– Er dette slutten for Cantona?

Onsdag er det 17 år siden Eric Cantonas kung fu-spark, men hva skrev egentlig avisene den gangen.

Publisert Sist oppdatert

– Is this the end for Cantona?

– Er dette slutten for Cantona?

Det smurte Manchester Evening News (MEN) utover sine sportssider etter Eric Cantonas vanvittige angrep på en tilskuer under Uniteds bortekamp mot Crystal Palace på Selhurst Park 25. januar 1995.

United-journalist David Meek fastslo at United burde suspendere franskmannen – for å beskytte ham mot seg selv.

– Det vil være den beste reaksjonen fra klubben, etter at franskmannen sendte klubben ut i et flaut kaos, skrev Meek i en kommentar. United gjorde også som Meek fastslo, men det engelske fotballforbundet forlenget så suspensjonen.

– Sviktet seg selv og klubben

MEN har også latt mange eksperter komme til orde, og vinkler knallhardt:

– He looked like Bruce Lee in a United shirt

– Han liknet på Bruce Lee ikledd United-trøye, heter én av sidesakene.

Det er den tidligere landslagskapteinen Alan Mullery som sier det. Gary Lineker siteres på at det er «noe av det mest vanvittige jeg har sett på en fotballbane», og at det ikke finnes noen unnskyldning. Trevor Brooking, som da jobbet som TV-ekspert blir sitert på at «Cantona har sviktet både klubben og seg selv».

United-legende Paddy Crerand kom imidlertid litt til franskmannens forsvar.

– Det er veldig, veldig vanskelig å forsvare Eric, men supporteren løp vek fra setet sitt for å hetse ham. Han kastet vel også noe på ham. Jeg lurer egentlig på hva alle karene i gule vester (vaktene) hos Crystal Palace faktisk har som jobb? Skal de passe på publikum eller er de kun der for å kose seg, sa han.

MEN siterer også Crystal Palace-supportere som hevdet at Paul Ince, like etter, skrek opp til tilskuerne: «Kom igjen , vi kan ta dere alle».

– Som et isfjell

Det stopper imidlertid ikke der. I en psykoanalyse forsøker MEN å se på hvorfor Cantona er som han er.

– Red Devil – What makes Cantona turn into a demon, spør de.

De klarer imidlertid ikke helt å svare, men gjengir en masse tidligere sitater fra Cantona.

– Jeg er som et isfjell. Det over vann er det alle kan se, men det er det under som virkelig er interessant. Og for å oppnå lykke må man av og til gjennomgå voldsom frustrasjon.

Og:

– Jeg spiller fotball med følelse og lidenskap. Av og til blir lidenskapen for vill. Da ødelegger jeg for meg selv og andre. Jeg vet det. Men jeg kan ikke være den jeg er uten de sidene av meg selv.

En psykolog forsøker også å bidra.

– Cantonas reaksjon er forståelig siden kroppen kan reagere slik på truende situasjoner. Det er en overlevelsesmekanisme, sier psykolog Sharon Richards.

– Når hjertet pumper og adrenalinet strømmer kan man enten løpe vekk eller gå til angrep. Sånn har det vært lenge.

Fire gull på fem år

Cantona ble til slutt utestengt i totalt åtte måneder etter forseelsen, men karrieren hans var ikke over. Han ledet United til double-triumf i comeback-sesongen og nytt gull året etter før han la opp som fotballspiller 30 år gammel.

Med Cantona på laget vant United faktisk gull i hver eneste sesong – unntatt den han ble utestengt i.

Powered by Labrador CMS