Ny suksess på Luzhniki?

I kveld returnerer United til arenaen hvor klubben for nøyaktig 17 måneder siden feiret en av sine største triumfer ved å beseire Chelsea i Champions League-finalen. OBS-OBS-OBS: Kampen starter kl. 18:30!!!

Publisert Sist oppdatert

Denne gang er anledningen gruppespillkamp i samme turnering, en kamp som langt på vei kan komme til å sende United videre fra Gruppe B.

Med tre poeng i kveld, i tillegg til maksimumsuttellingen fra oppgjørene mot Besiktas og Wolfsburg, vil nemlig turneringsvinnerne fra 2008 allerede være oppe i ni poeng. Samtidig vil det fortsatt gjenstå tre kamper – hvorav to hjemme på Old Trafford. Da skal det bli vanskelig for rivalene å nekte gruppefavoritten en plass i 1/8-finalen om en fire måneders tid.

Fortsatt jevnt

Vær likevel oppmerksom på at kveldens motstander – UEFA-cupvinnerne fra 2004/05-sesongen, selv har ambisjoner om avansement fra gruppespillet. Nå innledet CSKA høstens Champions League-spill med 3-1-tap mot Wolfsburg i Tyskland, men laget slo tilbake og revansjerte seg for tre uker siden, da Besiktas ble sendt tilbake til Istanbul med 2-1-nederlag under fez’en.

Det betyr at russerne med ny seier i kveld vil havne poengmessig à jour med kveldens gjester. Og – skulle Wolfsburg senere i kveld innfri favorittstempelet i sin hjemmekamp mot Besiktas, vil Gruppe B plutselig inneholde tre lag på samme poengsum. Ikke for å helle malurt i drikkekaret, men mer skal det ikke til før kampen om de to avansementsplassene igjen vil være helt åpen.

CSKA Moskva har, sammen med Lokomotiv og Dynamo, i mange år tilhørt kretsen av Russlands største og mest kjente fotballklubber. Den ble stiftet i 1911, og har tradisjonelt vært kjent som hærens lag.

Merittlisten er imponerende nok, for klubben kan se tilbake på ti ligamesterskap (syv av dem under det gamle Sovjet-systemet) og like mange cupmesterskap (fem sovjetiske). I tillegg gikk klubben altså seirende ut av UEFA-cupen så sent som for fire år siden.

Denne stolte arven er det nå opp til spanjolen Juande Ramos (bildet til høyre) å videreføre. Men aller først må 55-åringen bevise at han har noe i CSKA å gjøre.

Den tidligere Sevilla-treneren fikk i fjor høst sparken i Tottenham og fikk deretter midlertidig ansvaret for Real Madrid. Så sent som den 10. september i år aksepterte han så betingelsene i en foreløpig tremånederskontrakt med CSKA.

I den korte tiden han har sittet med tømmene, har han løftet CSKA opp til fjerdeplass på Premier Liga-tabellen, blant annet ved å lede laget til seire i de tre ligakampene det har spilt på eget kunstgress. I tillegg ble det altså seier i CL-oppgjøret mot Besiktas. Med fem kamper igjen av sesongen ligger klubben i øyeblikket syv poeng bak ledende Rubin. Så får tiden frem til jul vise om Dimitar Berbatovs gamle Spurs-sjef har vist nok til å få kontrakten sin.

Se opp for

En mann som fort kan komme til å skape bryderi for Uniteds angrepsspillere, er den 23 år gamle russiske landslagskeeperen Igor Akinfeev (bildet). I så fall vil ikke det komme som noen stor overraskelse på Sir Alex Ferguson. United-manageren skal etter sigende forlengst ha notert navnet hans på blokken, og hevdes å følge ham nøye.

Fremover på banen kan det være verdt å merke seg midtbanespilleren Alan Dzagoev. Den skuddvillige 19-åringen har allerede funnet veien til nettmaskene to ganger i gruppespillet og fortjener et våkent øye til å sørge for at han ikke får for mye spillerom.

Skadesituasjonen

Ramos kan glede seg over å disponere et bortimot skadefritt mannskap. Likevel vil han kunne få problemer med å erstatte den brasilianske spissen Guilherme, som pådro seg en strekk i låret i helgens kamp mot Spartak Nalchik. Også den chilenske midtbanespilleren Mark Gonzales (ankel) er definitivt ute av kveldens oppgjør, mens forsvarsspiller Vasilij Berezutski er forkjølet og noe tvilsom.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

17. okt.

Spartak Nalchik

PL

B

1-1

4. okt.

Kuban

PL

H

4-0

30. sept.

Besiktas

CL

H

2-1

26. sept.

Zenit St. Petersburg

PL

B

0-2

20. sept.

