Manchester United v Liverpool - Premier League

– Helt absurd å se Old Trafford på den måten

United-fansen raste mot Glazer, stormet Old Trafford, og stoppet den største fotballkampen i England. – Et kraftig signal, sier fascinerte supportere til united.no.

Publisert Sist oppdatert

Søndag 2. mai ble dagen da United-fansen var tilbake på Old Trafford.

Ikke på pandemiens premisser, og ikke på klubbens, men på sine egne.

Noen timer før avspark hadde den planlagte protesten utviklet seg til en beleiring av klubbens stadion. På sosiale medier spredte videoer seg av supportere som entret gresset, raste mot Glazer, kastet bluss, og scoret på brassespark foran Stretford End.

Hjemme i Sarpsborg trodde Lars Morten Olsen knapt sine egne øyne.

– Det var helt absurd å se Old Trafford på den måten. Jeg fikk «flashback» til Kongressen i Washington, uten sammenligning for øvrig, sier redaktøren for United-Supporteren.

NRK-kommentator Christian Nilssen ble også overrasket da oppgjøret mot Liverpool ble utsatt på ubestemt tid.

– Sånne bilder har vi ikke sett. Det var noe i nærheten i 2005, og det har vært noen heftige scener inne på stadion. Men ikke som dette, sier Nilssen.

– Hadde stått på barrikadene med dere

Både Olsen og Nilssen uttrykker sin beundring for United-fansens mobilisering og motstandskraft.

På Sky Sports gjorde Gary Neville og Roy Keane det klart at de står 100 prosent bak supporterne.

– Dette er frustrasjon som har bygget seg opp over 16 år, sier Olsen.

– Jeg hadde nok ikke stormet Old Trafford selv, men det at de klarte å få kampen avlyst er et kraftig «statement» til eierne. Det er «fan power», og det er et begrep jeg mistenker at eierne ikke visste hva var før i dag. 

US-REDAKTØR: Lars Morten Olsen.
US-REDAKTØR: Lars Morten Olsen.

Søndagens protestaksjon er det foreløpige høydepunktet etter Superligaens fall. Også forrige helg var det demonstrasjoner utenfor Old Trafford, og tidligere tok en gruppe supportere seg inn på Carrington.

Nilssen forstår fansens misnøye med Glazer og skjuler ikke sitt standpunkt i saken.

– For å sitere David Gill fra 2005: Hadde jeg vært der, hadde jeg stått på barrikadene sammen med dere, sier han.

Manchester United v Liverpool - Premier League
GULT OG GRØNT: United-fansen demonstrerte utenfor Old Trafford søndag.

Sitatet stammer fra den gangen Shareholders United (i dag MUST) fryktet et oppkjøp fra Glazer og Gill som klubbens daværende administrerende direktør uttalte at han sto på supporternes side.

– Jeg synes United-supportere og fans av alle lag som har stått opp mot dette har gjort en fantastisk jobb. Jeg er overrasket over at det har blitt så unisont kritisert og slått tilbake, fortsetter Nilssen.

– Det gjør meg glad som supporter at det faktisk finnes noen stemmer igjen mot en del av den moderne fotballen som ikke er spesielt bra. Jakten og jaget på profitt trumfer alle hensyn. Det kreves mot for å gjøre det fansen har gjort, og de har gjort en fantastisk god og sterk jobb.

NRK-KOMMENTATOR: Christian Nilssen (t.h.) og Lars Morten Olsen.
NRK-KOMMENTATOR: Christian Nilssen (t.h.) og Lars Morten Olsen.

Andreas Hedemann i «United We Podkast» er sikker på at Joel og Avram Glazer fikk seg oppvekker søndag kveld.

– Der er bare for alle engelske klubber og eiere, inkludert Glazer-familien, å innse at fotballklubbene ikke er fotballklubber uten fansen, og at det ikke er eierne som bestemmer. Fansen bestemmer, sier Hedemann.

