Fem VM-øyeblikk vi ikke glemmer

Minneverdige United-relaterte VM-øyeblikk.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United og VM.

Det viktigste for oss er selvsagt at spillerne våre kommer tilbake i omtrent den tilstanden vi sendte dem fra oss i, men vi unner jo spillerne våre å oppleve suksess også.

Med noen dager uten VM-fotball før bronsefinalen skal spilles, har vi nå tid til å se oss litt bakover. Her lister vi opp noen av de store United-relaterte VM-øyeblikkene som vi ikke glemmer.

Nobbys dans

To Manchester United-spillere spilte hele VM-finalen i 1966 da England vant 4-2 mot Tyskland etter ekstraomganger – den største kampen i engelsk fotballhistorie.

Nå var det ingen av våre to som scoret, selv om Bobby Charlton var svært nære, men noe av det folk husker best fra denne finalen, handler likevel om en av våre.

Nobby Stiles, den tannløse krigeren på midten, danset lykkelig og bekymringsløst rundt på Wembley-matta med VM-troféet. Stiles’ dans er nevnt både i originalutgaven av den legendariske Three Lions-låta fra 1996 (se fra 1:37 og de neste ti sekundene av videoen i linken for å få med akkurat den delen) og i 1998-versjonen (fra 22:25).

Selvsagt er ikke dansen i seg selv noe av det største, men det ble stort som et symbol, kanskje spesielt fordi det var en slik type også. England hadde vunnet VM, og United hadde bidratt – og Stiles stjal altså showet etterpå.

Unge Whiteside blir legendarisk

Norman Whiteside er god på å sette rekorder. Han er den yngste spilleren som har scoret et seniormål for United, han er den yngste spilleren som har scoret i en ligacupfinale og han er den yngste spilleren som har scoret i en FA-cup-finale.

Han er ikke den yngste spilleren som har scoret i et VM, det er Pelé (som visstnok var ganske god også), men han er derimot den yngste som har spilt i et VM.

Whiteside var fast på laget da Nord-Irland gjorde en fin innsats i VM i 1982, og startet samtlige kamper. I den første kampen, mot Jugoslavia, satte han rekorden som fortsatt står.

I tillegg til at han er den yngste som har spilt i et VM, er han også den yngste som har fått gult kort i et VM – han fikk nemlig gult kort mot Jugoslavia!

WHITESIDE: Han så kanskje ikke ut som om han var den yngste som har spilt i et VM, men han var i alle fall det!

Røde Beckham og hans revansje

England var sulteforet på VM etter at kvalifiseringsgruppen til 1994-VM (mot blant andre Norge) ble for tøff, og England var begynt å få optimismen tilbake til VM i Frankrike – innsatsen i EM på hjemmebane to år tidligere hadde sørget for det.

United kom seg OK gjennom gruppespillet (blant annet etter mål fra Scholes, Beckham og den fremtidige United-spilleren Michael Owen), men tap mot Romani gjorde at det bare ble andreplass, og dermed ventet Argentina i åttedelsfinalen.

Der røk England på straffesparkkonkurranse (…selvsagt), men kampen blir kanskje aller mest husket for utvisningen av David Beckham. Becks ble irritert på Diego Simeone, og sendte ham et lite spark, og argentineren falt sammen som en ekstra ustabil potetsekk. Beckham fikk tøff behandling fra både engelske aviser og fans av motstanderlag i tiden fremover, men slo heldigvis tilbake for United med en herlig sesong, der han var en sterk bidragsyter til alle tre titlene United vant i trippelen.

I VM fire år senere fikk han også sin England-revansje. England møtte Argentina i gruppespillet, og der ble David Beckham matchvinner på straffespark – etter at Diego Simeone (selvsagt) før straffesparket prøvde hardt på å sette vår mann ut av spill.

Blunket som reddet Rooney

Beckham er ikke den eneste United-spilleren som har fått høre det etter å ha blitt utvist i en avgjørende kamp for England i et VM-sluttspill. I 2006 skjedde det med Wayne Rooney – en del av forskjellen var at her ble mye av skylda lagt på en helt annen United-spiller.

Etter at Rooney tråkket på Carvalho, var nemlig Cristiano Ronaldo ivrig etter å fortelle dommeren hva den naturlige konsekvensen av det ville være, og portugiseren fikk viljen sin, til Rooneys store irritasjon. Ronaldo blunket til Portugal-benken, og provoserte alle i England, og det ble regnet som svært sannsynlig at Uniteds nummer sju ville forlate klubben.

Det skjedde ikke – Ferguson og spillerne selv fikk raskt ordnet opp i det hele, og da sesongen startet, spilte Rooney og Ronaldo fantastisk fotball sammen – og det endte i mai 2007 med Uniteds første ligagull siden 2002/03. Da mange forventet en splittelse, så stod United bare enda sterkere sammen enn før.

Senere har Rooney også sagt at Ronaldo sørget for at han slapp billigere unna etter VM.

Nederlands smadring av Spania

Spania hadde vunnet EM to ganger på rad, og var også regjerende Verdensmester. Ikke siden 2006 – åtte år tidligere – hadde spanjolene vært med i en stor internasjonal turnering uten å vinne.

Plutselig tapte de 1-5 i åpningskampen av VM, og de kom seg liksom ikke helt fra sjokket – allerede etter den andre kampen i gruppespillet var de ute av turneringen.

At kampen betydde litt ekstra for oss, handlet om flere ting. En ting er at kampen huskes aller best for Van Persies ikoniske stupheading (han scoret også ett til senere), og noen av dere husker sikkert at innlegget kom fra Daley Blind – som på dette tidspunktet var sterkt koblet til United, og signerte på sensommeren.

Like mye handlet det uansett om at dette var den første viktige kampen vi så av et Louis van Gaal-lag etter at han var bekreftet som United-manager, og at vi håpet på at vi fikk et glimt av fremtiden. Akkurat det er vel noe diskutabelt om vi fikk, med fasit i hånd, men det er i alle fall ingen tvil om at dette var en minneverdig kamp – med en United-spiller og en United-manager i sentrum.

Noe annet vi burde tatt med? Eller har du minner knyttet til disse spesifikke kampene? Bruk kommentarfeltet!

Powered by Labrador CMS