Dynamo Moskva

PL

H

3-0

Selv om Champions League-rutinerte United vil bruke all sin kløkt til å prøve å sikre seg alle de tre poengene på Luzhniki, vil neppe noen kimse av utfallet dersom det hele skulle ende med poengdeling. Heller ikke et nederlag vil utløse noen krisestemning på Old Trafford, men vil likevel forpurre alle planer om tidlig avansement til 1/8-finalen.

Sir Alex har selv uttalt at laget hans vil gjøre sitt ytterste for å opprettholde suksessraten på 100 prosent, og tilbakeviser samtidig alle hentydninger om at han til og med vil kunne si seg tilfreds med det ene poenget. Det til tross for at han må klare seg uten flere av sine antatte førstevalg.

Skadesituasjonen

Fem av dem, Wayne Rooney, Ryan Giggs, Patrice Evra, Darren Fletcher og Ji-sung Park, sitter alle hjemme i Manchester sammen med Owen Hargreaves.

Samtidig har det hersket en viss usikkerhet rundt Dimitar Berbatov. Bulgareren fikk seg en smell mot Bolton, men mye tyder på at han rekker oppgjøret. I så fall vil det være dårlige nyheter for CSKA-sjef Ramos, som ikke legger skjul på at han frykter sin tidligere Tottenham-elev.

Nemanja Vidic, som sto over lørdagens kamp mot Bolton med et ankelproblem, ser også ut til å bli klar til spill på sin 28-årsdag.

Troppen

Van der Sar, Kuszczak, Foster; Neville, Rafael, O’Shea, Ferdinand, Vidic, Brown, J. Evans, C. Evans, Fabio; Valencia, Scholes, Carrick, Anderson, Nani; Owen, Berbatov, Macheda, Welbeck.

I faresonen

Nemanja Vidic må trå varsomt dersom han har ambisjoner om å få spille returoppgjøret mot CSKA på Old Trafford om tretten dager. Med to gule kort allerede (mot Besiktas og Wolfsburg) må han stå over neste kamp dersom han ikke holder seg i skinnet på Luzhniki.

Kuriositeten

Midtbanemagiker Anderson debuterte i Champions League som Porto-spiller i september 2006. Motstander? CSKA Moskva.

OBS: Problemer mot russisk motstand

Kun tre ganger tidligere har United støtt på russisk motstand, og hver gang har det endt med forferdelse. Første gang var høsten 1992, da laget spilte 0-0 mot Torpedo Moskva både hjemme og borte. Til slutt ble det russisk seier etter straffekonkurranse.

Fire år senere dukket så ukjente Rotor Volgograd opp av UEFA-cuphatten, og alle gledet vi oss til neste runde. Men hovmod sto for fall, også i 1995. Etter 0-0 ved Volgas bredd, sjokkerte russerne ved å score to ganger på Old Trafford 14 dager senere. Da hjalp det ikke en gang at United-keeper Peter Schmeichel dukket opp i Rotor-feltet og satte inn utlikningsmålet i hektiske sluttminutter. Gjestene fra øst gikk dermed videre på bortemålsregelen.

Og så sent som for vel et år siden ble Zenit St. Petersburg for sterke da Champions League- og UEFA-cupvinnerne møttes til Supercupfinale i Monaco. Russerne var til alt overmål knusende overlegne og vant fullt fortjent 2-1.

FORMEN – 5 siste

Dato

Motstander

Turn.

H/B

Res.

17. okt.

Bolton

PL

H

2-1

3. okt.

Sunderland

PL

H

2-2

30. sept.

Wolfsburg

CL

H

2-1

26. sept.

Stoke

PL

B

2-0

23. sept.

Wolverhampton

LC

H

1-0

Dommeren

Danske Erik Bo Larsen har vi stiftet bekjentskap med før, sist i vårens CL-semifinale mot Arsenal på Old Trafford. Den kampen endte med 1-0-seier til rødtrøyene og et godt utgangspunkt foran det som skulle bli en vellykket maktdemonstrasjon på Emirates.

Tidligere i samme sesong var Larsen også kampleder da United måtte se seg beseiret med 2-1 av Zenit St. Petersburg under «Supercupfinalen» i Monaco. Da sendte dansken Paul Scholes av banen i sluttminuttene, uten at en viljehandsende Scholesy hadde grunn til å klandre noen andre enn seg selv.

«Live»-oppdatering/Scoringsvarsel

OBS: Vær oppmerksom på at kampen i Moskva starter på det uvante tidspunktet 18:30!

Dersom du ikke skulle ha tilgang til tv-overføringen, på Viasat 4, Viasat Fotboll eller TV2 Sport (DK), kan du alternativt følge vår fortløpende oppdatering på united.no, eller melde deg på vårt scoringsvarsel. Sistnevnte er en SMS-tjeneste som gir deg lagoppstilling, scoringvarsel underveis og en kort sluttrapport.

Scoringsvarsel får du ved å sende meldingen UNITED til 2252.

Tjenesten, som dessverre kun er tilgjengelig for norske mobilabonnenter, koster kr. 1,- per melding.

Powered by Labrador CMS