– Hvis fansen er så opprørt at de bestemmer seg for at kampene ikke skal spilles, så vil ikke kampene spilles. Er sinnet og følelsen av urettferdighet sterk nok, vil ikke kampene kunne gjennomføres – og det ser vi i dag. Dersom eierne ikke var klar over det fra før av, er de i hvert fall klar over det nå!

Manchester United v Liverpool - Premier League
«WE WANT THE GLAZER OUT»: Tusenvis av supportere møtte opp på Old Trafford.

– Solskjær i en umulig spagat

Selv om Ole Gunnar Solskjær og spillerne aldri kom seg til Old Trafford på søndag, fikk også de merke fansens misnøye på nært hold.

Utenfor Lowry fant lignende protester sted, og lagbussen forlot aldri parkeringsplassen ved hotellet. Flere av spillerne observerte det som skjedde fra hotellvinduene.

Like etter klokken 18.30 ble det klart at kampen ikke skulle spilles søndag. En time senere kunne Solskjær og spillerne reise hjem.

MANAGER: Ole Gunnar Solskjær i samtale med Avram Glazer i Barcelona i 2019.
MANAGER: Ole Gunnar Solskjær i samtale med Avram Glazer i Barcelona i 2019.

Nilssen mener Solskjær står i en umulig spagat som United-legende og nåværende manager.

– Han har drømmejobben og er ansatt av folk han ikke kan kritisere, samtidig som han har en posisjon blant fansen som han må passe litt på. Det blir en diplomatisk linedans.

– Han har gått mer ut på supporternes side generelt sett enn jeg hadde trodd, samtidig som han gir arbeidsgiveren sin litt «cred» innimellom. Og det skjønner jeg. Det er nok mange som hadde ønsket seg et skikkelig oppgjør, men i den moderne fotballen må man tenke på seg selv og sin egen posisjon.

Manchester United v Liverpool - Premier League
ENGELSK HUMOR: Engelskmenn er kjent for sin lune humor. Denne plakaten skapte nok latter.

– Vanskelig å holde trykket oppe

Søndag kveld hadde støvet lagt seg på Old Trafford, men kampen mot Glazer må fortsette med ufortrøden styrke dersom den skal ha noen effekt, mener Nilssen.

– Nå er det kjempemomentum, men jeg vil tro at eierne sitter trygt og venter på at dette skal blåse over. Utfordringen er å ikke gi dem den muligheten.

Manchester United v Liverpool - Premier League
TUSENVIS: Det er ikke kommet et anslag, men det var ventet opptil 10 000 supportere utenfor Old Trafford.

NRK-kommentatoren tror bare Glazer trekker seg ut dersom det kommer et bud som er for godt til å avslå, eller om det er nok sponsorer som sier at de ikke kan leve med situasjonen som den er.

– Men å opprettholde momentum når sesongen er over, det er et EM, og så slipper kanskje tilskuerne tilbake på stadion igjen – det gir en annen dynamikk. Det blir veldig vanskelig å holde trykket oppe. Så jeg har ikke så stor tro på varig endring, dessverre.

Olsen deler skepsisen, men har et lite håp om at den amerikanske eierfamilien vurderer et salg når de ser United-fansens motstand.

– Det var stort rundt 2010 også, men dette er større. Jeg har et lite håp om at supporterne bruker momentum og at eierne skjønner at de ikke kan tviholde på klubben for enhver pris.

Det håper også Andreas Hedemann.

– Jeg tror ikke denne enkeltdemonstrasjonen vil føre til et salg av klubben, men gjentakende sabotasje av kamper, med poengtrekk og økonomiske tap som konsekvens, vil la seg høre.

– Vi står foran noen meget spennende måneder, og det er ikke sikkert en sommerpause legger demper på dette heller. Hva gjør klubben dersom første seriekamp neste sesong møtes med tusenvis av demonstranter arm i arm som blokkerer spillerinngangene på Old Trafford?

Powered by Labrador CMS