da foran Mata i køen. Alt tyder på at hans bevegelighet og tempo foreløpig står høyt i kurs hos Mourinho.

Som nevnt over tror jeg vel også at Chris Smalling må finne seg i en plass på benken fra start av når han nå er tilgjengelig igjen.

Stopper-situasjonen er faktisk ganske interessant, med tanke på at United nå ønsker Southamptons Jose Fonte.  Smalling var veldig god i første halvdel av forrige sesong, men ikke like god etter. Eric Bailly ser veldig bra ut, Blind har andre kvaliteter og hva om Fonte kommer? Da kan det faktisk hende at Smalling står foran en gigantisk utfordring i å beholde plassen på laget.

Mitt lag mot Southampton: De Gea – Valencia, Bailly, Blind, Shaw – Carrick, Pogba – Lingard (hvis frisk), Rooney, Martial – Ibrahimovic

MERK: Dette er hva jeg tror Mourinho sender utpå. Selv er jeg en naiv drømmer. Jeg tar gjerne Rashford i spann med Zlatan på topp, eller gjerne Mkhitaryan i 10er-rollen, men foreløpig ligger det nok ikke an til det.

 

 

Powered by Labrador CMS