Husker du disse kampene?

Manchester United har både gode og dårlige minner fra ærverdige Wembley Stadium.

Manchester United slo Everton 2-1 i FA-cupsemifinalen lørdag og tok seg dermed til sin første FA-cupfinale siden tapet for Chelsea våren 2007.

Og det takket være Marouane Fellaini og Anthony Martial.

Med det blir det cupfinale på Wembley 21. mai, og en ellers ustabil sesong kan si seg reddet ved å vinne den prestisjefylte turneringen for første gang på over ti år.

Men hvilke Wembley-kamper husker vi best? Noen husker kanskje Champions League-tapet for Barcelona, mens noen, som har fulgt klubben ekstra lenge, husker kanskje det første troféet etter München-ulykken?

«Back on track»

Datoen 6. februar 1958 kjenner alle som dagen München-flyulykken inntraff. Syv Manchester United-spillere omkom. Ni overlevde. Den største tragedien i Manchester Uniteds historie. De hadde nylig vunnet ligaen to år på rad.

Årene som fulgte Manchester United, byen, klubben, fansen, var tøffe. Men bare fem år senere, vant de tilbake FA-cuptroféet.

Sir Matt Busby måtte fornye laget, og hentet inn spillere som Albert Quixall, Maurice Setters, Denis Law, Paddy Crerand, og Noel Cantwell. De alle startet cupfinalen mot Leicester City som endte 3-1 til rødtrøyene. takket være ett mål av Denis Law og to av David Herd. Dermed var klubbens første trofé etter katastrofen et faktum.

Sir Matt Busby.

Det sure finaletapet

Dagen var 20. mai 1995, United var både regjerende liga- og cupmestere, og det var bare ett hinder igjen for å vinne cupen for andre år på rad: Everton på Wembley.

Og det viste seg å skulle bli tøffere enn ventet.

United hadde havnet på andreplass på tabellen, mens Everton var bare fem poeng unna nedrykk.

United hadde Roy Keane, Lee Sharpe, Mark Hughes og Brian McClair ute på banen. I buret sto Peter Schmeichel.

De dominerte kampen, men Southall sto en strålende kamp, og holdt nullen. Dermed ble Paul Rideouts scoring etter en halvtime stående som seiersmålet, og rødtrøyene måtte reise slukøret hjem.

fa cup final 1995

Treble!

Finale i 1999. De fleste tenker på Ole Gunnar Solskjær, Camp Nou, en sen maikveld mot Bayern München. Men som vi alle vet, det var også våren United vant «The Treble», som betyr å vinne både ligaen, hjemlig cup og Champions League.

I solskinnsvær 22. mai 1999 måtte United overliste Newcastle United foran nesten 80.000 tilskuere på Wembley Stadium.

Paul Scholes og Roy Keane dannet midtbaneduoen fra start, men Keane måtte av med skade etter bare åtte minutter. Inn kom Teddy Sheringham. To minutter senere sendte han United i ledelsen.

Da Scholes scoret 2-0-målet etter 53 minutter spilt, fastsatte han også sluttresultatet, og dermed var to av tre titler hanket inn for sesongen.

FA Cup 1999

Det grusomme Champions League-finaletapet

Datoen 28. mai 2011 skulle vi kanskje ønske gikk i glemmeboka. Det var dagen Barcelona knuste Manchester United 3-1 på Wembley Stadium i Champions League-finalen.

Sir Alex Ferguson og United-laget var klare underdogs. De hadde tapt finalen mot samme lag to år i forveien, og var klare for å revansjere seg. – En må aldri avskrive Ferguson, ble ofte sagt som argument i forkant av kampen.

Pedros scoring i det 27. minuttet satte et støkk i United-fansen verden over, men bare syv minutter senere utlignet Rooney til stor jubel blant de rødkledde på Wembley.

En nervepirrende andreomgang ventet, men bare ni minutter ut i andreomgangen scoret Lionel Messi 2-1, før David Villa økte til 3-1 med 21 minutter igjen å spille. Dermed endte det med CL-tap på «hjemmebane» for Ferguson & co.

Det ikoniske deppebildet av Rooney og Javier Hernández.

DÉT comebacket

Community Shield er vanligvis ikke de Wembley-kampene folk husker best. Men kampen mot Manchester City for snart fem år siden er det får som kommer til å glemme. For sjelden har United-fans jublet så mye for et «meningsløst» trofé.

Manchester City hadde akkurat begynt å vise muskler i naboduellen, og et halvår i forveien hadde Rooney brasset inn 2-1-scoringen som bidro til Uniteds 19. ligagull.

City hadde slått Stoke i FA-cupfinalen, og United hadde vunnet ligagull. Scenen var satt på Wembley en uke før seriestart.

Men da Joleon Lescott scoret 1-0 seyv minutter før pause, før Edin Dzeko økte til 2-0 på overtid i førsteomgang, så det bekmørkt ut for United. Heldigvis hadde vi Sir Alex Ferguson på sidelinja. En mann som visste å gjøre grep i pausen.

Chris Smallings redusering like etter pause satte fyr i United-laget, og bare seks minutter chippet Luis Nani inn utligningen.

Det så lenge ut til å gå til ekstraomganger, men tre minutter på overtid rundet Nani målvakt Joe Hart, og satte 3-2-målet i åpent mål – til ellevill jubel.