– Hatet ligger bak oss

Glem knivstikkingen og Kung Fu-spark. Crystal Palace-fansen ser i stedet kampen mot United som en enestående sjanse.

Publisert Sist oppdatert

(Bildet over: Palace-fans under en desemberkamp i fjor)

Onsdag kveld avgjøres det om det blir United eller Crystal Palace som skal trekkes mot Manchester City, Liverpool eller Cardiff i semifinalene av ligacupen.

Og det er vanskelig å komme utenom at United er favoritter.

Motstanderen hører tross alt hjemme midt på tabellen i Championship.

Uten at de klager på det.

– Ett steg om gangen

– Alt i alt har vi hatt en sesongstart over forventningene, sier Espen Olavesen, talsmann for den skandinaviske Palace-fansen, til united.no.

– Målet i år er å holde seg unna bunnstriden. Det er små marginer i Championship, og det som kan lukte play off-plass blir fort til en plass i gjørma hvis det kommer en formsvikt.

– Som klubb får vi rett og slett ta ett steg om gangen. Vi holdt jo på å rykke ned i fjor, og det har variert i år. I slutten av oktober var vi veldig optimister, men så kom måltørken, sier han.

Måltørken har united.no allerede fortalt om. Palace har altså spilt fem kamper på rad uten scoring. Det ble en skikkelig svart november.

Tre ess

United skal imidlertid passe seg for å undervurdere motstanderen, og Olavesen er klar på at laget har noen spillere som kunne kjempet om plass også på Premier League-lag.

– Helt bakerst så har vi Julian Speroni. Mange mener at han er den beste keeperen utenfor Premier League. Han har vært veldig trygg og god i mange år.

– Så får vi se om han spiller. Det ryktes at manageren vil rullere litt, og bruke andrekeeperen.

– På høyrebacken har vi så den spilleren jeg mener nærmest er klar for spill i Premier League. Han heter Nathaniel Clyne, og kunne nok spasert rett inn på et bunnlag i Premier League. Han er egenprodusert, debuterte som 17-åring og spiller på det engelske U21-landslaget.

Så var det Wilfried Zaha (bildet), da. Spilleren som nylig ble rangert blant de 100 beste talentene i Europa. Og for å si det sånn – det var ikke akkurat en masse andre spillere fra nest øverste nivå i England på den lista.

– Han har en ekstrem teknikk, men er litt uferdig. Han kjører gjerne rundt med en spiller tre ganger, men er som regel like langt etterpå.

– Han har imidlertid scoret noen mål i serien og cupen denne sesongen. Han er spennende, sier Olavesen.

Her kan du lese intervjuet united.no gjorde med Jonathan Parr tidligere i uka.

Reserver mot reserver?

United-fansen er spent på hvor mange av unggutta som får sjansen i onsdagens kamp, siden Sir Alex allerede har varslet at han vil stille med reserver og juniorer.

Men reserver, det kan Palace også komme til å stille med.

– Vi spiller seriekamp hjemme mot Derby allerede fredag, allerede to dager etter United-kampen, og i tidligere kamper i ligacupen i år har vi gjort 7-8 forandringer fra laget som spilte i siste seriekamp.

– Jeg håper imidlertid at vi stiller med førstelaget. Det er greit med et par utskiftninger. Det kan gjøres uten at det svekker laget, men skal jeg tippe så blir det vel en mellomting.

Olavesen tror det betyr at tidligere Aalesund-spiller Jonathan Parr blir å se på Old Trafford, men tviler på Steffen Iversen.

– Det er nok 50-50 om Parr spiller. Det er en jevn konkurranse mellom ham og Dean Moxey på backen, samtidig som Parr også er blitt brukt som kantspiller.

– Når det gjelder Steffen Iversen så har han to innhopp på 15 minutter så langt i sesongen, men han ble skadet innledningsvis og har aldri klart å komme i form igjen. Jeg regner ikke med at vi får se ham.

– Er det noe du frykter med United?

– Hehe. Det meste…

– De skal vel spille med reservelaget, men det sier jo sitt at Dimitar Berbatov er på reservelaget.

– Samtidig er det ikke akkurat århundrets viktigste kamp for United-spillerne. Jeg erkjenner likevel at vi må ha marginer, og med vår evne til å finne mål i det siste så er jeg vel litt pessimist.

– Men dette er en enestående sjanse. Spesielt økonomisk. Det vil være veldig lukrativt å få en dobbel semifinale.

(Det var andre spillere enn de vi har nå da vi møtte Palace i 2005)

– Ligger bak oss

Olavesen avviser imidlertid at dette er en hatkamp for Palace-fansen. På 90-tallet var det nemlig et par episoder som skapte ondt blod mellom supporterne. Først var det Eric Cantonas berømte Kung Fu-spark mot en tilskuer da United møtte Palace borte. Like etter, også det i 1995, ble Palace-fan Paul Nixon så knivdrept etter å ha blitt angrepet av United-fans før en FA-cupsemifinale.

– Stemningen var dårlig, men hvis du spør en Palace-supporter nå så er Brighton hatlag nummer én, og Millwall nummer to.

– Jeg tror det er veldig få som har et hatforhold til United nå, og selv om jeg har sett og hørt at Cantona-episoden er trukket fram igjen, så har ikke knivstikkingen blitt nevnt. Så nei, jeg tror ikke det er noe særlig hatforhold til United nå.

– Selv om jeg tror at hvis du spør Palace-fansen, så vil 95 prosent av dem ønske at Manchester City tar gull. Ikke United. Hvis vi må velge mellom én av dem.

– Eieren spanderte øl

Palace´ norske supporterklubb har for øvrig rundt 90 medlemmer for øyeblikket, og de fleste av dem holder til i området rundt Oslo. Ifølge Olavesen er miljøet blitt mer aktivt, og de har vært på to fellesturer de siste årene. I tillegg møtes de for å se TV-sendte kamper på Tempest og det produseres normalt om lag fire medlemsblad i sesongen.

Og Palace-fansen får oppleve noe særdeles få United-fans får oppleve.

– Da vi reiste over forrige gang så fanget eierne opp det ved å lese nettforum. Da møtte den ene eieren oss etter kampen. Han hadde tatt med Jonathan Parr, og så kjøpte han øl til alle oss 16 supportere.

– Selv om fotballen i Championship av og til kan være frustrerende så får man en helt annen nærhet til klubben når sånt skjer. Da føler man seg ivaretatt. Rett og slett.

Her kan du selv ta en titt på Palace-fansens hjemmeside.

Powered by Labrador CMS