Usikkerhet om hva Europacup-spill er verdt

UEFA er allerede flere måneder på etterskudd med offentliggjøringen av sluttoppgjøret fra europacupene sist sesong. Nå bekrefter også UEFA til united.no at utbetalingsstrukturen for den inneværende sesongen heller ikke er klar.

Publisert Sist oppdatert

Manchester United har en behagelig 4-0-ledelse fra den første Europa League-kampen mot Real Sociedad, og det må et lite jordskjelv til om ikke Solskjærs menn blir å finne blant lagene i glassbollen hos UEFA i Nyon når åttedelsfinalene trekkes.

Men hvor mye avansementet vil være verdt er umulig å fastslå.  

UEFA: – Vi kan ikke bekrefte når det er klart

Avansement i europacupene, enten det er Champions League eller Europa League, er også ensbetydende med økte inntekter i form av premiepenger fra UEFA.

Vanligvis må man vente til rturneringene er ferdigspilte for å kunne si nøyaktig hva klubbene vil få utbetalt, men nå er regnestykket ekstra krevende, for ikke å si umulig.

GODT UTGANGSPUNKT: Ole Gunnar Solskjærs United har sikret seg et solid utgangspunkt før returkampen mot Real Sociedad. Det første oppgjøret endte 4-0 til United og torsdag møtes lagene på ny på Old Trafford.
GODT UTGANGSPUNKT: Ole Gunnar Solskjærs United har sikret seg et solid utgangspunkt før returkampen mot Real Sociedad. Det første oppgjøret endte 4-0 til United og torsdag møtes lagene på ny på Old Trafford.

Vanligvis publiserer UEFA sluttoppgjøret for Champions League og Europa League i slutten av oktober, selv om det i 2019 kom i desember. 

Pengene fra UEFA utbetales fire ganger i året. Den første summen kommer før gruppespillet tar til før sesongstart. De to neste utbetalingene kommer i desember og januar, mens det endelige sluttoppgjøret og utbetalingene vanligvis kommer etter sesongslutt.

Klubbene har, etter det united.no kjenner til, fått utbetalt de tre første summene for fjoråret. Sluttoppgjøret for forrige sesong er ikke klart, men det er ikke ensbetydende med at klubbene ikke har fått deler eller hele oppgjøret med en eventuell avregning i ettertid.

Det som imidlertid er enda mer usikkert er hvordan utbetalingene har skjedd eller vil skje denne sesongen.

Oppgjøret for sesongen 2019/20 er imidlertid ikke publisert og i en epost til united.no bekrefter UEFA forsinkelsene. 

– Hvordan den finansielle distribusjonen blir for sesongen 2020/21 og endelig utbetalinger til klubbene for sesongen 2019/20 er ikke offentliggjort ennå. Dette vil bli offentliggjort når det er klart, men det er ikke fastsatt noen dato ennå, skriver UEFA i eposten til united.no.

Enorme inntektstap

United går i utgangspunktet glipp av betydelige inntekter ved ved å bli nummer tre i Champions League-gruppen.

I Europa League venter nemlig betydelig lavere utbetalinger enn om Solskjærs menn hadde avansert til utslagsrundene i Champions League, men om Solskjærs menn skulle gå helt til finalen vil det pynte på tapet.

Klubbene som deltar i europacupene må uansett belage seg på kraftige kutt i premiepotten fra UEFA.

STORE UTFORDRINGER: UEFA-sjef Aleksander Čeferin har sett enorme inntekter forsvinne under coronapandemien.
STORE UTFORDRINGER: UEFA-sjef Aleksander Čeferin har sett enorme inntekter forsvinne under coronapandemien.

Vanligvis publiserer UEFA premissene for den finansielle fordelingen ved sesongstart, men et halvt år etter at sesongen startet er summene som skal utbetales ikke kjente.

Hovedgrunnen er at UEFA har blitt påført enorme inntektstap som følge av coronaviruset. Reduserte TV-inntekter, tapte sponsorinntekter og ikke minst utsettelse av fotball-EM gjør at arbeidet med utbetalingsstrukturen, og ikke minst beløpene, tar tid. 

Men akkurat nå er det ingen som kan si med sikkerhet hva avansement vil være verdt for United, eller de andre lagene som spiller europacup for den slags skyld.

Formannen i den europeiske klubborganisasjonen (ECA) Andrea Agnelli har tidligere anslått at det samlede tapet for UEFA og fotballklubbene tilknyttet forbundet kan havne på nærmere 100 milliarder kroner over en to årsperiode.

Powered by Labrador CMS